שוברים את המונופול של הרבנות: ארגון רבני צוהר הודיע על הקמת מערך כשרות
לטענת ראשי הארגון הקמת מערך הכשרות אינה צעד להחלפת הרבנות: "הרבנות צריכה להיות הרגולטור של מערכי כשרות שיתחרו ביניהם". מנכ"ל איגוד המסעדות: "אנחנו בטוחים, שכניסת צהר תוזיל את מחירי הכשרות"
ארגון רבני צוהר הודיע על השקת מערך השגחת כשרות שיתחרה ברבנות הראשית. בעקבות ההכרזה צפוי שהרבנות תפתח במסע של מתן קנסות למסעדות שיקבלו את הכשר צוהר. כן צפוי שהמפלגות החרדיות יחדשו את המאמצים לחקיקת החוק שמעניק לרבנות הראשית מונופול על הכשרות בישראל.
- מחכים למשגיח: מה מעכב את התחרות בכשרות
- הפרטת הכשרות - מי אמור לשאת באחריות?
- מונופול הכשרות של הרבנות נשבר גם בתוך המגזר החרדי
הקמת מערך הכשרות של צוהר התאפשר בזכות ארגון "השגחה פרטית" שהקימה ח"כ רחל עזריה ומעניק כשרות אלטרנטיבית ל-40 מסעדות. המהלך יתבסס על החלטת בג"ץ בעתירת המכרז הרפורמי לדת ומדינה לפיה עסק אינו יכול להציג עצמו ככשר או בהשגחה, אבל יכול לפרט איזה תנאי כשרות הוא שומר ומי מפקח על שמירתו.
ראשי צוהר אמרו הבוקר במסיבת העיתונאים כי, "מערך הכשרות יהיה הלכתי, הוגן, שקוף, יעיל, והכל על פי ההלכה".
היו"ר העמית של ארגון רבני צוהר רפי פוירשטיין אמר ש"אנחנו לא באים להחליף את הרבנות הראשית ולא חפצים להחליפה". עם זאת אמר ש"הרבנות צריכה להיות הרגולטור של מערכי כשרות שונים שיתחרו ביניהם". כלומר, למעשה דורש פוירשטיין מהרבנות להפסיק לעסוק בהשגחת כשרות.
בראש מערך הפיקוח של צוהר יעמוד הרב ד"ר אורן דובדבני שניהל בעבר את מערך הכשרות של הקהילה האשכנזית במקסיקו, מערך הכשרות של הרבנות בגבעתיים ועמד לאחרונה בראש הפיקוח ההלכתי של ארגון "השגחה פרטית".
במהלך מסיבת העיתונאים הציג הארגון את מחירון התשלום עבור הכשרות שבעל המסעדה יצטרך לשלם. כך למשל, מסעדה חלבית קטנה תשלם 900 שקלים לכשרות רגילה. כדי למקסם את אמינות עבודת ההשגחה יעזרו בארגון באפליקציית eyedo - אפליקציה ייעודית אשר תאפשר בקרה ופיקוח על המשגיחים בשטח.
שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות בישראל, אמר כי "כניסת צוהר לתחום הכשרות היא בשורה לחברה הישראלית ולכלכלה הישראלית. לדאבוננו, תחום הכשרות בישראל סבל עד עתה ממונופול של גוף אחד, שפעל ככל העולה על רוחו, והרתיע מסעדות רבות מלהיות כשרות. אנחנו בטוחים, שכניסת צהר תוזיל את מחירי הכשרות, תגביר את השקיפות, תשפר את איכות השרות ותביא לכך, שיותר מסעדות שחפצות בכך יהיו כשרות".
יו"ר ועדת הרפורמות של הכנסת, ח"כ רחל עזריה מכולנו, אמרה ש "המהלך של צוהר הוא צעד אמיץ, משמעותי וחשוב בתהליך של שבירת מונופול הכשרות ופתיחת שוק הכשרות לתחרות". לדבריה כניסת צוהר לשוק תאפשר להגשים את המטרה של ארגון 'השגחה פרטית' שהקימה ולהגיע לאלפי עסקים. "מונופול הכשרות של הרבנות", אמרה, "נותן שרות גרוע וגובה מחירים גבוהים ולא מוצדקים מהעסקים".
ח"כ עליזה לביא מיש עתיד אמרה ש"מדובר בצעד חשוב בדרך להשבת הכשרות לדרך המלך. מערך הכשרות הקיים מנופח ומסואב". לדבריה יצירת תחרות "תחזק משמעותית את האמון במערכת, וגם תהפוך המזון בישראל לפחות יקר- ויותר כשר".
ראש תחום דת ומדינה בנאמני תורה ועבודה תני פרנק אמר בתגובה ש"מדובר בבשורה ברמת איכותכשרות ובשקיפות שלה. אני מקווה שהם יצליחו להגיע לקהלים רחבים".