הפועלים מצטרף לקדמה לרכישת חברת איסכור
פועלים שוקי הון תרכוש עם קרן קדמה את חברת הפלדה הגדולה בישראל מאיש עסקים דרום אפריקאי. הבנק ישלם 75 מיליון שקל עבור 20% וקדמה תשלם 300 מיליון שקל עבור 80% מהחברה
זרוע ההשקעות של בנק הפועלים, פועלים שוקי הון, מצטרפת לקרן קדמה ברכישת איסכור, חברת הפלדה הגדולה בישראל – ותקבל 20% מהחברה תמורת 75 מיליון שקל. קדמה תרכוש את ה־80% הנותרים ב־290–300 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה מצויה בשלבי סגירה סופיים. הקרן החלה את המשא ומתן לפני כשמונה חודשים, אך המגעים הופסקו לתקופה מסוימת ורק באחרונה חזרו הצדדים לשולחן הדיונים והחלו בסגירת ההסכם.
- קרן קדמה רכשה את השליטה בחברת אביזרי הרכב גיל־קאר
- הקרנות סקיי וקדמה בוחנות רכישת ש.אל לפי שווי 250 מיליון שקל
קבוצת איסכור מפעילה את מרכזי השירות והעיבוד הגדולים בישראל בתחום המתכות והפלדה. הקבוצה עוסקת ביבוא, עיבוד, עירגול, ציפוי והפצת מוצרי פלדה ומתכת בהיקף של 400 אלף טונות בשנה – במחזור כספי של מיליארד שקל. ה־EBITDA (הרווח התפעולי תזרימי) של החברה עומד בממוצע על כ־80 מיליון שקל בשנה, אבל מדובר בתחום תנודתי מאוד, בשל חוסר היציבות שקיים במחירי הסחורות בעולם. גורם נוסף שמקשה על החברה לצמוח הוא חוב של 350 מיליון שקל, שמוביל לכך שמכפיל ה־EBITDA שלה (היחס בין ההכנסות לרווח התפעולי תזרימי) נמוך יחסית לתחום התעשייה, ועומד על פחות מ־5.
ענקית מוצרי פלדה של מיליארדר דרום אפריקאי
איסכור נוסדה ב־1973 על ידי יצחק רן, אז בכיר בכלל תעשיות, שאף ניהל את החברה במשך 20 שנה. כיום החברה היא חלק מקבוצת מקסטיל העולמית, שבסיסה בדרום אפריקה. החברה נחשבת אחת הקבוצות הגדולות בעולם בתחום הסחר והעיבוד של מוצרי פלדה ומתכת, ונמצאת בבעלותם של איש העסקים הדרום־אפריקאי אריק סמסון ובניו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
החברה פועלת באמצעות שש יחידות עסקיות: מרכזי שירות למוצרי פלדה ומתכות שטוחות עם ציוד לגזירה, חיתוך, עירגול וכיפוף; רשת מחסני פלדה למוצרים ארוכים, קורות ומוטות פלדה, ברזל מקצועי, ברזל בניין, פלטות ופחים; מפעלים לייצור צינורות ופרופילים מרותכים במגוון מידות ואיכויות; מערכי חיתוכי להבה צורניים של פלטות ופחים עבים; מחלקת מתכות אל־ברזליות המתמחה במוצרי אלומיניום ופלדות אל־חלד; וכן מפעל לגילוון בחום וצביעת מוצרי פלדה ומתכת. לאיסכור יש מפעלים בקרית גת, באר שבע ורמלה.
פורטפוליו השקעות הכולל מחלבות, פלדה ותשתיות
פועלים שוקי הון, המנוהלת בידי עומר קרייזל, הגדילה בשנתיים האחרונות את השקעותיה הריאליות, ועם השקעותיה בתקופה זו נמנות ויה ורב־בריח. לפי הערכות, סך השקעותיה בשנים האחרונות הגיע לכמה מאות מיליוני שקלים. ההשקעה האחרונה שלה, שגם היא עומדת בפני סגירה ונחשפה ב"כלכליסט", היא רכישה של 17% מהמניות של מחלבות גד תמורת כ־75 מיליון שקל מידי שותפים בקרן גרין לאנטרן, המנוהלת על ידי ריצ'י האנטר, יוסי אליאש ודני בן רעי.
קדמה מנוהלת על ידי אורי עינן, בנו של מנכ"ל קבוצת עזריאלי לשעבר מנחם עינן, גלעד הלוי, בנו של ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, שהוביל את העסקה, וגלעד שביט. הקרן מנהלת מיליארד שקל, ובשנים האחרונות השקיעה ביקבי כרמל, דנאל, ברנד תעשיות, קווליטסט (שנמכרה בשנה שעברה לקרן אמריקאית תמורת 300 מיליון שקל) ובחברות נוספות. בסוף 2016 רכשה הקרן את אייס אוטו דיפו תמורת 145 מיליון שקל מחברת אלקטרה צריכה, ובימים אלה היא פועלת להנפקת אייס לפי שווי של 250–300 מיליון שקל, שבמהלכה היא תמכור מניות בהצעת מכר.
באחרונה ביצעה קדמה עוד שתי עסקאות. היא רכשה יחד עם קרן השקעות פרטיות סקיי, שמנוהלת על ידי צביקה יוכמן וניר דגן, 70% ממניות קבוצת ש.אל, שעוסקת בשיווק מוצרים לענף הבנייה והתשתית. העסקה התבצעה לפי שווי של כ־250 מיליון שקל – כך שתמורת המניות ישלמו הקרנות סכום של 180–200 מיליון שקל. לאחר העסקה תחזיק כל אחת מהקרנות ב־35% מהמניות. המניות נרכשו מידי מייסדי ש.אל, ניר אלקלעי ושרון ויסמן (35% כל אחד) ומאיר דהן (30%). כל אחד מהשלושה יישאר עם 10% מהמניות.
קדמה גם רכשה את השליטה (60%) בחברת גיל־קאר ממשפחת גיליס בעסקה של כ־100 מיליון שקל. גיל־קאר מייבאת, משווקת ומתקינה אביזרים לרכב – מיגון, בטיחות, מולטימדיה ותקשורת. עם לקוחותיה נמנים ציי רכב וחברות ליסינג.