$
בארץ

חוק קצבאות הנכים אושר בקריאה שניה ושלישית; הקצבאות יגדלו ל-3,700 שקל

יותר מארבעה חודשים שלאחר שנחתם ההסכם בין הנכים לממשלה אישרה הכנסת את חוק העלאת קצבאות הנכים. הקצבאות יגדלו ל-3,700 שקל ממרץ, ולא 4,050 שקל כפי שסוכם בספטמבר. הנכים: "משאירים אותנו בעוני"

שחר אילן 07:0313.02.18
מליאת הכנסת אישרה לאחר חצות את חוק העלאת קצבאות הנכים. זאת, לאחר דחיות רבות ויותר מארבעה חודשים לאחר שנחתם ההסכם בין הנכים לממשלה. ההצעה אושרה ברוב של 84 קולות וללא מתנגדים.

 

 

 

על פי הצעת החוק הסכום הכולל שיתווסף לקצבאות הנכים יגיע בסוף תהליך העלאת הקצבאות ל-4.3 מיליארד שקלים, תוספת של 100 מיליון לעומת הסכום עליו סוכם בין הממשלה לנכים בספטמבר - 4.2 מיליארד. הסכום הכולל שאליו יעלו הקצבאות בתום התהליך יהיה 3,700 שקלים, לאחר האיחוד עם קצבת הנכים הנוספת (קח"נ) ולא 4,050 שקלים כפי שסוכם בספטמבר. הנכים מתחו על החוק ביקורת קשה וחלקם איימו בהמשך פעולות המצור על בתי השרים.

 

הפגנת הנכים (ארכיון) הפגנת הנכים (ארכיון) צילום: יאיר שגיא

 

 

אלה פרטי החוק:

• קצבאות הנכים יועלו ב-4.3 מיליארד, במקום 4.2 מיליארד שעליהם סוכם כספטמבר.

• הקצבאות יעלו בשלוש פעימות ולא בארבע. שתי הפעימות הראשונות שהיו צריכות לקרות בינואר 2018 וביולי 2018 יאוחדו לפעימה אחת במרץ השנה. הפעימות הבאות יהיו ב-2020 ו-2021.

• הסכום שיתווסף לקצבה הבסיסית בפעימה הראשונה יהיה 470 שקלים. כלומר הקצבה תעלה בפועל מ-2342 שקלים ל-2812 שקלים

• הקצבה החודשית הנוספת המשולמת לנכים בשלוש דרגות שונות תאוחד לדרגה הגבוהה של 450 שקל בעלות של 250 מיליון שקל. תיקון זה ייטיב ביחוד עם נכי נפש ואוטיסטים שיקבלו העלאה של 100 או 300 שקל.

• הקצבה הבסיסית תאוחד עם הקח"נ וביחד הן יגיעו בתום הפעימה הראשונה לכ-3,270 שקלים.

• הסכום שאליו תגיע הקצבה המאוחדת בסוף התהליך יעמוד על 3,700 שקלים. זאת, לעומת הסיכום בספטמבר שעמד על 4,050 שקלים.

• הסכום שרשאים הנכים להשתכר בלי שיקזזו מקצבתם (דיסריגארד) יגדל בפעימה הראשונה מ-2,800 שקלים היום ל-3,700 שקלים. זה הרבה פחות מכפי שנקבע בהסכם – 4,300 שקלים אבל יותר ממה היה בהצעת החוק המקורית – 3,500 שקלים.

• הקצבאות יוצמדו לשכר הממוצע במשק מ-2022 ולא כפי שדרשו הנכים מיד.

• נכים קשים יקבלו גם תוספת לפעימה הראשונה של 200 שקלים לקצבת השירותים המיוחדים (שר"מ).

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר ש"אישור ההצעה הוא צעד ראשון ומשמעותי בדרך להשוואת הקצבה לשכר המינימום". לדבריו, "לאחר שהקצבה לא עודכנה במשך שש עשרה שנה אפשר בהחלט להגדיר את היום הזה כהיסטורי". על כץ נמתחה ביקורת משום שהכניס להצעת החוק אוכלוסיות נוספות מה שהקטין את ההעלאה בקצבה. כץ אמר בתגובה ש"נלחמתי שהנכים בגיל הפרישה ייהנו מתוספת לקצבה".

 

יו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון, מגיש הצעת החוק להעלאת הקצבאות אמר ש"הצלחנו היום לגרום לממשלה בראשות ראש הממשלה הכי אנטי-חברתי להעלות את קצבת הנכות בכ-50%, עשינו את זה על אפו ועל חמתו ולמרות שהוא ושר האוצר ניסו למרוח, לעכב ולקבור באינסוף וועדות".

 

ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני ביקש סליחה מהנכים על "התהליך המבזה". לדבריו, "כשנכה הולך למכולת, הוא לא יכול להתנחם בעובדה שהממשלה פתחה את כיסה והוציאה ארבעה מיליארד שקל. הוא יודע לספור רק מה שיש לו חסר בחשבון". ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד אמרה שהמאבק נגמר "עם מעט מדי ומאוחר מדי".

 

הנכים מתחו על החוק ביקורת קשה. יו"ר מטה מאבק הנכים נעמי מורביה אמרה "שזה חוק רע". לדבריה, יש פערים עצומים בין הסכומים שנקבעו פה להסכם הנכים. היא האשימה את אגף התקציבים ב"ניסיון להשאיר אותנו בעוני". יו"ר "ארגון נכה לא חצי בן אדם" אלכס פרידמן" אמר ש"מדובר בהישג היסטורי שישפר בלא ספק בצורה משמעותית את חיי הנכים. אך יש תחושה של אליה וקוץ בה בעקבות השינויים של הרגע האחרון אשר ללא ספק חייבים להתבטל".

 

איל כהן מארגון "הנכים הופכים לפנתרים" הודיעה שארגונו יעבור מחסימת כבישים להפרעות לח"כים בבתים הפרטיים. "כשאנחנו מפריעים לח"כים בחיים הפרטיים הם מדברים אחרת. אנחנו לא יודעים אם נחיה עד השנה הבאה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x