החקירה בשפיר: המשטרה תבטל הקפאת נכסי האחים שפירא תמורת 50 מיליון שקל
המשטרה הקפיאה היום חשבונות בנק ונכסים של האחים, במסגרת החקירה שנפתחה נגדם בחשד למתן שוחד ברומניה בתמורה לזכייה בפרויקט. הרשויות ברומניה: איש העסקים הישראלי אילן שוורצנברג תיווך בהעברת כספי השוחד". עורך דינו: "הוא לא קשור לשום פעילות לא חוקית"
האחים גיל, ישראל, הראל וחן שפירא, בעלי השליטה בחברת שפיר הנדסה, יעבירו 50 מיליון שקל מהחברות שבשליטתם לקרן החילוט של משרד המשפטים בתמורה לביטול צווי ההקפאה שהטילה המשטרה על נכסיהם. כך עולה מהסדר שאליו הגיעה הערב (ה') המשטרה עם פרקליטים של האחים שפירא, עו"ד משה מזור ממשרד גולדפרב זליגמן.
- החשד: שפיר שילמה שוחד לראש עיר וחבר פרלמנט ברומניה כדי לזכות במכרז
- המשטרה פשטה על חברת שפיר הנדסה בחשד לשחיתות ברומניה
הבוקר פתחה המשטרה בחקירה גלויה נגד האחים שפירא וחברת שפיר הנדסה הציבורית שבשליטתם, בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים ברומניה. חוקרי המשטרה פשטו על משרדי החברה בפתח תקווה ואספו מסמכים וחומרי מחשב. האחים שפירא ונושאי משרה נוספים בחברה זומנו לחקירה במשרדי להב 433 בלוד. הם שוחררו לביתם לאחר החקירה.
המשטרה הוציאה במקביל צווי הקפאה לחשבונות בנק, כלי רכב ונדל"ן השייכים לאחים. כאמור, בעקבות הסכמות בוטלו הצווים, כאשר 50 מיליון השקלים שיעבירו האחים בשלב זה לחשבון משרד המשפטים, הם הרווח שצמח לחברה ברומניה כתוצאה מהפעילות האסורה לכאורה.
על פי החשד, שפיר, באמצעות חברת הבת שלה SRL רומניה שקרסה, שילמה בסוף שנת 2011 סכום של 175 אלף יורו לראש העיר קונסטנצה לשעבר, שטפן ראדו מאזארה, ולאחיו חבר הפרלמנט הרומני לשעבר, אלכסנדרו מאזארה, בתמורה לזכייה במכרז בהיקף של 10 מיליון יורו להקמה וניהול של פרויקט דיור לצעירים ומעוטי יכולת בצפון העיר. הכספים עברו לחשבונות שפתחו השניים בבנק דיסקונט בישראל.
החקירה נפתחה בעקבות מידע שהגיע בעבר לפרקליטות במסגרת בקשה לחיקור דין שהגישו הרשויות ברומניה. זאת בחשד למעורבותו של בכיר לשעבר בחברת הבת של שפיר SLR, אברהם מורגנשטרן, במתן שוחד לאחים מאזארה. החקירה הובילה בחודש מרץ 2016 להגשת כתב אישום נגדו ונגד האחים מאזארה. מורגנשטרן נמלט מרומניה ונעצר בחודש דצמבר בארגנטינה. הרשויות ברומניה הגישו בקשה להסגירו. האחים מאזארה עזבו את רומניה למדגסקר.
מי אתה אילן שוורצנברג?
על פי מידע שהעבירו בעבר הרשויות ברומניה לרשויות בישראל, לשם העברת 175 אלף היורו שהגיעו משפיר לחשבונות בישראל של האחים מאזארה, הסתייעו הצדדים באיש העסקים הישראלי-רומני אילן (אמיליאן) שוורצנברג.
התביעה ברומניה טוענת ששוורצנברג שימש בעצם מתווך בין מורגנשטרן, מנהל שפיר רומניה ב-2011, לבין ראדו מאזארה, משום שהיה איש אמונם של שני הצדדים. הכסף עבר לטענתה דרך חברת קש בשם מליצ'י (MELICI) שהיתה רשומה באיי הבתולה הבריטים. שוורצנברג היה אחד מהמוטבים של החברה.
לפי הצהרה שמסר בעבר שוורצנברג לבית המשפט העליון ברומניה, הקשר בינו לבין האחים מאזארה נוצר בראשית שנות התשעים, כשרומניה עשתה את צעדיה הראשונים לעבר כלכלת שוק. לדבריו "הם ייבאו סחורה מטורקיה ואני מכרתי אותה ביאסי", העיר שבה התגורר אז ברומניה.
מאוחר יותר התעשר שוורצנברג בזכות השקעות בתקשורת, ורקם עסקאות גדולות יותר עם האחים מאזארה. לפי הצהרתו, כך פורסם ברומניה, הוא היה נציגם בזמן שהם נסעו בעולם וחיפשו הזדמנויות עסקיות - "לפני הרבה שנים, החלטנו שהם יציעו לי פרויקטים למימון".
שוורצנברג, שמתגורר בישראל, דוחה את כל הטענות נגדו. הוא הגיש תלונה לבית המשפט האירופי לזכויות אדם בשטרסבורג, שבה הוא טוען שהרשויות ברומניה הלאימו את רכושו, לא זימנו אותו כראוי לחקירה (כלומר, הזימון לא הגיע אליו) ולאחר מכן הוציאו נגדו צו מעצר ברומניה בהיעדרו. כן טען שוורצנברג שהתביעה הרומנית סירבה להיפגש עם פרקליטו לשעבר, עו"ד דוד שימרון.
עו"ד איתן מעוז, המייצג את שוורצנברג, מסר בתגובה כי לקוחו הוא "איש עסקים מכובד שהחזיק ברומניה בשני ערוצי טלוויזיה ותחנות רדיו, המתמחות במשדרי חדשות ותחקירים – אשר נלקחו והולאמו על ידי גורמים המקורבים לשלטון שם. שמו נגרר לחקירה שמתנהלת ברומניה מצרכים פוליטיים ועל כך אכן הוגשה תלונה לבית הדין הבינלאומי. ד"ר שוורצנברג איננו קשור לשום פעילות בלתי חוקית – לא ברומניה ולא בישראל, ומעבר לכך לא נוכל להתייחס בשלב זה".