מאפיית ברמן לוועדת הכספים: אנחנו מממשים נכסים ועומדים לפני קריסה
אנשי מקצוע באוצר רמזו שהם מתכוונים להמליץ להשאיר את מחיר הלחם כפי שהוא, ואילו יו"ר ועדת הכספים דורש מהמשרד לאפשר העלאת מחיר הלחם האחיד; נציגי המאפיות טענו שיקרסו אם לא תתאפשר העלאה
- לא זורקים לחם: בהולנד הופכים את השאריות לגז בישול
- משרד הכלכלה מעודד תחרות לתחום הלחמים הבריאים: יסייע ב-30 מיליון ש' למאפיות הקטנות
- נותן בגלוטן: לחמים אהובים במיוחד
מחיר הלחם האחיד שבפיקוח, לבן או שחור, הוא 5.07 שקלים ומחיר הלחמים האחידים הפרוסים וארוזים בשקית נע בין 6 ל-7 שקלים. מדובר במוצר צריכה בסיסי של השכבות החלשות ולכן למחירו המדויק יש גם חשיבות מעשית וגם חשיבות סמלית. המאפיות מבקשות ליקר אותו ב-4% כלומר ב-20-25 אגורות.
הבעלים של מאפיית ברמן, יצחק ברמן אמר בדיון שנערך בוועדה ש"מזה 7 שנים העדכונים במחיר הלחם היו רק כלפי מטה, רק הורדת המחיר. בשנתיים האחרונות הורידו ב- 15%, עכשיו היה צורך להעלות ב- 4% אבל מצאו תירוצים למה לא להעלות. לא עושים דבר חוץ מלרדת לחיינו".
לדבריו, "אנחנו סוחבים את העול הזה במשך שנים ומוכרים רכוש למימון הפסדים. המפעל הוקם לפני 143 שנים בעיר העתיקה, אך לצערי העסק הוא לפני קריסה וזה אחרי שעשינו את כל ההתייעלות הנדרשת. בסוף, נאלץ לפטר עובדים, כ- 1,000 עובדים".
מנהלת מרחב ירושלים בהתאחדות התעשיינים, גלית לוי אמרה ש"מדובר על אלפי עובדים פה בירושלים וברמה הארצית עוד כמה אלפים. אנחנו מתקרבים לשעת השי"ן". היא אמרה שהיא ממש לא רוצה להגיע לוועדה לדיון על פיטורי אלפי עובדי המאפיות. נציג מאפיית ענבר ואיגוד האופים איתי אהרונסון אמר ש"המצב אכן קשה, אין השקעות לא במכונות לא בציוד, מדובר בשחיקה של ממש".
נציג האוצר, שלמה פשקוס שהוא יו"ר ועדת המחירים של המוצרים שבפיקוח אמר ש"מדובר במוצר שצורכת האוכלוסייה הכי נמוכה במדינת ישראל. עלייה של 4% במחיר מוצר יסוד לא מאשרים בקלות דעת". לדבריו, הבקשה להעלאה נשענת על העלייה במחירי המזוט אך רבות מהמאפיות משתמשות בגז טבעי וחשמל. הוא סיכם ש"בהינתן כל הממצאים, נוציא המלצות כפי הנראה בשבוע הבא, שבגדול אחרי ניתוח מעמיק, נשמור על אותם מחירים ולא תהיה פגיעה במאפיות אך גם לא בציבור".
המפקח על המחירים במשרד הכלכלה, דוד שטיינמץ אמר ש"בתור רגולטור אני צריך לדאוג גם לצרכנים וגם ליצרנים. הבעיה שהמאפיות הגדולות מוכרות לרמי לוי את הלחם האחיד בשקל אחד פחות ואת זה אמורים לסבסד לקוחות שקונים את אותו הלחם במכולות".
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני מיהדות התורה אמר ש"הגענו לדקה ה-90 . צריך לאפשר העלאת המחירים במוצרים שבפיקוח למרות שאף אחד לא מעוניין בעליית מחירים. אולי המאפיות יסחבו עוד שנה ואז יקרסו". לדבריו, "אלפי עובדים שיפוטרו ומוצר בסיסי שלא ניתן יהיה לספק לאוכלוסייה עקב קריסת המאפיות, זה מצב שאנחנו לא רוצים להגיע אליו שאוכלוסיות חלשות יצטרכו לקנות לחמים יקרים".
ח"כ איתן ברושי מהמחנה הציוני אמר לאנשי ועדת המחירים מהאוצר וממשרד הכלכלה ש"האחריות של הממשלה היא שיהיה כאן לחם במחיר מפוקח ולכן עלינו לאפשר למאפיות להתקיים, להרוויח ולפחות לכסות את הוצאותיהן. אחרת לא יהיו מאפיות ולא יהיה לחם אחיד בפיקוח".