אגף התקציבים נגד הוספת עובדים זרים לענף הבנייה
שר האוצר יעלה מחר בישיבת הממשלה הצעת החלטה להוספת 6,000 עובדים זרים לענף הבנייה שתאפשר להעסיקם גם בהקמת תשתיות, וכן תעלה את המכסה המקסימלית ל-22.5 אלף. גם בנק ישראל ומשרד העבודה והרווחה מתנגדים
שר האוצר משה כחלון יעלה מחר (א') בישיבת הממשלה הצעת החלטה להוספת 6,000 עובדים זרים לענף הבנייה, שתאפשר להעסיקם גם בהקמת תשתיות. אגף התקציבים, בנק ישראל ומשרד העבודה והרווחה מתנגדים. בהצעה תומכים מטה הדיור, החשב הכללי, ושר השיכון והבינוי יואב גלנט.
- לאחר עיכוב של יותר מחודש, הפועלים הסינים יגיעו לארץ
- עיכוב של חודש לפחות בהגעת פועלי הבניין מסין
- יום קטלני: 3 פועלים נהרגו באתרי בנייה, אחר נפצע קשה
לפי ההצעה, המכסה המקסימלית הקובעת כמה עובדים זרים יוכל הענף להעסיק תגדל מ־16.5 אלף ל־22.5 אלף. בנוסף מוצע לאפשר להעסיק את העובדים הזרים בהקמת תשתיות כגון ביוב, מים, כבישים, חשמל, תאורה וגשרים ולא רק בבנייה למגורים כפי שהחוק מאפשר היום. העבודה בתשתיות תתאפשר אם מזמין העבודה הוא משרד ממשלתי, תאגיד מקומי, רשות מקומית או חברה ממשלתית.
באוצר מסבירים כי ההחלטה להתיר לחברות בניית תשתיות להעסיק זרים תאפשר גם להאיץ את קצב הבנייה למגורים. לדבריהם, קיים מחסור חמור בעובדים בתשתיות, ועיכוב בהקמתן מונע פיתוח של שכונות חדשות.
הגופים שהתנגדו להצעה מנמקים זאת בדו"ח שפורסם ב־2010 על ידי ועדה בראשות פרופ' צבי אקשטיין, אז המשנה לנגיד בנק ישראל. הדו"ח המליץ לצמצם את מספר העובדים הזרים בענף כדי לפנות מקום לישראלים.
למתנגדים למהלך מצטרפת גם עו"ד הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין. לדבריה, בשל משבר הבטיחות הקשה בענף הבנייה, על היועמ"ש "להורות לממשלה להימנע מכל צעד שיביא להגדלת מספר העובדים בענף".
גורמים בכירים התומכים בהצעה מסבירים שישראלים לא נוהרים לעבוד בבנייה. משרד העבודה והרווחה השקיע בשנים האחרונות 90 מיליון שקל בהכשרת 400 ישראלים לעבודות בענף, אך רק 10% מהם נשארו לעבוד בו.