$
ספורט עולמי

לא תלויה באף אחד: מנצ'סטר סיטי - כאן כדי להישאר

מנצ'סטר סיטי בבעלות שייח' מנסור מאבו דאבי משקיעה כסף רב בקבוצה ובתשתיות הפיזיות והאנושיות של המועדון. ההשקעות הללו הופכות את סיטי לתאגיד גלובלי שבסופו של דבר לא יהיה תלוי בכספים מחצי האי ערב

אוריאל דסקל 07:2404.02.18

את אצטדיון סיטי אוף מנצ'סטר בנו בעיר לקראת משחקי חבר העמים הבריטים בשנת 2002 ועבור מנצ'סטר סיטי. אזור האצטדיון במזרח מנצ'סטר היה חורבה. רוב האוכלוסייה המקומית עזבה את האזור, ואלו שנותרו היו מובטלים או תלויים בתלושי מזון. ב־2002 ניתן היה לקנות שם שטחים גדולים בסכום של 10,000 ליש"ט ולקבל בחינם שטח נוסף באזור. האדמה היתה מזוהמת לאחר שבמשך עשרות שנים שפכו שם תוצרי לוואי של מפעלים שהיו באזור. כשהשייח' מנסור בין זאייד אל נהיין מאבו דאבי רכש את מנצ'סטר סיטי ב־2008, הוא גם רכש אזורים נרחבים מאותו שטח מופקר. לאבו דאבי יש ניסיון בבניית משהו מכלום וזה בדיוק מה שעשו בשטחים שמסביב לאצטדיון, שבינתיים קיבל את שמה של חברת התעופה של אבו דאבי, אתיחאד.

 

 

 

ילדי מנצ'סטר סיטי מתאמנים. שני שלישים ממתחם הספורט הגדול באנגליה שייכים לאקדמיה של המועדון ילדי מנצ'סטר סיטי מתאמנים. שני שלישים ממתחם הספורט הגדול באנגליה שייכים לאקדמיה של המועדון צילום: אתר מנצ'סטר סיטי

 

 

השייח' השקיע יותר מ־200 מיליון ליש"ט בבניית בניית קמפוס אימונים ואקדמיה מהגדולים והמתקדמים בעולם על פני 80 דונם באזור ההרוס. 62% מעובדי המתחם - יותר מ־200 אנשים - הם מהאזור, כולל רבים שהיו מובטלים. המתחם נבנה לאחר שנים של מחקר וביקור בכ־30 מתחמי אימון בענפים שונים על פני חמש יבשות שונות. אנשי סיטי חקרו מתחמי כדורגל וקמפוסים של קבוצות מה־NFL ,NBA ,MLB וגם של קבוצות כדורגל אוסטרלי. הם כתבו 19 טיוטות שונות לפני שהחליטו על תוכנית לאזור כולו. הם שתלו 6,000 עצים, ובמתחם נבנה אצטדיון קטן בן 7,000 מקומות (למשחקי אקדמיה ומילואים). במתחם יש כיום 16 מגרשי כדורגל, כולל חצאי מגרשים שמיועדים אך ורק לאימוני שוערים. כל מגרש בגודל המדויק של המגרש באצטדיון אתיחאד הסמוך. על שלושה מגרשים יש דשא שמדמה את המגרש באצטדיוני היריבות הבאות. במתחם יש גם שישה אזורים לטיפול ופיזיותרפיה במים, כולל בריכה לשחייה ובריכות טיפולים בטמפרטורות שונות. במתחם האימונים יש חדרי כושר, חדרי כנסים וגם את אולם הכדורגל הגדול בבריטניה - בשביל אימונים כשמזג האוויר לא מאפשר להתאמן בחוץ. שני שלישים מהמתחם משויכים לאקדמיה.

 

 

ברצלונה של אנגליה

 

עובדה זו מצביעה על החשיבות שבסיטי שמים על פיתוח שחקנים. אמנם הושקעו מאות מיליונים בבניית הקבוצה שפפ גווארדיולה מאמן, אבל אם יש משהו שמראה עד כמה השייח' רציני בקשר לעתיד המועדון, זו ההשקעה האדירה בבניית מחלקת ילדים ונוער מהטובות באנגליה, אולי הטובה ביותר, כשהמטרה המוצהרת היא לבנות את הקבוצה הבוגרת סביב שחקני אקדמיה - כמו בברצלונה. לשם כך אבו דאבי גייסה את פראן סוריאנו, לשעבר מנכ"ל ברצלונה והמנהל הספורטיבי לשעבר של המועדון הקטלאני, צ'יקי בגירסטיין. פפ גווארדיולה, שגדל בברצלונה וב־2008 קיבל את התפקיד של מאמן בארסה מבגירסטיין וסוריאנו, הוחתם במנצ'סטר סיטי בעונה שעברה כחלק מהחזון המקצועי ההוליסטי של המועדון, שבו כל הקבוצות, מילדים ועד בוגרים, משחקות באותה צורה (כמו בבארסה).

 

 

פפ גווארדיולה ולירוי סאנה. הובא כדי להמשיך את החזון ההוליסטי פפ גווארדיולה ולירוי סאנה. הובא כדי להמשיך את החזון ההוליסטי צילום: איי אף פי

 

בנוסף, סיטי משקיעה עשרות מיליוני ליש"ט בשנה כדי לרכוש שחקנים בני־עשרה. כ־2 מיליון ליש”ט בשנה הולכים על גיוס כישרונות מלונדון בלבד, שם יש לסיטי יותר סקאוטים מאשר קבוצת הכדורגל בהדרספילד והיא רוכשת לא מעט שחקנים מיריבות מהיבשת ב"חבילות רילוקיישן" להם ולמשפחותיהם, שרבות מהן עוברות לעבוד באזור האצטדיון.

 

האקדמיה היא לילדים מגיל יסודי (אף שישנם ילדים שמצטרפים בגיל צעיר יותר). כמיטב המסורת ה"קטלאנית", ההתמקדות באקדמיה היא על טכניקה. תרגילים רבים עם הכדור באזורים צפופים בשחקנים, עבודה על נגיעה בכדור, אלמנטים קוגניטיביים כגון קריאת משחק, הבנת חלל ומיקום. בשביל הגיוון, הילדים נשלחים לחוגי אגרוף, ג'ודו, קאנו, פילאטיס, יוגה, ריצה ועוד. קבוצות צעירות מקבלות "שיעורים חופשיים" בגני שעשועים מיוחדים שמטרתם לסייע לשחזר את "ההתפתחות האורגנית" של שיווי משקל עם מתקני טיפוס ונדנדות. המאמנים מעודדים את הילדים "להיות ילדים", לשחק וליפול. ללמוד בעצמם את יכולות שיווי המשקל שלהם. בסיטי מודעים לאחוז הקטן של בוגרי אקדמיות שמגיעים לקבוצה הבוגרת, ולכן מקיימים תוכנית לימודי "כישורי חיים" כדי שהנערים לא יהיו חסרי חינוך אם ייכשלו במשימתם להיות כדורגלנים מקצוענים. לקבוצה גם הסכם שיתוף פעולה עם בתי הספר המובילים במנצ'סטר עבור ילדי האקדמיה. בניית המתחם והסילבוס המתקדם מאוד הם, כאמור, רק חלק מבניית האימפריה שנעשית על ידי קבלנים קטלאנים למען יחסי הציבורי של אבו דאבי.

 

דיסניפיקציה של המועדון

 

לפני כמה שנים פרסם סוריאנו ספר בשם "Goal: The Ball Doesn't Go In By Chance" שבו פרס את החזון המקצועי, העסקי והשיווקי שהפך את ברצלונה למותג בינלאומי. הוא אף השווה מועדוני כדורגל לדיסני ומקדונלד'ס. "יש רגע בזמן שמועדון כדורגל מפסיק להזכיר מועדון מקומי והופך למשהו דומה יותר לוולט דיסני, שמשתמש בדמויות שלו, כמו מיקי מאוס, כדי לייצר תוכן אאודיו־ויזואלי כדי למכור חולצות ולבנות פארקי שעשועים. למנצ'סטר יונייטד אולי לא היה את מיקי מאוס, אבל היה לה את דיוויד בקהאם, שמכר המון תוכניות טלוויזיה (משחקי כדורגל), מוצרים (חולצות) והפך את אולד טראפורד ל'פארק שעשועים', שצריך לבוא אליו".

 

סוריאנו המשיך וטען שהכדורגל הוא העסק הגלובלי ביותר בעולם ורחוק מלנצל את הפוטנציאל מאחר שאפשר עוד לצמוח באסיה, צפון אמריקה ואפריקה. "המועדונים הגדולים הם מותגים בינלאומיים לכל דבר", כתב סוריאנו, שכמנכ"ל סיטי הקים "סניפים" שלה ברחבי העולם ומנסה למכור את אותו מוצר בכל סניף - בדומה לתאגידים אחרים. באמצעות City Football Group, החברה־האם והבעלים של רוב מניות מנצ'סטר סיטי, המועדון מחזיק בקבוצות רבות שמשחקות בתכלת של המועדון ממערב אנגליה (חלק מהמועדונים משחקים בצבעים המקוריים שלהם).

 

הקבוצות הללו מחויבות לסגנון משחק מסוים ולבחירת שחקנים מסוימים. CFG מחזיקה ב"סניפים" בארה"ב (80% מניו יורק סיטי FC בבעלות של CFG), אוסטרליה (100% ממלבורן סיטי FC בבעלות של CFG), יפן (20% מיוקוהמה מרינוס בבעלות CFG), ספרד (44.3% מז'ירונה FC בבעלות CFG), ואורוגוואי (100% מקלאב אתלטיקו טורקה בבעלות CFG). בעקבות רכישת 13% מ־CFG על ידי החברה הסינית China Media Capital, סיטי מתכננת לפתוח/לרכוש קבוצה גם בסין וייתכן שגם בהודו. לסיטי גם הסכם שת"פ עם קבוצת הכדורגל ההולנדית NAC ברדה.

 

פרויקט לאומי

 

הסניפים הם שלב נוסף בהתפתחות של בוגר אקדמיה של סיטי וגם מאפשרת לסיטי לרכוש עוד ועוד כישרונות ולהשאיר אותם "אצלה", עד שיתאימו לקבוצה הבוגרת או עד ש"יטופחו" מספיק כדי למוכרם ברווח נאה. זו לא המצאה של סיטי. רד בול, תאגיד המשקאות, עשה רווח מדהים ממכירת שחקן גינאי לליברפול הקיץ. נאבי קייטה נרכש לפני שנתיים וקצת על ידי רד בול זלצבורג ב־2 מיליון יורו. הוא עבר ל־RB לייפציג, אשר בבעלות רד בול, ונמכר ב־70 מיליון יורו לליברפול. הרווח עצום ולרד בול יש עוד שחקנים כאלו בקנה.

 

המומחים של תעשיית הכדורגל קוראים לתופעה MCO, קיצור ל־multi-club ownership: בעלות של אינדיבידואל או תאגיד על כמה מועדונים, כמו משפחת פוצו אשר בבעלותה ווטפורד ואודינזה, ועד לשנה האחרונה גם גרנדה הספרדית. לפי סיימון צ'דוויק, פרופסור לתעשיית הספורט באוניברסיטת סלפורד - מדובר באסטרטגיה שחוסכת כסף: "MCO מאפשרת לך להשתמש במשאבים של כמה קבוצות כדי לרכוש ידע ומודיעין שילך לשיטת רכישת שחקנים אחת. אתה בעצם מקבל כמה רשתות סקאוטים שעובדות עבור גורם אחד". השורה התחתונה היא שסיטי נבנית לטווח הארוך. לא כפרויקט מגלומני של אדם אחד אלא כתאגיד כדורגל בינלאומי בבעלות אומה עשירה שמחפשת גיוון אסטרטגי של ההשקעות. המועדון הזה כאן כדי להישאר בפסגה ובשורשי הכדורגל באנגליה (וכנראה שגם בהרבה מקומות אחרים בעולם).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x