הממשלה שוקלת: הנכים יקבלו תוספת של 501 שקל - החל ממרץ
שר הרווחה חיים כץ ביקש מהאוצר לבחון את האפשרות לאחד את הפעימה הראשונה של העלאת הקצבאות המתוכננת החודש בסך 340 שקל והפעימה השנייה המתוכננת לחודש יולי בסך 161 שקל, ובכך לאפשר העלאה של 501 שקל שתידחה לערב חג הפסח. נציג האוצר מסר כי הדבר אפשרי בתנאי שאינו גורם לחריגה תקציבית
הממשלה שוקלת לאחד את שתי הפעימות הראשונות של העלאת קצבאות הנכים אבל לדחות את התשלום הראשון לערב פסח, החל השנה בחודש מרץ. שר הרווחה, חיים כץ מהליכוד, שאל היום (ה') בישיבת ועדת העבודה והרווחה המכינה את חוק קצבאות הנכים, את נציג אגף התקציבים, אלון מסר, אם בהנחה שלמהלך כזה לא תהיה עלות, האוצר יסכים. מסר אמר שהדבר אפשרי בתנאי שלא תהיה כל חריגה תקציבית.
- "המדינה מבזה את הנכים. בג"ץ חייב להתערב"
- האוצר: לא נוסיף שקל לנכים. צריך להסתדר עם המסגרת
- לאחר מחלוקות ועיכוב של 4 חודשים: חוק העלאת קצבאות הנכים אושר בקריאה ראשונה
על פי הצעת החוק המקורית במסגרת הפעימה הראשונה שתוחל החל מינואר השנה תוגדל קצבת הנכות הכללית ב-340 שקל וקצבת השירותים המיוחדים לה זכאים נכים קשים תגדל בפעימה הראשונה ב-200 שקל. הפעימה השנייה תהיה בראשית יולי וקצבת הנכות הכללית תגדל בה בעוד 161 שקל. כלומר כלל הנכים יקבלו בשתי הפעימות הראשונות תוספת של 501 שקל והנכים הקשים תוספת של 701 שקל. התוצאה היא שלאחר הפעימה השנייה קצבת הנכות הכללית תעלה מ-2,342 שקל ל-2,843.
משמעות הצעת כץ היא שהעלאת הקצבאות תקרה רק החל ממרץ ולא רטרואקטיבית מינואר, אבל ההעלאה כולה תינתן מחודש מרץ. מהלך כזה עשוי להשאיר בקופה עודף של 40 שקל לכל נכה. את הסכום שיצטבר מעוניין כץ לתת לנכים כתוספות אחרות.
הוועדה התכנסה הבוקר, לאחר שאתמול עבר החוק בקריאה ראשונה, כאשר היה ברור שהמחלוקות בדרך להעברת החוק בקריאה שנייה ושלישית עוד רחוקות מפיתרון. עימות ראשון בין הח"כים התגלה כשיו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון וח"כ קארין אלהרר מיש עתיד דרשו להתחיל להצמיד את השכר הממוצע במשק כבר מהשנה ולא מ-2022, כפי שנקבע בהצעת החוק. "אם נמתין תהיה שחיקה", אמרה אלהרר. "ההצמדה היא נשמת אפו של החוק", אמר גילאון. אלאלוף אמר שהסכום המוקצב להעלאת הקצבאות מוגבל ולכן הקדמת ההצמדה תבוא על חשבון הגדלת הקצבאות עצמן.
יו"ר מטה מאבק הנכים נעמי מורביה דרשה להעלות את סכום הדיסריגארד. על פי הסכם הנכים צריך היה הדיסריגארד להגיע אחרי הפעימה השנייה באמצע 2019 לסכום של 4,300 שקל, אבל על פי הצעת החוק הוא יגיע ל-3,500 שקל בלבד. זאת, כדי לחסוך כסף ולהעבירו להגדלת הקצבאות. "כנראה אתם לא רוצים לעודד עבודה", היא אמרה.
על פי ההסכם בין הממשלה לנכים מספטמבר שעבר הקצבאות אמורות להגיע בסוף התהליך לסכומים שבין 3,800 ל-4,500. ח"כ אילן גילאון דרש לעגן סכומים אלה בחוק. האוצר מתנגד לכך. זאת כיוון שמאז ההסכם נוספו למקבלי ההעלאות אוכלוסיות שלא הובאו בחשבון. התוצאה: כדי להגיע לסכומים אלה תידרש תוספת של שני מיליארד שקל לסכום של 4.2 מיליארד שקל שנקבע בהסכם ובהצעת החוק. אם תישאר המגבלה של 4.2 מיליארד שקל, הנכים יקבלו רק שני שליש מהסכומים שהובטחו להם בהסכם.
יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, אלי אלאלוף, קרא בתחילת הישיבה לארגוני הנכים להפסיק בחסימות הכבישים עד להעברת החוק בקריאה שניה ושלישית. "תפסיקו את השביתות. אתם מסכנים את עצמכם פיזית. תנו לנו להעביר את החוק ואז תעשו מה שאתם רוצים".
ועדת העבודה אישרה בתחילת הישיבה מיזוג הצעתה חוק הממשלתית עם ארבע הצעות החוק הפרטיות שהציעו להעלות את קצבת הנכים ובראשון הצעת החוק של יו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון ממרצ.