האוצר: לא נוסיף שקל לנכים. צריך להסתדר עם המסגרת
ועדת העבודה והרווחה תתכנס היום לישיבה מרתונית במטרה לאשר את חוק קצבאות הנכים לקריאה שנייה ושלישית. בוועדה יעלו דרישות שעלותן יכולה להגיע ל־2 מיליארד שקל, בראשן: קצבאות הנכים הקשישים והצמדת הקצבה לשכר הממוצע במשק
"מה שאושר בממשלה בעניין קצבאות הנכים זה מה שיעבור בכנסת". כך אמרו אתמול במשרד האוצר לאחר אישור חוק העלאת קצבאות הנכים במליאה בקריאה ראשונה, ברוב של 90 תומכים וללא מתנגדים, ולקראת הדיון היום בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת באישור החוק לקריאה שנייה ושלישית.
- לאחר מחלוקות ועיכוב של 4 חודשים: חוק העלאת קצבאות הנכים אושר בקריאה ראשונה
- ללא ידיעת פקידי האוצר: ועדת שרים לחקיקה אישרה את העלאת קצבאות הנכים
- משרד רה"מ: הושג הסכם בנושא הנכים
באוצר הדגישו שלא יסכימו לעוד תוספות תקציביות מעבר ל־4.2 מיליארד שקל. לכן לא יסכימו לשינויים כמו הקדמת הצמדת הקצבאות לשכר הממוצע במשק מ־2022 ל־2018 או העלאת הדיסריגארד, הסכום שנכה רשאי להשתכר מעבודה מבלי שחלק מהקצב יופחת. "זה לא יהיה", אמרו באוצר לגבי הסעיפים האלה, "מבחינתנו נגמר הדיון".
הצעת החוק שאושרה אתמול קבעה מפורשות שהנכים יקבלו תוספת של 4.2 מיליארד שקל בארבע פעימות מ־2018 עד 2021. עם זאת היא קובעת בפירוט רק את שתי הפעימות הראשונות ב־2018.
בקואליציה מקווים לאשר את החוק בקריאה שנייה ושלישית במליאה כבר ביום שני הבא. אלא שציטוטי המקור באוצר הם ביטוי מובהק לכך שלמרות ההסכמות שהושגו בממשלה על החוק שעבר אתמול בקריאה ראשונה, ארוכה הדרך ורבים המכשולים עד לאישור סופי של החוק. בדיון במליאה קרא שוב ושוב שר הרווחה חיים כץ לכל המתנגדים להחלטת הממשלה ומבקשים לשנותה לתמוך בהצעת החוק בקריאה ראשונה ולהעביר את הדיון בהתנגדויות לוועדה. "ככל שניתן נעשה שינויים בוועדה", אמר כץ והבהיר שמבחינתו הסיכום בממשלה אינו סוף פסוק. ואכן הצעת החוק עברה בתמיכת הקואליציה והאופוזיציה ברוב של 90 וללא מתנגדים. גם יו"ר הקואליציה דודי אמסלם התבטא אתמול כי צפויים שינויים בחוק. כך שכלל לא בטוח שלאוצר יש גיבוי מלא בתוך הקואליציה.
יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף מכולנו אמור לכאורה להעביר את הצעת החוק בדיוק כפי שהסכים לה שר האוצר משה כחלון שהוא ראש מפלגתו. אלאלוף סירב לומר אתמול אם יעביר את ההצעה כמות שהיא או יתמוך בביצוע שינויים. אלא שיוזם העלאת קצבאות הנכים יו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון פרסם אתמול רשימה של שינויים שהוא דורש בחוק ויתאימו אותה לדבריו להסכם שהושג בין הנכים לממשלה בספטמבר 2017.
בראש הרשימה הזו עומדת דרישת גילאון שהעלאת הקצבאות לא תוגבל לסכום של 4.2 מיליארד שקל בסוף התהליך, אלא יעוגנו הסכומים שנקבעו בהסכם לקצבאות, בין 3,800 שקל לנכים קלים ל־4,500 שקל לנכים הקשים ביותר. כדי להגיע לסכומים אלה יש צורך בסכום של עד 2 מיליארד שקל, תלוי בגובה התוספת לקצבה שיקבלו הקשישים הנכים, בגובה הדיסריגארד, בעיתוי ההצמדה לשכר הממוצע במשק ועוד. הסיבה לפער: אוכלוסיות נוספות שהוכנסו לשתי הפעימות הראשונות דוגמת הנכים הקשישים והעיוורים.