כנס מדדים
"הסטת השקעות מישראל לחו"ל פוגעת בציבור הרחב ובחברות המקומיות"
בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל בישראל: הסטת ההשקעות פוגעת גם במדדי הבורסה ובנזילות. "יש חשש לסבסוד צולב בין מחירי הארץ למחירי חו"ל"
"יש להידרש לסוגיה שלא יהיה כפל דמי ניהול. ההצעה של רשות שוק ההון אומרת שתהיה תקרה לתעודות סל בחו"ל 0.25% ועל תעודות בארץ 0%, ואילו ההצעה השנייה של רשות ניירות ערך אומרת שתהיה תקרה אחידה של 0.1%. באופן מאוד מפתיע, רשות שוק ההון בחרה בחלופה הראשונה, שזו החלטה לא רציונלית לחלוטין שעולה לעמיתים הרבה מאוד כסף כי החלופה השנייה חוסכת הרבה יותר כסף לציבור - חוסכת 146 מיליון שקל של תשלום דמי ניהול מצד העמיתים מדי שנה", כך אמר היום (ג') בועז נגר, יו"ר קסם ויו"ר איגוד תעודות הסל בישראל בכנס מדדים של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות ו-ETF מבית אקסלנס.
- בני גנץ: "אנחנו צריכים לדרוש התנהגות ישירה ויושרה ציבורית, זה לא פריבילגיה"
- חנה הולנדר מעריכה: "שנת 2018 בשוק ההון תהיה מצוינת"
- שנה לרפורמת המדדים: הבורסה מודה בגסיסתו של ת"א 125
נגר התייחס להצעה שעומדת לעלות לדיון בוועדת הכספים של רשות שוק ההון, לפיה ניתן יהיה לגבות עד 0.25% דמי ניהול, כאשר מוסדיים רוכשים תעודות סל שהם לא מנהלים בעצמם אלא בניהול חיצוני (תעודות סל מחו"ל). רשות ניירות ערך מציעה הצעה לפיה התקרה תוגבל עד 0.1% גם למוצרי תעודות סל בארץ שהמוסדיים מנהלים בעצמם וגם 0.1% עבור תעודות סל שנרכשות בניהול חיצוני.
נגר מציין בהקשר זה כי: "קראתי את הספר של פרופסור דן אריאלי ואני חושב שהגעתי לפתרון של החידה הזו - הוא מדבר על כך שיש מצב שכוחות השוק לא עובדים ואנשים מקבלים החלטות לא רציונאליות וזה יכול לקרות ברגע שמתקבע מחיר עוגן בשוק כולם נצמדים לאורך זמן לאותו מחיר עוגן. הדבר השני, הם לא ישנו גם את ההחלטה גם אם המציאות בהמשך השתנתה והתברר שהמחיר לא הגיוני. זו תיאוריה מכלכלה התנהגותית".
לדבריו של נגר, כאשר רגולטור שם תקרה, הוא בעצם קובע מחיר עוגן והוא לא ישנה מחירים גם כאשר מציאות השתנתה. "ויש דוגמאות: למשל תקרת הרגולטורים לפיה עמלת ההפצה של קרנות על ידי הבנקים היא תקרה של 0.35%. בעולם נורמלי צריך שכל אחד יקבע מחיר אחר. אבל הרגולטור קבע וכולם, כל 20 מנהלי הקרנות והבנקים נמצאים בדיוק על אותו מספר. אותו דבר גם היה בהסדרה קודמת של תעודות סל רשות שוק ההון שקבעה תקרה של 0.1% לדמי ניהול בתעודות סל. המחיר עוגן זה מה שהתקבע ונגמרה התחרות. לעומת זאת בשוק אחר – שוק עמלות קנייה ומכירה, הייתה הצעה לשים תקרה שבנק ישראל לא אישר אותה", הסביר נגר.
נגר סיכם דבריו ואמר כי : "זה שיש הסטת השקעות מישראל לחו"ל פוגעת בחברות מקומיות, במדדי הבורסה ובנזילות. יש גם חשש לסבסוד צולב בין מחירי הארץ למחירי חו"ל. עדיין לא מאוחר לתקן. זה אמור להגיע לוועדת כספים. מקווה שתוצע תקרה אחידה לתעודות סל בארץ ובחו"ל. בטח כאשר יש הצעה על השולחן שמיטבה עם כולם. לא יכול להיות שרשות שוק ההון תקבע דבר אחד, ורשות ניירות ערך תקבע דבר הפוך. חייבת להיות לדעתי כאן מדיניות רגולטורים. עם קצת ציונות אין שום סיבה להסיט השקעות מהארץ לחו"ל".