$
פרסום ושיווק

המחירים יירדו? רפורמת התמרוקים תונח מחר על שולחן הכנסת

התקנות החדשות, שהוסכמו על ידי משרדי הבריאות, האוצר והכלכלה ומוגשות באיחור של שלושה חודשים, אמורות להקל על היבוא המקביל של מוצרי טואלטיקה לישראל והתקווה היא כי עקב כך יוזלו המחירים לצרכן

אורנה יפת 18:0521.01.18

באיחור של שלושה חודשים, יניח מחר (ב') משרד הבריאות את תקנות התמרוקים על שולחן הכנסת. התקנות החדשות תואמו בין משרדי הבריאות, הכלכלה והאוצר, לאחר אין ספור מחלוקות, ולאחר שמשרד הבריאות כבר הגיש את התקנות לוועדת הבריאות ומשך אותן בחזרה בשל אי ההסכמות שהתגלעו בין שלוש משרדי הממשלה. התקנות יוגשו לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. הוועדה בראשות אלי אלאלוף (כולנו) תצטרך לקבוע דיון בנושא ולאשר את התקנות.

 

משרדי הממשלה הגיעו להבנות לגבי מרבית הסעיפים שעליהם היו חלוקים בדעותיהם. הסעיף המהותי ביותר ברפורמת התמרוקים היה יבוא מקביל של מוצרים רגישים, ומשרד הבריאות התפשר בסעיף זה אל מול דרישתו המקורית.

 

בתקנות הישנות הכניס המשרד תחת קטגוריית המוצרים הרגישים משחות שיניים, מוצרים לחלל הפה, מוצרי טואלטיקה לתינוקות ונשים בהריון, מוצרי הגנה מפני השמש ומוצרי קוסמטיקה המיוצרים בטכנולוגיית ננו.

 

בעוד שמשרד הבריאות התעקש להגביל את היבוא המקביל של כלל המוצרים הרגישים כפי שהוגדרו על ידו, במשרדי הכלכלה והאוצר דרשו להקל את הרגולציה ולאפשר יבוא מקביל של מוצרים כלל המוצרים הרגישים.

 

מדף תמרוקים בחנות פארם מדף תמרוקים בחנות פארם צילום: אסף לב

 

 

בתקנות החדשות הגיעו הצדדים לפשרה - משרד הכלכלה הסכים לבקשה של משרד הבריאות למנוע יבוא מקביל של מוצרי טואלטיקה לתינוקות, מוצרי הנקה, מוצרי ננו ומוצרים להגנה מפני השמש. זאת בתנאי שמשרד הבריאות ירחיב את האפשרות ליבוא מקביל של מוצרים לחלל הפה ומשחות שיניים.

 

כיום יבוא מקביל של מוצרים לחלל הפה מחייב דיווח של היבואן על שרשרת האספקה של המוצר. כעת, הרגולציה על יבוא מוצרים אלה תפחת, אך למשרד הבריאות יישאר המנדט לבקש מיבואן את שרשרת האספקה של מוצר במידת הצורך. הקלה זו צפויה להגדיל את כמות משחות השיניים ומוצרים נוספים המיועדים לחלל הפה, שמיובאים לארץ על ידי יבואנים מקבילים ולהקל על יבואנים קטנים שאינם מוכרים למשרד הבריאות ונתקלים בקושי לייבא מוצרים לארץ.

 

על פי הרגולציה האירופית

 

התקנות מתבססות על עקרונות הרגולציה האירופית לפיה מוצרים יכולים להיכנס לשוק לאחר תהליך קצר ופשוט של נוטיפיקציה (הודעה) ולאחר בדיקת המוצר על ידי נציג אחראי הממונה על ידי יצרן או יבואן. מנגנוני בטיחות ואימוץ הסטנדרטים המקובלים באירופה ובמדינות המפותחות יאומצו גם בישראל. הרפורמה צפויה לפתוח את השוק הישראלי לתחרות שכן היא אמורה להקל על היבוא המקביל של מוצרי טואלטיקה לישראל ובעקבות התחרות התקווה היא כי יוזלו המחירים לצרכן.

 

התקנות צפויות להכנס לתוקף בתחילת שנת 2019, אך מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צפוי להפריד את נושא היבוא המקביל ולהכניס אותו לתוקף באמצעות נהלים נפרדים כבר במחצית שנת 2018.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x