פרשנות
רפורמת התמרוקים - רפורמה ידועה מראש
משרד הבריאות מתעקש שמדובר בעיכוב זמני, אבל הרפורמה בסיעוד ותקנות סימון המזון מוכיחות אחרת
בניין משרד הבריאות ברחוב ירמיהו בירושלים מלא באנשים עם כוונות טובות. מפוצץ, שלא נאמר מתפקע בפקידים ובאנשי מקצוע שבאמת ובתמים מעוניינים לשרת את הציבור, להקל תהליכים בירוקרטיים ולגרום לכולנו להיות יותר בריאים. ולא, אין כאן טיפה של ציניות. הרצון הטוב כמעט תמיד נוכח. תוכניות ורפורמות נהגות בישיבות ארוכות ולאחר מכן מתפרסמות בתקשורת. ככה זה עובד.
- רפורמת התמרוקים - הסוף? משרד הבריאות משך את התקנות שנועדו להקל על יבוא מוצרי טואלטיקה
- בשמים וסבונים מוצקים יוחרגו מרפורמת התמרוקים למשך שנתיים
- "אם האוצר רוצה יבוא מקביל ללא גבולות, שיפקח עליו בעצמו"
אלא שבמשרד הבריאות ישנו דמון בלתי נראה. מעין קטגוריה שנואה הנקראת "הפער בין רצון לבין ביצוע", כשהקורבן האחרון שלה היא רפורמת התמרוקים. כלפי חוץ, במשרד עומדים על כך שמדובר בלא יותר מ"פסק זמן" או "השהיה" כפי שהסביר בדיון המנכ"ל משה בר סימן טוב. אך בחינה של תהליכים קודמים שהוביל המשרד שהחלו ברעש וצלצולים והסתיימו בקול ענות חלושה לא באמת מפיחה תקווה שהפעם זה יהיה שונה.
מתחילת הדרך גררה רפורמת התמרוקים ביקורת והתנגדויות מצד יבואנים, יצרניות תמרוקים זרות, וכפי שהעידה בדיון האחרון ראש מינהל טכנולוגיות ותשתיות במשרד, ד"ר אסנת לוקסמבורג, גם גורמים רשמיים מארה"ב ומאירופה. במשרד עמדו על כך שההחלטה להתקפל לא נבעה מלחצים חיצוניים, אך בין שזה נכון ובין שלא — השורה התחתונה זהה ללא מעט תהליכים שהחלו במשרד שקמו, נפלו, קפאו, שקעו או הזדחלו ובוצעו חלקית.
ביניהם נמצאות הרפורמה בסיעוד שהוקפאה, תקנות המזון שמבטיחים לנו שממש עוד מעט יישומו (וגם זה לאחר שמסקנות הוועדה הייעודית רוככו לטובת יצרני המזון) והחקיקה נגד העישון נטולת תאריכי היעד. ויש עוד דוגמאות. אז נכון, האחריות היא גם על משרדים ממשלתיים אחרים. ועדיין, נראה שגם בעתיד הנראה לעין נתקשה לרכוש תמרוקים זולים ובטוחים לשימוש עבור חופן כוונות טובות.