בלעדי לכלכליסט
סיסקו מודה בכישלון: במגעים למכירת NDS במיליארד דולר
שש שנים לאחר שענקית הטכנולוגיה רכשה את חברת אבטחת המידע לטלוויזיה בכבלים NDS מירושלים ב־5 מיליארד דולר, היא מציעה אותה למכירה בחמישית מחיר. המגעים מתנהלים מול כמה קרנות השקעה פרטיות ביניהן סילברלייק האמריקאית
שש שנים לאחר שקנתה את חברת NDS בחמישה מיליארד דולר מחפשת בימים אלה ענקית הטכנולוגיה סיסקו רוכשת לפעילות של החברה בירושלים. ל"כלכליסט" נודע שכמה קרנות השקעה פרטיות (private equity) נמצאות במשא ומתן עם סיסקו לרכישת הפעילות בכמיליארד דולר.
- סיסקו השיקה פתרון דגל חדש לתחום התקשורת הארגונית
- סיסקו תפטר היום 150 עד 200 מעובדיה בישראל
- סיסקו מעבירה 150 מעובדיה בירושלים לידי חברה מהודו
בין הקרנות שגילו עניין ברכישת החברה, שעיקר פעילותה בהר חוצבים בירושלים, קרן הענק סילברלייק האמריקאית שמנהלת 35 מיליארד דולר.
NDS מתמקדת באבטחת מידע לטלוויזיה בכבלים ולווין ונחשבת למובילה בתחום, שנמצא בדעיכה. מאז 2012 רכישת הענק לא הצליחה להצדיק את עצמה ואף נתפסה בעיני רבים כיקרה מדי וכמיותרת. עבור כאלף עובדי NDS בירושלים המגעים למכירה הם בשורה טובה שפותחת בפניהם אופק תעסוקתי, זאת בעקבות חוסר הוודאות השורר כיום בנוגע לפעילות החברה.
מכירת NDS תאיץ את יציאתה של סיסקו מהטכנולוגיה המשמשת בשירותי טלוויזיה מסורתיים. מוצרי NDS משמשים לפעילות סיסקו בתחום הטלוויזיה הדיגיטלית בכבלים ולווין, בעיקר אבטחה ושידור חומרים. הפעילות שלה היא חלק מיחידת שירות הווידאו של סיסקו, אשר דיווחה על ירידה בהכנסות מאז 2014, לנוכח המאבק הקשה מול נטפליקס ודומותיה.
ההידרדרות של החברה היתה מאוד מהירה. בשנה הראשונה לרכישה נאלצה החברה להתמודד עם שינויים רבים בתוך החברה העולמית וחוסר יכולת ליצור סינרגיה בין הנרכשת לבין סיסקו, בעיקר מכיוון שההנהלה הבינלאומית לא התחברה לזו המקומית, זאת לצד היחלשות תחום הטלוויזיה בכבלים. כשנה לאחר מכן הגיעה המכה הראשונה כשמרבית מנהליה הבכירים פרשו, ביניהם המנכ"ל הוותיק אייב פלד, מנהל הפעילות בישראל רפי קסטן, ויוראי פלדמן שנחשב לטכנולוג הבכיר של החברה ועבד בה כ־20 שנה.
גם עובדי החברה לא ידעו רגע אחד של נחת לאחר הרכישה. למרות התקוות הרבות שהיו מהרכישה הן לרוכשת והן לעובדים, מהר מאוד החלו גלי פיטורים שנבעו בעיקר משינוי הכיוון של סיסקו שהחליטה על אסטרטגיה חדשה שהרחיקה אותה מכל פעילות הטלוויזיה המסורתית בכבלים או לווין ונתנה עדיפות לענן ולסייבר ולתקשורת מבוססת תוכנה ולא חומרה.
עדיפות זו הפכה את החברה הירושלמית לפרת מזומנים שהכניסה על פי הערכות כמיליארד דולר בשנה לסיסקו אבל ללא כל תוכניות לפתח אותה מעבר לכך. NDS, שבשיאה העסיקה מעל ל־1,500 עובדים, נאלצה לספוג גלי פיטורים של מאות עובדים. רק במאי האחרון היא פיטרה כ־150 עובדים, ומקורבים לחברה טענו שהיא תשתמש במומחיות של העובדים בתחום האבטחה לתחומים אחרים. הבטחות אלו הפכו להיות מהר מאוד להבטחות שווא כאשר החברה הבינה שהפתרון היחידי הוא מכירת הפעילות של NDS לכל המרבה במחיר.
אם תימכר החברה הרי שענקית הטכנולוגיה מסן חוזה קליפורניה תישאר בישראל עם כ־500 עובדים בלבד ומרכז פיתוח משמעותי הרבה פחות מאשר היה בעבר. בביקוריהם בישראל במהלך השנים הדגישו גם ג'ון צ'יימברס, המנכ"ל והיו"ר לשעבר של החברה וצ'אק רובינס המנכ"ל והיו"ר הנוכחי, את מחויבותם לישראל.
בשנה האחרונה זכתה סיסקו בכמה חוזים משמעותיים במשרד הביטחון ומול המדינה כספקית השרתים הראשית והמחויבות העסקית שלה כלפי ישראל הפכה להיות
גדולה עם חוזים של מאות מיליוני שקלים. אלא שהקטנת מרכז הפיתוח של החברה בישראל בצורה כה משמעותית תקטין גם את חשיבותו כלפי החברה העולמית.
רכשה 13 חברות בארץ
NDS הוקמה ב־1988 על ידי עשרה מדענים ממכון ויצמן על בסיס טכנולוגיית הצפנה מתקדמת שהגה חתן פרס ישראל פרופ' עדי שמיר. עשור לאחר מכן נמכרה החברה לאיל המדיה רופרט מרדוק ב־15 מיליון דולר וב־1999 היא הונפקה לראשונה בבורסת נאסד"ק.
בעקבות הרכישה ב־2012, שעד עסקת מובילאיי־אינטל נחשבה לגדולה ביותר שנעשתה בארץ, הפכה ישראל לחלק משמעותי עבור סיסקו העולמית. לאחרונה מינתה סיסקו מנהל פיתוח חדש בישראל – ד"ר צבי גרסטל – במקום יעל וילה שעברה לתפקיד אחר.
מאז נכנסה לישראל, רכשה סיסקו 13 חברות ישראליות בכ־7 מיליארד דולר, כשהרכישה המשמעותית ביותר היתה של NDS. בנוסף לרכישה זו, במהלך 2016 ביצעה החברה רכישות משמעותיות של חברת ליבה סמיקונדוקטור, שפיתחה שבבי תקשורת, בכ־320 מיליון דולר ושל חברת הסייבר קלאודלוק בכ־300 מיליון דולר.