בלעדי לכלכליסט
ועדת הכספים צפויה לאשר מחר העלאה של 1,300 שקל בשכר השרים
פרטי ההצעה טרם פורסמו מחשש לביקורת ציבורית. בנוסף, צפויה הוועדה להחליט על הצמדת שכר השרים לשכר הממוצע במשק במקום למדד המחירים לצרכן, זאת במטרה למנוע משכר הח"כים לעבור את שכר השרים
ועדת הכספים של הכנסת צפויה להחליט מחר על העלאה משמעותית בשכר השרים וכן הצמדתו לגובה השכר הממוצע במשק. מדובר בהעלאה שיכולה לנוע בין 1,300 שקלים במקרה שההצעה תחול רק לגבי השנה היוצאת לאלפים במקרה שהיא תחול רטרואקטיבית מספר שנים אחורה. פרטי ההצעה המדויקים טרם פורסמו, כנראה במטרה למנוע ביקורת ציבורית.
- חצי מהעלאת השכר של עובדי המדינה השנה תידחה - אנחנו נשלם על זה ביוקר
- למרות התנגדות הנכים: הכנסת אישרה את העלאת שכר המינימום מ-5,000 ל-5,300 שקל בחודש
- חברי הכנסת הגדילו לעצמם את ההפרשות לפנסיה ב־25%
שכר הבסיס השרים עמד בשנה היוצאת על 39,200 שקל ושכר ראש הממשלה על 44,100. שכר הח"כים על 38 אלף שקל ושכר ראשי ועדות בכנסת וסגני יו"ר עמד על 40,200 שקל - יותר משכר השרים. הסיבה לכך היא ששכר הח"כים והשופטים צמוד לשכר הממוצע במשק. שכר השרים הוצמד החל מ-2001 למדד המחירים לצרכן משום שאז המדד עלה במהירות רבה יותר. אלא שבשנים האחרונות השכר הממוצע עולה במהירות רבה מהמדד וכתוצאה מכך צפוי שהשנה שכר הח"כים יעלה בכ-1,300 שקל וישתווה לשכר השרים.
בוועדת הכספים התנהלו מספר דיונים לגבי שיטת ההצמדה. זאת, בין היתר בעקבות טענת שרת המשפטים, איילת שקד, ושר התיירות, יריב לוין, כי לא יכול להיות ששופטים וח"כים ירוויחו יותר משרים. ח"כ יעל גרמן מיש עתיד הציעה שכולם יוצמדו למדד. הצעת פשרה שעלתה הייתה לקובע מנגנון הצמדה לכולם של 50% לשכר הממוצע ו-50% למדד, אך לכך סרבו השופטים.
בהעדר הסכמה על שיטה חדשה, ועדת הכספים צפויה להחליט מחר על הצמדה גם של השרים לשכר הממוצע במשק. פרטי ההצעה לא נחשפו. מקור אחד טען שמדובר רק בהצמדה לשנה האחרונה ולכן יהיה מדובר בתוספת של 1,300 שקלים בלבד. מקור אחר טען שכדי לשוב וליצור פער בין השרים לח"כים ההתמדה לשכר הממוצע תהיה רטרואקטיבית ויכולה להגיע לעד 5,000 שקל.
בעקבות חשיפת "כלכליסט" פנה שר התחבורה ישראל כץ ליו"ר ועדת הכספים של הכנסת וביקש שהוועדה תאפשר לשרים להחריג עצמם מההחלטה על תוספת השכר של אלפי שקלים. כץ אמר כי "בתקופה זו כאשר ציבורים מוחלשים כמו הנכים ואחרים נאבקים על תנאי מינימום למחייה בכבוד, אעדיף כי כסף זה יועבר למטרות חשובות אלה".