"הביטקוין לא יכול להשתלב במערכת הפיננסית כי אינו עומד בכללי הלבנת הון"
כך לדברי מנהלת הרשות להלבנת הון, שלומית ווגמן רטנר, בדיון הראשון בוועדת הכספים בנושא המטבעות הדיגיטליים. לדברי המשנה לנגידת בנק ישראל, נדין טרכטנברג, "עד היום אף מדינה לא הכירה במטבעות הקריפטוגרפיים כמטבע"
בשלב זה הביטקוין לא יכול להשתלב במערכת הפיננסית הכללית כי היא לא מוסדרת בכללי הלבנת הון, כך לדברי מנהלת הרשות למלחמה בהלבנת הון, שלומית ווגמן רטנר. לדבריה, "ללא אישור כזה לא ניתן לעבוד בעולם". עוד אמרה שיש במטבעות הדיגיטליים סיכונים ברורים של הלבנת הון, העדר ייצוג פיסי והעדר זיהוי גיאוגרפי. "אנחנו רואים עבריינים ופעילי טרור שעושים שימוש בפלטפורמות". ווגמן רטנר דיברה בדיון הראשון בוועדת הכספים של הכנסת בנושא המטבעות הדיגיטליים.
- הבהלה לביטקוין נמשכת: בית ההשקעות אלטשולר שחם בדרך לפעילות בתחום
- האוזר מקיים: מבקש לשנות תקנון הבורסה כך שיאסור מסחר בחברות ביטקוין
- "הביטקוין לא עומד בקריטריונים של מטבע"
מנכ"ל רשות המיסים משה אשר אמר שהרשות תוציא בקרוב חוזר שיקבע מדיניות לגבי מטבעות דיגיטליים. הוא ציין שכבר ב-2014 הרשות הוציאה טיוטת חוזר שלפיה מטבעות דיגיטליים הם נכס פיננסי. "המשמעות היא שכל עליית ערך חייבת במס רווח הון. זה לא פטור ממס כמו השקעה בדולר". לדבריו, "השימוש בזה כמטבע אפסי".
יו"ר ועדת הכספים משה גפני מיהדות התורה אמר ש"אתה נוגע בדבר כי אם זה מטבע אתה לא מקבל מס". אשר הביע תקווה שבקרוב יהיה פסק דין ראשון של בית משפט על חובת תשלום המס על ביטקוין. לדבריו, מטבעות דיגיטליים זה "כמו מזומן לא יודעים מי עומד מאחורי. אין בקרה של מדינה. עדין בעולם המחתרתי".
המשנה לנגידת בנק ישראל ד"ר נדין טרכטנברג אמרה שעד היום שום פיקוח על בנקים בעולם עוד לא הוציא הנחיות לגבי מטבעות קריפטוגרפיים ו"אף מדינה לא מכירה בהם כמטבע". לדבריה, "אין למטבעות קריפטוגרפיים שום מאפיין של מטבע. אנחנו לא רואים בזה מטבע. מתייחסים אליו כאל נכס פיננסי. זה לא הילך חוקי בשום מדינה".
היו"ר הפורש של הרשות לניירות ערך שמואל האוזר אמר ש"חשוב שמשקיעים ידעו שיש מישהו שיגן עליהם". הוא הזכיר שחברת משאבי טבע שהכריז שרוצה להכנס לפעילות בתחום המטבעות הדיגיטליים שוויה צמח באלפי אחוזים. "לפני שנותנים אפשרות לחברות כאלו להיסחר בבורסה צריך למצוא להן מסגרת ייעודית".
יוזם הדיון ח"כ יצחק הרצוג אמר שישראל חייבת להתייחס לסוגיית המטבעות הקריפטורגרפיים. לדבריו, "צריך להתחיל לנוע לעבר ודאות ישראלית, שמייצרת ודאות אצל משקיעים יזמים ואזרחים". הוא קרא לבנק ישראל לחשוף את מסקנות ועדת נתן זוסמן שהוקמה ב-2014 לבדוק את נושא המטבעות הוירטואליים. יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה דרש להקים מחדש צוות דוגמת צוות זוסמן שיכלול את כל שלוחות ממשלת ישראל ויגבש מדיניות לגבי הביטקוין.
נציג הבורסה ליהלומים הודיע שבכוונת הבורסה להנפיק מטבע דיגיטלי מתועד שנותן פתרון לסיכונים הקיימים. "כל תנועה תאושר על ידי בורסת יהלומים. הוא יהיה מגובה ברכישות יהלומים. אנחנו רוצים שזה יהיה המטבע של ענף היהלומים העולמי שהעסקאות יהיו מתועדות בכל רגע נתון".
יו"ר איגוד הביטקוין מנחם רוזנפלד טען שמדובר במטבעות ולא בנכסים פיננסיים. "זה סוג חדש של כסף שהוא מבוזר בלי שליטה מרכזית. צריכה להיות בהירות רגולטורית". באיגוד הביטקוין טענו שמדינות רבות פוטרות ביטקוין ממיסים".