1,600 בתי ספר בסכנת קריסה ברעידת אדמה - רק 3% מהם חוזקו
הצפי לסיום החיזוק - ב-2035 - כנראה הרבה אחרי רעידת האדמה הגדולה הצפויה בשנים הקרובות, כך לפי נתונים שנמסרו בכנסת. המצב בבתי חולים בצפון גרוע אף הוא - בוצעו בהם חיזוקים חלקיים ובחלקם העבודות נפסקו בשל היעדר תקציב
מתוך 1,600 מבני בתי ספר שטעונים חיזוק למקרה של רעידת אדמה, שודרגו עד היום בפועל 48 בלבד, כלומר 3%. המדינה מתכננת לסיים את חיזוקם עד 2035. זאת, למרות הידיעה שמדי כ-90 שנה מתרחשת בישראל רעידת אדמה חזקה. 2017 הייתה השנה ה-90 מאז הרעידה הקודמת ב-1927, שפגעה קשות בירושלים, שכם, טבריה ורמלה. משמעות הנתונים היא שיש לקוות שרעידת האדמה הבלתי נמנעת לא תקרה בשעות הלימודים, כי אחרת צפוי אסון לאומי ענק. הנתונים נמסרו על ידי סגן שר החינוך מאיר פרוש מיהדות התורה בתשובה לשאילתה של ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני.
- מאות הרוגים ברעש אדמה באיראן ובעיראק; בהלה בישראל: "בניינים רקדו"
- ליקויים חמורים בפיקוח על הבטון עלולים לגרום לאסון בעת רעידת אדמה
- רעידת אדמה הורגשה בסן פרנסיסקו, והעירה תושבים בעיר ברקלי
פרוש מסר שוועדת ההיגוי לרעידות אדמה אישרה בנובמבר האחרון רשימה של 300 בתי ספר ברמת סיכון גבוהה לטיפול מידי. זאת, על פי קריטריונים של קרבה לקווי שבר גיאולוגיים, מצב המבנים, מספר תלמידים, מספר הקומות ועוד. מתוכם חוזקו בפועל או נמצאו בשלבי שיפוץ רק 48 בתי ספר. 16 בתי ספר נוספים אושרו להריסה ובנייה מחדש, משום שחיזוקם אינו אפשרי או אינו כדאי. ב-178 בתי ספר רק מתכננים עכשיו חיזוק, מתוכם רק 36 בשלבי תכנון מתקדמים. בסך הכול החל הטיפול רק ב-242 מוסדות מתוך ה-1,600, כלומר 15%. פרוש אמר ש"מסגרת התקציב המוקצית בשנה לטובת העניין עומדת על 80 מיליון שקל והתקציב מנוצל במלואו".
שמולי אמר ש"אם חס וחלילה יקרה אסון, לא יהיה לנו את מי להאשים. זה מתכון לקטסטרופה. ב-10–15 השנים הקרובות צפוי להיות אירוע מהסוג הזה במדינת ישראל, ואני חס וחלילה לא רוצה לדמיין מה יקרה. אנחנו במרוץ נגד הזמן ולכן צריך לפעול מהר יותר ובצורה נחושה יותר".
מתשובה שנתן לפני חודשיים שר הביטחון אביגדור ליברמן לשאילתה של ח"כ אורי מקלב מיהדות התורה, עולה שהמצב בבתי החולים בצפון לא פחות גרוע ואולי יותר. עד עכשיו בוצע חיזוק חלקי בבית החולים זיו בצפת ומתבצע חיזוק באגף המרכזי של בית החולים בני ציון בחיפה. לעומת זאת תכנון עבודות בבית החולים רמב"ם בחיפה, בית החולים פוריה בטבריה ואגף נוסף של בית החולים בני ציון בחיפה הופסק בשל היעדר תקציב.
כול בתי החולים האלה נמצאים ליד קו שבר גיאולוגי, וקריסה שלהם עלולה לגרום לכך שלא יהיה לאן לפנות את נפגעי רעידת האדמה. בשל הצנרת המורכבת של בית חולים, גם נזקים למבנה שלא יגרמו לקריסה עלולים להוציא אותו מכלל שימוש. לפי ליברמן, הסיבה להפסקת התכנון היא שמשרד האוצר הפסיק בתקופה מסוימת להעביר את התקציב שיועד לחיזוק בתי חולים ולאחר מכן קיצץ בו.