דודו זקן מנסה לעשות עסקים עם הבנקים שעליהם פיקח
קבוצת אודם, שהמפקח לשעבר שותף בה, תקיים היום מכרז מוסדי לגיוס אג"ח פיקדונות בנקאיים. ח"כ מרב מיכאלי במכתב לחדוה בר: "עצרי את ההנפקה"
שנה וחצי אחרי שסיים את כהונתו כמפקח על הבנקים, שבה לא הותיר רושם משמעותי על תפקידו כרגולטור, דודו זקן מנסה לעשות עסקים עם המערכת הבנקאית עליה פיקח. חברת אודם פיננסים, שזקן מחזיק ב־25% ממניותיה ומשמש בה יו״ר משותף, תנסה לגייס היום 1.5 מיליארד שקל, באמצעות הנפקת אג"ח מגובות בפיקדון בנקאי.
- המועמד המוביל למנכ"ל אל על: סמנכ"ל הסחר של החברה
- אלוביץ' חתם על הסכם למכירת השליטה ביורוקום לנתי סיידוף
- "אפולו שרבבה בלוליינות את המילה ביטקוין כדי שהמשקיעים יקנו מניות"
מדובר באג"ח המאפשרות למשקיעים בהן חשיפה לבנקים המובילים בישראל בפרופיל סיכון נמוך. תמורת הגיוס מיועדת להיות מופקדת בפיקדונות בבנקים הגדולים, ורווחיה של אודם ייגזרו מההפרש שבין הריבית שאותה תשלם לבעלי האג"ח לבין הריבית שתקבל מהבנקים בגין הפיקדונות.
אודם מנהלת מגעים מתקדמים עם שלושה בנקים: הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות, ותנסה לקבל מהם מרווחים של 0.75%-0.65% מעל לריבית שתשלם לבעלי האג"ח, שיספקו אותה לצורך ההנפקה. המכרז המוסדי שתקיים אודם היום ייערך ללא ריבית מקסימלית. את ההנפקה מוביל דיסקונט קפיטל חיתום.
רגולטורים בשוק ההון מחויבים בשנת צינון אחת בלבד, שזקן כבר השלים אותה. עם זאת, גורמים בשוק ההון אומרים כי "המקרה של זקן מהווה דוגמה משוכללת לתופעת 'הדלת המסתובבת'. זקן לא הולך לעבוד כשכיר אצל הבנקים, אבל הוא הולך להתפרנס מהם וזה נראה בעייתי״. אתמול גם פנתה ח"כ מרב מיכאלי למפקחת על הבנקים חדוה בר, בבקשה להורות על עצירת ההליכים להנפקת האג״ח של אודם.
"מר זקן אמנם לא מועסק על ידי הבנקים", כתבה מיכאלי, "אבל במודל המדובר אפשר לומר שהוא בעצם עובד בשביל הבנקים. העובדה שמר זקן עושה את סוג העסקים הזה עם בנקים שהיו בפיקוחו, מעבירה מסר לשומרי הסף במגזר הציבורי, שלפיו לאחר פרישתם הם יוכלו להפיק תועלת כספית מעבודה מול גופים שעליהם פיקחו. זוהי פגיעה קשה באמון הציבור בשוק ההון. אני קוראת לך להוציא הנחיות לגבי התנהלות ראויה בתחום, גם אחרי שפג הצינון המחויב".
שותפיו (25% כל אחד מהם) של זקן באודם הם משה ברקת, לשעבר יו״ר הפניקס; המנכ"ל איציק בצלאל, ופעיל שוק ההון צבי ברק. גופים שפועלים לבצע הנפקות כאלה, בהם דיספוזיטיב של יוסי ארד, מתקשים בקבלת ציטוטי ריבית במרווחים אטרקטיביים מהבנקים. קשיים אלה מיוחסים לשינוי בתנאי השוק ובצורכי הבנקים. בגופי החיתום מעריכים כי חלון ההזדמנויות שהיה באפיק זה הצטמצם משמעותית, אם כי הוא יוכל להיפתח שוב, בתלות בבנקים.
מטעמו של דודו זקן נמסר: "לאחר תקופת צינון של שנה שנקבעה בחוק, רשאי רגולטור לעסוק בכל עיסוק לרבות כנושא משרה בגופים שעליהם פיקח. (במאמר מוסגר המחוקק קובע את הכללים הן לגבי תקופת הצינון והן את המותר והאסור). למרות זאת ולאחר שעברו למעלה משנתיים מאז סיים מר דוד זקן את תפקידו כמפקח על הבנקים, הוא עוסק בפעילות בשוק ההון ולא ישירות בבנקאות. מטבע הדברים לכל עיסוק, אף בחברה שאינה פיננסית יש ממשקים עם הבנקים, כך שהציפיה לפיה לרגולטור לשעבר לא יהיה ממשק (לא נושא משרה) כלשהו לגופים עליהם פיקח וזאת לעולמי עד אינה ריאלית, בלשון המעטה ולא קיימת".