בלי להתפטר: איך לאהוב יותר את העבודה ב-2018
שביעות רצון בעבודה אינה דורשת שינוי קריירה או החלפת מקום עבודה, קבלו את דרכים מגובות במחקרים להפיכת השעות שאנחנו מבלים בעבודה לטובות ומהנות יותר
אנחנו מבלים את מרבית שעות הערות שלנו בעבודה. ועדיין, מספר האנשים שהולכים לעבודה יום יום בשמחה ואפילו אוהבים את העבודה שלהם הוא מאוד קטן. לפי סקרים של גאלופ בישראל מדובר על 5% בלבד. הסיבות לכך הן רבות ומגוונות אך יש כמה דרכים מגובות במחקרים שיכולות לסייע לשפר את רמת שביעות הרצון מהעבודה והן תלויות אך ורק בכם.
- לא כסף ולא פחד - זה דבר היחיד שגורם לעובדים להתאמץ יותר
- הטרנדים החמים בשוק העבודה ב-2018, שישפיעו גם עליכם
- מנהלים, כך הסמארטפון שלכם פוגע בעובדים
כמובן שאם סביבת העבודה שלכם היא 'רעילה', אתם סובלים מהתעמרות או הטרדות או שאתם נמצאים בעבודה שאתם לא אוהבים ללא אפשרות קידום כדאי שתשקלו להחליף מקום עבודה או אפילו לעשות שינוי קריירה.
אך במרבית המקרים שיפור שביעות הרצון שלנו מהעבודה אינו דורש צעדים דרסטיים.
1. מצאו משמעות
משמעות בעבודה היא אחד הגורמים העיקריים לשביעות רצון ואפילו אושר בעבודה. החדשות הטובות הן שאפשר למצוא משמעות בכל עבודה והדבר אינו תלוי במקצוע שלכם. במחקר שערכה איימי רזניסקי מאוניברסיטת ייל היא בדקה מה הופך חלק מעובדי האחזקה בבתי חולים למצטיינים. היא מצאה שאותם עובדים מצטיינים היו אלו ש'יצרו' בעצמם את התפקיד. הם התמקדו בשירות החולים ויצרו מתוך העבודה שהוטלה עליהם את העבודה שרצו לעשות – עבודה שאותה מצאו מעניינת ומשמעותית. למשל, עובד אחד הציב עבודות אמנות בחדרים של חולים בתרדמת על מנת לגרות את מוחותיהם. עובדים אחרים השקיעו זמן בלמידה על חומרי הניקוי בהם הם השתמשו כדי להבין מה השפעתם על החולים שאת חדריהם הם מנקים.
גורם חשוב נוסף במציאת משמעות בעבודה הוא התמקדות בשירות שאתם מעניקים. לדוגמא, מהנדסים שעובדים על מוצר שמשפר את חייהם של אנשים אחרים יכולים להתמקד בזה. עורכי דין מסייעים ללקוחות ברגעי מצוקה בחייהם. מוכרים בחנות עוזרים לאנשים למצוא את המוצרים שהם מחפשים לרכוש. פקידים יכולים לשפר את חוויית הלקוחות בפגישה שלהם עם בית העסק או המוסד הממשלתי. מוקדנים בשירות לקוחות יכולים לעזור למישהו בבעיה בוערת ולהפוך את החוויה שלו מהמוצר לחיובית. בכל עבודה יש צד שקשור באנשים אחרים, גם מתכנתים שיושבים לבד בחדר משרתים לקוחות, הופכים את המוצר שעליו הם עובדים לטוב יותר עבור אותם לקוחות.
רובנו עובדים לא רק בשביל הכיף אלא בשביל להשתכר, להרוויח כסף ולפרנס את עצמנו או את המשפחה שלנו. ברגעים הקשים, זכרו עבור מי אתם מתאמצים, בין אם מדובר בילדים שלכם, בעצמכם או בעתיד שלכם ושל משפחתכם.
2. השקיעו במערכות יחסים
מערכות יחסים וחברויות במקום העבודה הן הרבה פעמים שונות מאלו שאינן קשורות לעבודה. מחקרים הראו שאחד הדברים שהעובדים המאושרים ביותר הם אלה שיש להם חבר או חברה הכי טובים במקום העבודה. סקרים של גאלופ מצאו פעם אחר פעם שיש קשר הדוק בין קיומם של חבר/ה הכי טוב/ה בעבודה לבין שיפור במעורבות הלקוחות, רווחיות החברה והפחתה של תקריות הבטיחות שבהן מעורבים עובדים או לקוחות. מחקר של הארוורד גרנט מצא שאושר, ואפילו עושר קשורים לטיב מערכות היחסים שהאדם מפתח. לכן, השקיעו במערכות היחסים עם האנשים שאיתם אתם עובדים. בין אם מדובר בעמיתים למשרד, לקוחות או ספקים. אם אינכם מרגישים נוח ליזום אירועים חברתיים, דאגו להשתתף בהם באופן פעיל. הביעו התעניינות באנשים שאיתם אתם עובדים, הפכו זאת לחלק מהעבודה שלכם להכיר אותם קצת יותר טוב.
3. תגידו 'תודה'
מחקר שערכו פרופ' פרנצ'סקה ג'ינו מבית הספר למנהל עסקים של הארוורד ופרופ' אדם גרנט מוורטון מצא שביטויים של הוקרת תודה גורמים לנו להרגיש תחושה של ערך עצמי ומעודדת אותנו לעזור לאותו אדם שהוקיר לנו תודה וגם לאחרים סביבנו. למעשה, הניסוי שלהם גילה ש-66% מהסטודנטים שהשתתפו במחקר סייעו לסטודנט שכונה 'אריק' מכיוון שהוא הודה להם מראש על כך שקיבלו את המכתב הנלווה לקורות החיים שלו.
לכן, ברגעים המתאימים בימי העבודה – הביעו תודה. אל תעשו זאת בצורה מאולצת, אבל במקום פשוט להגיד תודה, הדגישו את ההערכה שלכם למי שסייע לכם.
4. קחו הפסקה וצאו לחופשות
הפסקות במהלך יום העבודה הופכות אותנו ליעילים יותר בעבודה אבל גם מסייעות להתמודד עם עומס. על מנת שהפסקות יהיו אפקטיביות הן צריכות לאפשר לכם למלא מצברים. הפסקת קפה, אכילת חטיף או קיטורים על העבודה תוביל דווקא להגברת העייפות והעומס. לכן, בחרו בפעילות שתסייע לכם להתנתק מנטאלית מהעבודה כמו שיחה עם חברים, הליכה קצרה או אפילו מדיטציה.
אם אתם מוותרים על ימי חופש כדי להספיק יותר בעבודה אתם למעשה פוגעים ביעילות שלכם. עבודה ללא הפסקה מעלה את הסיכויים למחלות ולשחיקה נפשית המובילה לדיכאון ולחרדות. על מנת שחופשה מהעבודה תהיה אפקטיבית היא צריכה באמת להיות חופשה, כלומר, אל תענו למיילים במהלך החופש ואל תעשו שיחות עבודה. מומלץ גם לתכנן את החופשה מראש שכן עצם התכנון מגביר את ההנאה מהחופשה. מחקר חדש שפורסם ב-Journal of happiness Studies, מצא שמשך הזמן האידיאלי לחופשה על מנת 'למלא מצברים' הוא שמונה ימים.