תחזיות 2018
"בביטקוין יש מלכודת השקעה. יש ישראלים שלא מקבלים את הכסף שלהם כבר שבועות"
אלי לוי, מנהל מחלקת החקירות של רשות ני"ע, התייחס בוועידת התחזיות לסוגיית המטבעות הדיגיטליים: "אנו מזהים פעילות של הלבנת הון ומניפולציות. קורא לכם לא להתפתות להתעשרות מהירה". עוד סיפר על הפיתוי של בעלי שליטה לשלוח יד לקופה הציבורית
"בשנים האחרונות זיהינו סכנות חדשות לרבות מסחר אופציות בינאריות, כאלה שסיכנו משקיעים. טיפלנו בהם ביד רמה", כך אמר הבוקר (ב') מנהל מחלקת החקירות של הרשות לניירות ערך, עו"ד אלי לוי, בוועידת התחזיות 2018 של "כלכליסט".
לוי הוסיף כי "בימים אלו יש דיון חדש על הזרמת סכומים להשקעות בתחום המטבעות הדיגיטליים. זה מוצר חדשני, אבל נראה לי שרבים מהמשקיעים לא מבינים עובדה פשוטה כי במבנה השוק יש סכנה של נפילה. שימו לב שאין שם השקעות מוסדיות, וההשקעה תהפוך למלכודת שתוביל להפסד. זהו שוק ללא רגולציה - אותה מילה גסה שנוהגים לומר, אבל כבר היום ישנן כמה פלטפורמות מסחר שם, ויש משקיעים שלא קיבלו כסף כבר כמה שבועות".
- הסכמה בפאנל בכירי המשק: מדינת ישראל לא צריכה לסייע לטבע
- אבי גבאי: "ממשלת נתניהו – ההנהלה הכושלת ביותר של ישראל אי פעם"
- חדוה בר: "הבנקים צפויים לקצץ עוד 6,000 משרות עד 2020"
לדבריו, תחום המסחר של המטבעות הדיגיטליים כבר מעלה כמה תמרורי אזהרה לרבות מקרים בהם "אנו מזהים פעילות של הלבנת הון ומניפולציות, ואני חושש שעוד נתגעגע לבינאריות". לוי מסכם את הנושא בהמלצה חד משמעית לפיה "אני קורא לכם לא להתפתות להתעשרות מהירה כי הרשות לניירות ערך כבר תגיע, וכשהיא תגיע זה יהיה מאוחר מדי", אמר.
לוי סיפר שב-18 השנים האחרונות יצא לו לפגוש כמה מבכירי המשק בשעות הקשות ביותר שלהם. "לאורך אותן שנים שאלתי את עצמי לא פעם מה הוביל אותם לרגע הקשה הזה? יצא לי פעם לשבת עם יהודי מבוגר אשר הלך לעולמו זה מכבר, מדובר היה בדמות מוכרת, בעל עבר פוליטי מרשים ופעילות עסקית ענפה. החשד היה שהחזיר את ההלוואות האישיות שלקח לטובת רכישת השליטה בחברה הציבוריתמקופתהשל אותה חברה. אני יושב מולו שעות ארוכות, מקלף הגנה אחר הגנה, מתמרן בין האינטרסים שלו,וברגע שאני מרגיש שהוא בשללהתוודות אני מציג לו את הראיות ומבקש ממנו התייחסות. בחדר משתררת דממה, בחלוף שניות ארוכות הוא מתחיל לדבר כשמבטו מושפל, אבל בקולו אני מצליח לזהות דאגה ואז הוא עונה לי את התשובה הבאה שמהדהדת באוזני עד היום: "אתה מכיר את הביטוי "יתמלא הבור מחולייתו?" הביטוי הזה אומר שאם אתה חופר בור ומוציא אדמה, כאשר תאלץ לסתום אותו תעשה את זה עם אותה אדמה שהוצאת". כמה פשוט, כמה כואב.
הנושים הם לא הדודות של הוועד למען החייל
לוי מספר על סיטואציה שהפכה לצערו לפחות נדירה, לפיה בעל שליטה שולח יד לקופה הציבורית, כאשר אלה מסתבכים כלכלית ברמה האישית. "נתקלתי פעם בבעל שליטה שנכנס לסחרור כלכלי אישי, כתוצאה מ'מנת יתר' של השקעות ממונפות. סחרור אשר הוביל אותו לקחת הלוואות בריבית רצחנית בשוק האפור וזאת מתוך אמונה שהנה עוד רגע תיסגר העסקה הגדולה אשר תשנה את מצבו מקצה לקצה. לפעמים הייתה לי תחושה שבמצבים האלה בעלי השליטה נוטים לאמץ לעצמם דפוס התנהלות דומה לזה של מהמר הנאחז בתקווה שהנה רק עוד רגע, רק עוד סיבוב, ההימור מצליח ואני מחזיר את כל ההשקעה. אבל בחיים כמו בחיים, העסקה לא הגיעה, אבל הנושים דווקא כן, איך אומרים? החבר'ה, האלה הם לא בדיוק הדודות מהוועד למען החייל. הם מתחילים להפעיל לחץ סמוי, עוברים ללחץ גלוי ומשם קצרה הדרך לשליחת יד לקופת הציבורית. זמן קצר לאחר מכן החברות קורסות תוך שהן מותירות חובות עצומים, עשרות מובטלים ובעל שליטה שנשלח לכלא לשנים ארוכות".
לוי טוען שבחלק מהמקרים מדובר במבנה אישיות שמוביל לחוסר יכולת להתמודד עם כשלונות. "חקרתי פעם מנהל בעל מגע זהב, כזה שהעיתונות ליטפה אותו והחיים יפים מתמיד. יום אחד הגלגל העסקי התהפך והיו קשיים. מנהל טוב הוא כזה שמנהל את המשבר, אבל הכוכב בחר לנהל את המוניטין שלו. הוא התחיל לפברק נתונים תוך שהוא סוחף איתו חלק מהעובדים הבכירים. זה נמשך מספר שנים אבל מגיע רגע האמת, והכל קורס והחברה פושטת רגל ועובדים נשארים ללא פרנסה".
לוי התייחס למקרים בהם עובדים היו בטוחים שהמנהלים ששלחו אותם לבצע עברה גם יגנו עליהם בחקירות. "בחלק גדול מעברות של צווארון לבן ביקשנו הסברים לעברות של הכפופים לבעלי השליטה. ההסבר שהם נותנים הוא כי חששו לאבד מקום העבודה שלהם . חלק מהם חושבים שיתנו להם הגנה ובפועל זה לא עובד, כי הם יהיו הראשונים שיזרקו תחת גלגלי המשאית. ראיינתי פעם נחקר ודאגתי שהעובד ישמע מה אומרים עליו ממקור ראשו. זה לא היה רק דריסה על ידי משאית אלא גם קצת רוורס. העובד פנה אלי בעיניים דומעות וזה ריטואל חוזר. חבל שהוא לא הגיע למסקנה יותר מוקדם".
תובנה נוספת שהייתה ללוי היא עד כמה עבודת הדירקטוריונים לוקה בחסר. "ברשות נתקלתי מקרוב בעבודת דירקטוריונים, לרבות במורכבות הבין אישית אבל כלום לא הכין אותי לסיפור הבא. באחת הפרשיות של חברת ענק שקרסה, חקירות הדירקטורים השונים העלתה שכל תכלית קיומם הייתה להוציא לפועל גחמות של בעל השליטה, לפעמים ללא מסמכים ועם ישיבה טלפונית של 30 דקות. הרמה היתה נמוכה באופן קיצוני ובאחת החקירות אני יושב מול הדירקטור ושואל מה החברה עושה. הוא יושב מולי ושותק, ואז הוא חושב רגע ואומר ש'משהו שקשור למזגנים'. הדירקטור השני לא היסס לרגע ואמר כשהיו נושאים לסדר היום הוא היה מתקשר לבעל השליטה ולשאול אותו מה להצביע. הסיפור נגמר בעונשי מאסר לחלק מהדירקטורים", אמר.
לסיכום לוי הצהיר שהוא הגיע למסקנה ש"יש לנו שוק בוגר אבל הוא הוגן ונהנה משקיפות ורמת משפט טובה ועם אנשים טובים ואכיפה שוויונית . הסיכונים לא ייעלמו וכספי הציבור לעולם יהווה פיתוי עבור אחרים והמשימה של שמירת כספי הציבור היא משימה לאומית".