פרשנות
פרישה מטלטלת: דשא הקדים תרופה למכה
עזיבתו של איל דשא אמנם אינה מפתיעה, אך מדובר בעוד אחת מהדרמות שהצליחו להמאיס את החברה על מנהליה, על עובדיה - ובעיקר על משקיעיה
שנת 2016 היתה אחת הגרועות והמטלטלות בתולדות טבע, וגם 2017 התחילה ברגל שמאל, עם שליחתו הביתה של המנכ"ל ארז ויגודמן. בחודשיים מאז היה נדמה שטבע חוזרת למסלול של ביזנס אמיתי עם תוצאות בשטח, שיש בכוחן אפילו לייצב את מנייתה החבוטה.
- ההשבתה הסתיימה: טבע תחדש את הייצור במפעל רימסה במקסיקו
- ה-FDA מעלה חששות לגבי בקרת הייצור במפעל של טבע בסין
- דיווח: טבע תמכור את החטיבה לבריאות האישה בעד 2 מיליארד דולר
החברה פרסמה רצף הודעות חיוביות שסוף כל סוף לא נגעו לעזיבות או לרכישות, אלא למה שמשקיעי טבע רגילים אליו לאורך שנים — אישורים לתרופות כמו משאף אסתמה עם היקף מכירות של 2.3 מיליארד דולר במונחי תרופת מקור שעשוי להפוך לבלוקבאסטר; וגרסה גנרית לתרופה של פייזר לטיפול בדיכאון עם מכירות שנתיות של כמעט מיליארד דולר. בדיוק מה שהמשקיעים במניה, שהוכתרה כגרועה ביותר בתל אביב בשנה שעברה, היו זקוקים לו.
אלא שאתמול שוב התנפץ החלום על גלי ההדף של המשבר שמסרב להרפות מענקית הגנריקה. עזיבתו של איל דשא אמנם אינה מפתיעה, לאור קולות של חוסר שביעות רצון שעלו בחודשים האחרונים מכיוון הדירקטוריון, אך מדובר בעוד אחת מהדרמות שהצליחו להמאיס את החברה על מנהליה, על עובדיה — ובעיקר על משקיעיה.
אף שדשא חתום על העלאת המינוף של טבע לרמות שטרם ידעה, ושעלולות להוביל לראשונה לשינוי מדיניות הדיבידנד, הוא היה גם סלע היציבות בחברה. למעשה, בתוך רעש החילופים הבלתי פוסקים של המנכ"לים מבחוץ בעשור האחרון, דשא היה זה שהכיר את טבע על כל פרטיה הקטנים. אחרי הכל, הוא תלמידו של דן זיסקינד, מי שהיה מנהל הכספים הראשי של החברה עוד מתקופתו של אלי הורביץ ונחשב גם לאמן ניהול ציפיות המשקיעים בוול סטריט. מאחורי דשא גם כהונה מוצלחת כסמנכ"ל הכספים של צ'ק פוינט, לאורך שמונה שנים שבהן פרחה ונהפכה לענקית הבלתי מעורערת בתחומה.
היה מספר 2 נאמן מדי בטבע ובצ'ק פוינט
הביקורת העיקרית כלפי דשא נעוצה בכך שהוא היה לאורך שנים מספר שתיים נאמן מדי. סמנכ"ל כספים הוא דמות מפתח בכל חברה, ויש לא מעט חברות שבהן הוא כמעט שווה ערך למנכ"ל. בשתי החברות האחרונות שבהן עבד – צ'ק פוינט וטבע — התקשה דשא להציב חזית נגדית למנכ"ל.
בצ'ק פוינט, לצדו של המייסד הדומיננטי גיל שויד, אימץ דשא את המדיניות שמשקיעים רבים רואים כזהירה וחששנית מדי של ישיבה על הר מזומנים שמייצר תשואה אפסית, ברמה שכבר כמעט ופוגעת בתשואה להון של החברה. בטבע המצב אמנם היה הפוך בכל הקשור לנקיטת משנה זהירות, אך גם כאן במקום להתריע בפני ויגודמן כי המהלך של רכישת אקטביס ב־40 מיליארד דולר גדול על טבע, גייס דשא את החוב האדיר שרובץ כעת כמשקולת כבדה על החברה — וימשיך לעשות זאת גם כאשר ויגודמן ודשא יתרווחו בכיסאות הנוחים של התפקיד הבא שלהם.
לזכותו של דשא ייאמר, שעל אף שהוא "זרם" תמיד עם המנכ"לים שלו, הוא עשה זאת בכישרון. צ'ק פוינט אף פעם לא נתפסה בפספוס משמעותי של התחזיות, והגיוס העצום של טבע נעשה בריביות שפל היסטוריות, לאחר התנפלות של המשקיעים על הסחורה.
יצטרך להתמודד עם היותו מספר אחת
בעזיבתו את טבע דשא הקדים ככל הנראה את התרופה למכה שהיתה מגיעה במוקדם או במאוחר, עם מינוי מנכ"ל קבוע שיחליף את יצחק פטרבורג, שמשמש מנכ"ל החברה. כיו"ר ישראכרט הוא יצטרך להתמודד לראשונה עם היותו מספר אחת בשרשרת הפיקוד, בעיקר אם החברה תהיה נטולת גרעין שליטה, כפי שמסתמן. כאן הוא יוכל אולי להוכיח למה הוא מסוגל ללא מנכ"ל דומיננטי על הראש.
עבור טבע, שנסחרה אתמול סביב שפל של יותר מעשור, מדובר כבר בעוד מכה אחת מני רבות. אבל זהו פתח אפשרי להנהלה חדשה לחלוטין, שאולי גם לראשונה לא תהיה ישראלית, ושתוכל להכריע אם יש סיכוי להוציא את החברה מהבוץ או שצריך למכור אותה בחלקים לכל המרבה במחיר.