ארוחת מלכים וילדים
השף של נשיא צרפת לימד 25 ילדי פליטים בישראל את רזי הבישול הצרפתי
אל ביתה ביפו של שגרירת צרפת בישראל מגיעים בשעת צהריים 25 ילדים נרגשים. הם מחכים בחצר הבית ומתאמנים על שירים בצרפתית שלמדו במיוחד לרגל המאורע, שאליו הם מתכוננים כבר זמן מה. הילדים, בני 6 עד 10, נולדו רובם בישראל אך מוגדרים כאן כחסרי מעמד.
אל הילדים יצטרף עוד מעט השף גיום גומז (Gomez Guillaume), מי שביום יום מבשל עבור נשיא צרפת פרנסואה הולנד ואורחיו. השף האחראי על כל מטבחי ארמון האליזה ילמד את ילדי הפליטים בישראל את רזי הבישול הצרפתי.
מפגש הפסגה הזה התרחש ביום שני השבוע, במסגרת "שבוע הקולינריה הצרפתית", שמתקיים בימים אלה בישראל זו הפעם החמישית. הילדים כולם ילדי המועדוניות של עמותת אליפלט — עמותה שהקימה ב־2012 יעל גבירץ בעקבות פשע שנאה מזעזע שבו הושלך בקבוק תבערה על דירה שבה ישנו 21 ילדי פליטים בדרום תל אביב. בשנה האחרונה זכתה העמותה בצל"ש מוועדת "חרות, שוויון, אחווה" של הרפובליקה הצרפתית הפועלת מטעם נשיא צרפת — כך שהקשר שלהם אל המדינה לא עובר דרך המטבח בלבד.
המתנדבים בעמותה מספרים שהילדים מתרגשים באופן מיוחד מן האירוע, כי כמעט שלא יוצא להם לצאת לפעילות שאינה בבית הספר או במועדוניות. זה שנתיים מפעילה המועדונית שלהם גם חוג בישול שבועי, שבו הם לומדים לבשל בעצמם קצת ממתכוני הבסיס של המטבח הישראלי. הפעם הם נחשפים דווקא לאבני הדרך של המטבח הצרפתי — ובעזרתם של השף גומז ושף שגרירות צרפת דן אלבוקר לומדים להכין “גראטן דופינואה" — מנה צרפתית קלאסית של תפוחי אדמה בשמנת, וגם עוגיות חמאה צרפתיות מבצק פריך.
נראה שגומז מתרגש מהסיטואציה לא פחות: "אני נוהג להתנדב לא מעט בעמותות וארגונים, ועשיתי את זה גם בישראל בעבר, כשבישלתי עם ילדים מעמותת 'לתת' ובבתי חולים בישראל. היום אני על תקן המאסטר שף, ואני שמח להכיר לילדים האלה את המטבח הצרפתי". הילדים מתיישבים בשולחנות עגולים ומתחילים לעבוד על פי הוראותיו של גומז המתורגמות לעברית, ובעזרתו של אלבוקר שמסתובב בין השולחנות, מפקח ועוזר במלאכה.
הילדים מספרים שלקראת המפגש הם למדו קצת על צרפת וקצת מילים ושירים בצרפתית, אבל מלבד הבישול נראה כי מעניין אותם בעיקר לעשות סלפי עם השף הנודע. בין הילדים נמצא גם מהרט, בן 10, שהגיע מאריתריאה כילד קטן. "יש לי שני אחים גדולים ואני תמיד עוזר למשפחה להכין אוכל", הוא מספר. “אני מכין דברים שלמדנו להכין בחוג הבישול כמו שקשוקה ועוגות ליום הולדת".
מה אתה הכי אוהב לאכול?
"אני אוהב לאכול הכל, אבל הכי אני אוהב המבורגר".
ברייט, בן 7 וחצי שהגיע עם משפחתו מניגריה, דווקא מעדיף פיצה, אבל גם הוא זוכר לטובה את השקשוקה שבישל בחוג.
את כל האירוע המרגש, שבסופו אכלו הילדים את המנות שעליהן טרחו, מאחרת בביתה שגרירת צרפת בישראל הלן לה גל. "אנחנו מקיימים מדי שנה את שבוע הקולינריה, ומבחינתנו חשוב שהוא לא יתרכז רק במסעדות יוקרה ולא יפנה רק לאנשים שיש להם יכולות כלכליות", היא אומרת. "אוכל זה דבר שפונה לכולם, ואנחנו שמחים לשלב במסגרת השבוע הזה גם עמותות, ובעיקר את הילדים האלה, שכל כך נלהבים מההזדמנות”.