מהם השדרוגים במסגרת התמ"א וכיצד כל אחד מהם מעלה את ערך הדירה?
תוספת חדר לדירה הקיימת במסגרת תמ"א 38/1 היא כמובן המהותית ביותר בהעלאת שווי הדירה. כאשר דירת 3 חדרים ישנה הופכת לדירת 4 חדרים, או כשדירת 4 חדרים גדלה ל-5 חדרים – מדובר בשינוי משמעותי. כל שכן, כשמדובר בתוספת ממ"ד, המעניק תחושת ביטחון לבני הבית. התוספת יכולה להגיע לכ-20% ממחיר הדירה בעבור החדר ועוד כ 7% בעבור קיומו של ממ"ד בתוך הדירה.
הוספת מרפסת יכולה להעלות את ערך הדירה בעוד 12%. החישוב מתבסס על כך ששווי מ"ר מרפסת הינו שווה ערך ל-50% משווי מ"ר בנוי עיקרי בדירה. לדוגמה, בדירה שתג המחיר שלה משקף שווי של כ-20 אלף שקל למ"ר, ותתווסף לה מרפסת בשטח 12 מ"ר, המרפסת תעלה את מחיר הדירה המוערך ב-120 אלף שקל נוספים. המרפסת חזרה להיות מצרך מבוקש בקרב רוכשים רבים, שכן בדירות החדשות כבר מדובר בסטנדרט.
תהליך תמ"א 38 כולל שיפוץ חיצוני של הבניין כולו וחיזוק היסודות, כאשר היזם או הקבלן הם שנושאים בעלויות השיפוץ.שיפוץ המבנה יעלה את ערך הנכס בכ- 10%.
בהוספת מעלית זוכות בעיקר הדירות הגבוהות בבניין, שסבלו ממחיר נמוך יותר בשל העלייה במדרגות, מתוספת ערך. המעלית הופכת את היוצרות והמגורים בקומה הגבוהה הופכים מחיסרון ליתרון. שההגעה המתישה והמעייפת במדרגות כבר אינה מהווה מכשול ומה שנשאר הוא הנוף והשקט. תוספת מעלית לדירה בקומה שלישית ורביעים ללא מעלית יכולה להעלות את ערכה ב- 20%.
שווי מקום חניה באזור המרכז נע בטווח של בין 5%-10% מערך הדירה.
המהנדס דוד זהבי, מנכ"ל משותף בחברת אורבן נדל"ן המשמש כיו"ר יזמי התמ"א באזור השרון, מציין כי "בשונה מפרויקטים של תמ"א 38/2, הריסה ובניה מחדש, בו הדיירים מקבלים דירה חדשה, בפרויקטים מסוג תמ"א 38-1, חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, הדיירים נהנים מלא מעט אלמנטים, שמשדרגים להם משמעותית את ערך הדירה.
פרויקטים של תמ"א 38 כבר הפכו לחלק שכיח מהנוף בערים כמו רמת גן, תל אביב וגבעתיים ואנו מרגישים ביתר שאת את ההתעוררות לביקושים לתוכניות אלו גם באיזור השרון, בהרצליה, רעננה ועוד. באזורים אלו יש צורך בהתחדשות עירונית והבניינים הוותיקים מאפשרים הנדסית ואדריכלית שדרוג איכותי".