$
משפטיפ

סמכויותיו של בית הדין הרבני

מהן סמכויותיו של בית הדין הרבני, מהי החשיבות שבקבלת ייעוץ משפטי והאם עדיף לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה, או אל בית הדין הרבני

בשיתוף משפטיפ - עו""ד אמיר זבולון 14:4610.05.16

בית הדין הרבני דן בעניינים שונים בתחום המעמד האישי, כאשר בחלק מן הסוגיות סמכותו היא ייחודית ובחלקן יש לו סמכות מקבילה לבית המשפט לענייני משפחה. במאמר זה נכיר את סמכויותיו של בית הדין הרבני, נבין את החשיבות שבקבלת ייעוץ משפטי ונדון בשאלה האם עדיף לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה, או אל בית הדין הרבני.

 

סמכויותיו של בית הדין הרבני

 

לבית הדין הרבני סמכות ייחודית במספר עניינים, למשל, מתן גט ותביעה לשלום בית. אלו נושאים העולים במסגרתו של הליך הגירושין ונמצאים בסמכות בלעדית של בית הדין הרבני.

 

מה בדבר יתר ענייני הגירושין? שאר הנושאים מצויים בסמכות מקבילה של שתי הערכאות: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. פירושו של דבר הוא כי בעלי הדין, קרי, הצדדים להליך הגירושין, יכולים לבחור אל איזו ערכאה לפנות על מנת שתדון בענייני הגירושין, שהרי מדובר כאמור בסמכות מקבילה.

 

על פניו נראה כי תמונת המצב פשוטה למדי, אולם אין כך הם פני הדברים. קיומה של סמכות מקבילה יוצר מירוץ סמכויות בין שתי הערכאות ומשמעות הדבר היא כי צד לגירושין אשר יקדים ויגיש תביעה לאחת הערכאות, רוכש בכך לאותה ערכאה את הסמכות לדון באותו העניין – רק משום שפעל ראשון. מצב זה מצריך מבני זוג העומדים בפני הליך גירושין לקבל ייעוץ משפטי בשלב מוקדם, על מנת לוודא כי עניינם יידון בערכאה המתאימה ביותר.

 

בית הדין הרבני האזורי בתל אביב בית הדין הרבני האזורי בתל אביב צילום: אלדד רפאלי

 

חשיבותו של הייעוץ המשפטי

 

אנשים רבים סבורים ובטעות כי בית הדין הרבני אינו בית משפט רגיל ועל כן אין צורך בקבלת ייעוץ משפטי ובייצוג של עורך דין כאשר מופיעים בפניו. זוהי הנחה שגויה – ההליכים בבית הדין הרבני הם הליכים משפטיים לכל דבר וללא קבלת ליווי משפטי צמוד של עורך דין מקצועי, לא ניתן יהיה לשמור על זכויות בעלי הדין באופן מלא. על כן, לפני הגשת תביעה או הופעה בפני בית הדין הרבני, יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה ובעל ניסיון בייצוג תובעים ונתבעים בבית הדין הרבני.

 

חשיבותו של הייעוץ המשפטי גדולה עוד יותר כאשר יש לקבל החלטה אסטרטגית בדבר הגשת תביעות במסגרת הליך הגירושין. ראשית, בשל הבדלי הגישות שבין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה - הבדלים אשר יכולים להשפיע מאוד על טיבה של התוצאה המשפטית. שנית, בשל מירוץ הסמכויות שעל פיו הראשון בזמן אשר יגיש תביעה לאחת מן הערכאות, קונה לה את הסמכות לדון.

 

לאיזו ערכאה כדאי לפנות?

 

הדעה הרווחת היא כי לנשים עדיף להתדיין בבית המשפט לענייני משפחה, בעוד שהגברים צריכים לפנות אל בית הדין הרבני. אמירה זו איננה חסרת בסיס, אולם כל מקרה הוא תלוי הנסיבות וישנם מקרים בהם טובת האישה תתגשם דווקא בבית הדין הרבני וטובתו של הגבר בבית המשפט לענייני משפחה. מצב זה מחזיר אותנו לחשיבות הגדולה שבקבלת ייעוץ משפטי וליווי מלא של עורך דין לאורך כל ההליך המשפטי.

 

עו"ד אמיר זבולון עוסק בתחום דיני המשפחה והירושה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x