$
משפטיפ

מתעקש על משמורת משותפת? תחשוב שוב

הסדר משמורת משותפת קובע כי שני ההורים מבלים עם הילדים זמן שווה והם שותפים מלאים בטיפולם ובגידולם. לכאורה, מדובר בהסדר מושלם המיטיב הן עם הילדים והן עם ההורים. אולם בפועל, הדברים שונים וחשוב להכיר את האתגרים הרובצים לפתחו של אב הדורש משמורת משותפת.

בשיתוף משפטיפ - עו״ד עדי כרמלי 14:2718.08.15

על פי דו"ח בתי הדין הרבניים לשנת 2013, ניתן לראות מגמה הולכת וגדלה בשיעורי הגירושין בישראל. למעלה מ-11,000 זוגות נשואים החליטו "לפרק את החבילה" בשנה שעברה (עליה של כ-5.8% ביחס לשנת 2012). הליכי גירושין יכולים להיעשות בהסכמה, אך לא אחת בני הזוג מתדרדרים לכדי מאבקים משפטיים עקובים מהחלטות, צווים, פסקי דין וכמובן עוגמת נפש. הסיבות לכך ברורות ונובעות מהמצוקה הרגשית והפסיכולוגית אשר מלווה את הליכי הגירושין והתמוטטות התא המשפחתי.

 

 

במקרים בהם נסיבות הפרידה נובעות ממעשים מסוימים כגון בגידה או חובות כלכליים, הדברים נאמרים ביתר שאת. לכך יש להוסיף כי חיי נישואין דומים במידה מסוימת לשותפות עסקית, והפרידה כוללת גם מאבקים כספיים על נתחים שונים ברכוש המשותף. הוסיפו לכך ילדים והחלטות בדבר הסדרי ראיה, משמורת ומזונות, והרי לפניכם מתכון בטוח למדרון חלקלק.

 

מנופי לחץ בהליכי גירושין והאיום המוכר "אני אקח לך את הילדים"

הליכי גירושין דורשים מכל אחד מהצדדים לנקוט באסטרטגיה משפטית התואמת את צרכיו ושיקוליו. לא אחת, אחד הצדדים מנסה להפעיל לחץ על בן זוגו באמצעות תביעות שונות הקשורות להיבטי הפרידה. לצערנו, פעמים רבות הדברים מתגלגלים לכדי מאבקים משפטיים על גבם של הילדים ואיומים כמו "אני אקח לך את הילדים" אינם נדירים בלשון המעטה. בין כלי הלחץ הנפוצים בעניין זה, עורכי דין פוגשים רבות את הדרישה הקטגורית והבלתי מתפשרת לקיום משמורת משותפת (כנגד המנגנון ה"קלאסי" של הורה משמורן והסדרי ראיה).

 

בכתבה זו ננסה להבין מדוע גברים רבים אשר דורשים משמורת משותפת אינם מבינים היטב את המשמעויות המקופלות בהסדר זה. בטרם נתחיל לפרוט את הנושא, חשוב לזכור כי הליכי גירושין מתחילים ומסתיימים אך החיים לאחר הפרידה נמשכים עוד שנים. קביעות והסדרים בהליכי גירושין ישפיעו על חייהם של הצדדים באופן כמעט בלתי הפיך, ויש להם גם השפעה על הילדים המשותפים ויחסיהם עם הוריהם.

 

משמורת משותפת או הסדר ראיה - דיני גירושים משמורת משותפת או הסדר ראיה - דיני גירושים

 

רגע, מה זה משמורת משותפת?

משמורת משותפת היא הסדר משמורת אשר קובע כי לילדים יהיו שני הורים משמורנים – גם האב וגם האם. זאת, בניגוד למודל המוכר של אם משמורנית ואב המקיים עם ילדיו הסדרי ראיה (בדרך כלל, פעם או פעמיים בשבוע ובכל סופ"ש שני). במשמורת משותפת, שני ההורים מבלים עם הילדים זמן שווה והם שותפים מלאים בטיפולם ובגידולם. לכאורה, מדובר בהסדר מושלם המיטיב הן עם הילדים והן עם ההורים. בפועל, הדברים שונים בתכלית וחשוב להכיר את האתגרים הרובצים לפתחו של אב הדורש משמורת משותפת. להלן עיקרי הדברים.

 

משמורת משותפת לא מבטלת מזונות

נכון להיום, ולמרות מספר פסקי דין שדווקא הביאו לביטול מזונות במשמורת משותפת, המגמה הרווחת היא כי הסדר זה אינו מהווה עילה לביטול מזונות ילדים. היות ומזונות ילדים הם חובה המוטלת בעיקר על האב, משמורת משותפת עלולה להניח על כתפיו של האחרון מעמסה כלכלית לא פשוטה. אמנם ישנם פסקי דין אשר מפחיתים מזונות במשמורת משותפת, אך לא מדובר בסכומים משמעותיים. במילים אחרות, אב אשר מנהל משמורת משותפת מחויב הן בהוצאות השוטפות של הילדים בדיוק כמו בת זוגו לשעבר, והן במזונות המשולמים לחשבון הבנק של האם מדי חודש (בשיעור של אלפי שקלים).

 

לא כל האבות מודעים לרמת המחויבות הנדרשת מהם במשמורת משותפת

פעמים רבות, דווקא אבות אשר מאיימים על האישה שהם "ייקחו לה את הילדים" הם האבות אשר לא היו שותפים מלאים ופעילים בגידול הילדים במהלך חיי הנישואין. למעשה, קשירת הילדים לאישה כ"רכוש" שניתן לקחת ממנה מעידה לעיתים על פערים תפיסתיים. אי לכך, אבות מסוג זה הדורשים משמורת משותפת הם לא אחת אבות אשר כלל אינם מודעים למלוא המחויבות המקופלת בגידול ילדים בהיקף כה רחב. הדברים עלולים להסתבך בהמשך כאשר האב לא יצליח לעמוד במשימה. אגב, גם אבות אשר בחיי הנישואין היו שותפים מלאים אינם מודעים בהכרח לקושי הרב בגידול ילדים, וזאת למרות ההתפתחות המרשימה בתפיסת האבהות בישראל ובמערב.

 

הגבלות עתידיות וקשר רציף עם האם

משמורת משותפת אינה נקבעת בכל מקרה בו אחד מבני הזוג דורש אותה. היות והילדים בהסדר זה מנהלים חיים זהים לחלוטין אצל הוריהם, מוטלות על ההורים חובות שונות. בין השאר, עליהם לגור במרחק קצר זה מזו (למשל – במרחק סביר ממוסדות הלימוד של הילדים). משמורת משותפת מטילה מגבלות עתידיות רבות על האב מבחינת מעבר מקום מגורים, הקמת משפחה חדשה, מציאת עבודה וכדומה. יתרה מכך, זהו הסדר הדורש התנהלות שוטפת מול האם שכן הוא מחייב את שני הצדדים ברמה היומיומית. לכן, כאשר המשמורת המשותפת היא טקטיקה משפטית המונעת משיקולי אגו ונקמה, לא בטוח שזוהי הדרך הנבונה ביותר לנקוט בה.

 

סיכום

משמורת משותפת היא ללא ספק הסדר משמורת שיכול להתברר כהצלחה מסחררת. מחקרים רבים שנערכו בנושא הצביעו על כך שהמשמורת המשותפת פועלת בדרך כלל לטובת הילדים ומקלה עליהם ביום שאחרי הגירושין. אולם, במידה והמשמורת משמשת ככלי לחץ על הצד השני בהליכי גירושין, והנסיבות המובילות אליה אינן "כנות ואמיתיות", ההסדר עלול להיות כחרב פיפיות.

 

בדומה לכל הליכי גירושין, ובפרט להליך גירושין עם ילדים, מומלץ ששני הצדדים ידעו להתעלות מעל הכעסים, רגשי הנקם ושיקולי האגו.

במיוחד אם הדברים עלולים להיות על חשבונם של הילדים. מיותר לציין כי ייעוץ משפטי מקצועי יוכל לבחון היטב האם יש מקום להתעקש על משמורת משותפת, אם לאו. לדוגמה, ייתכן כי יהיה זה נכון יותר לדרוש "הסדרי ראייה מורחבים" מאשר משמורת משותפת.

 

עו"ד עדי כרמלי, עוסק בדיני משפחה ומנהל את אתר רוצה להתגרש משנת 2013.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x