שיר בטעם חמוץ מתוק
סטודנטים בשבדיה פיתחו אלגוריתם שמתרגם פרמטרים מוזיקליים של שיר למתכון לכדורי בשר. להכנת מנת "היי ג'וד" של הביטלס, למשל, הצטיידו בבשר טלה טחון, ביצה, פירורי לחם, חלב, מלח, פלפל, גבינה, דבש, גרידת לימון ובצל
איך היו נשמעים השירים "אנקונדה" של ניקי מינאז' או "בלדה לאיש רזה" של דילן כמתכון לכדורי בשר? מהו הטעם של שיר, אלבום או העבודות של מוזיקאי מסוים?
את השאלות הלא שגרתיות הללו שאלו את עצמם סטודנטים מהייפר איילנד, בית ספר למדיה דיגיטלית בשטוקהולם. באופן מפתיע הם גם מצאו לכך תשובה, בדמות פרויקט ביט בולז (Beat Balls) - אלגוריתם שממפה פרמטרים מתוך שיר כמו מקצב, מהירות, סולם, אנרגיה, פופולריות, אורך ואווירה, בונה מהם מעין דנ"א, ואז ממיר אותו לרשימת טעמים שמייצגת אותו באופן הנכון ביותר ומציע אותו כמתכון.
54 הסטודנטים שהשתתפו בפרויקט, תלמידי המסלול להכשרת ארט דירקטורים לתחום האינטראקטיב, לקחו אותו צעד נוסף קדימה, בנו אתר (beatballs.net) שבו יכול המשתמש להזין את שם השיר האהוב עליו ולקבל מתכון, ואפילו אב־טיפוס למכונה שממש יוצרת את כדורי הבשר.
בונים לשיר דנ"א
"בחרנו בכדורי בשר כי זה כמעט המאכל הלאומי בשבדיה", סיפרה ל"כלכליסט" קרן טל, סטודנטית ישראלית שהשתתפה בפרויקט. "הרעיון היה למצוא דרך שתאפשר לאנשים לטעום את המוזיקה שהם אוהבים". בניית הפרויקט כולו, כולל האתר, התוכנה מאחוריו ומכונת כדורי הבשר - הביטבולייזר, נמשכה לדבריה תשעה ימים בלבד ונעשתה בתקציב זעום.
אז איזה טעם יש, למשל, לשיר "האפי" של פארל וויליאמס? חומרי הגלם, על פי האלגוריתם של ביט בולז, כוללים גרגירי חומוס, קארי, קליפת לימון, תותים, שום ובזיליקום תאילנדי. כדי להכין כדורי בשר בנוסח "Where is my mind" של הפיקסיז תזדקקו לעוף טחון, ביצה, חלב, פירורי לחם, מלח, פלפל, נענע, טימין, שמנת ובצל קצוץ. את המרכיבים הרטובים מערבבים עם פירורי הלחם, משהים ל־10 דקות, מוסיפים לעוף הטחון ולתבלינים, קורצים לכדורים ומטגנים בשמן עמוק במשך 5–7 דקות. לצורך הכנת מנת "היי ג'וד" של הביטלס הצטיידו בבשר טלה טחון, ביצה, פירורי לחם, חלב, מלח, פלפל, גבינה, דבש, גרידת לימון ובצל. כל שיר מיתרגם למתכון שונה, ולטענת טל המערכת לא חוזרת לעולם על אותו מתכון.
"Closer" הכי מבוקש
הפרויקט זכה ללא מעט התייחסות במדיה החברתית ולסיקור בבלוגים של Vice ו־PSFK, והמבקרים באתר סיפקו ליוצריו תובנות על טעמו של הקהל: השיר הראשון ברשימת היצירות שהם רצו להפוך למתכון, לדוגמה, היה "Closer" של ניין אינץ' ניילס.
עוד ברשימה: קלאסיקות של קווין, לד זפלין והביטלס. "אנשים לרוב מתאימים את המוזיקה לארוחות שהם אוכלים, והיה מעניין לעשות את התהליך ההפוך", אמרה טל.