$
המזרח התיכון

צוק איתן

מכונת הכסף מקטאר שמניעה את חמאס

המכות הצבאיות שניחתות על חמאס צפויות להחליש אותו אך טיפול בבעיה מהשורש חייב לעבור דרך אימפריית הגז הטבעי: קטאר, המדינה שמטפחת את התנועות הג'יהאדיסטיות באזור על ידי עוצמתה הפיננסית

דורון פסקין 06:4621.07.14

בישראל מתחבטים כל העת בשאלה כיצד ניתן לייבש את הביצה הקרויה חמאס. הפעילות המבצעית ברצועה והמכות הצבאיות הקשות שניחתות על ארגון הטרור הן ללא ספק נדבך חשוב בדרך למטרה, אבל דומה כי הפתרון הכולל לבעיה בטווח היותר רחוק טמון במישור המדיני. אם ישראל לא תלווה את ההסכם שיסיים את המבצע הנוכחי בטיפול בבעיה האמיתית שבפניה, בשילוב עם עוד גורמים באזור, הרי שבעוד זמן מה סביר להניח שנחזור לאותה הנקודה. צריך לומר את הדברים בבירור: הבעיה של ישראל ושל המדינות הערביות המתונות היא קטאר.

מדובר במדינה זעירה שב־20 השנים האחרונות התעצמה כלכלית בזכות יצוא גז טבעי, והחליטה למנף את עוצמתה הפיננסית להישגים פוליטיים. עם משק המגלגל 200 מיליארד דולר בשנה אין לקטאר בעיה לרכוש את החברות המובילות בעולם, לקנות את המונדיאל של 2022 או לחלק מיליונים רבים לכל ארגון טרור ולכל ג'יהאדיסט קיצוני. "קיצוץ כנפיה" של קטאר או החלפת המשטר שם ינחיתו בטווח הארוך מכה אנושה על חמאס, לא פחות מהפגיעה הפיזית בתשתיות הטרור ברצועה. הטיפול בבעיה הקטארית נחוץ עכשיו שכן עד כה היא לא בחלה בהעברת מיליוני דולרים לארגונים קיצוניים נוספים באזור, כולל דאעש, שמתיימר בעתיד לתפוס את השלטון ברצועה מידי חמאס.

 

 

לא בכדי החליטו לפני כמה חודשים שלוש מדינות המפרץ (סעודיה, בחריין ואיחוד האמירויות) להחזיר את שגרירן מדוחא בירת קטאר, והציבו לה תנאים תקיפים לשיקום היחסים. לדעת רבים בעולם הערבי קטאר ניצלה את האביב הערבי, ובאמצעות הזרמת כספים הביאה את המזרח התיכון למצב הנוכחי של כאוס מוחלט בחלק מהמדינות ולעליית קרנן של התנועות הקיצוניות במדינות אחרות.

 

השייח'ה הסטייליסטית לצד היועץ עזמי בשארה

 

התקשורת העולמית וגם זו הישראלית נהנות לדווח על העושר המופלג של משפחת א־ת'אני השלטת בקטאר ועל הפנים שלה: השייח'ה מוזה (55), אשתו של האמיר הקטארי הקודם, שייח' חמאד ואמו של השליט הנוכחי, שייח' תמים (34). האמיר חמאד נראה לרוב עם יועצו עזמי בשארה, הח"כ הישראלי לשעבר, והוא זה שמנהל עדיין את ענייני המדינה מאחורי הקלעים.

 

השייח'ה מוזה ובנה שייח' תמים. המשפחה השלטת בקטאר השייח'ה מוזה ובנה שייח' תמים. המשפחה השלטת בקטאר צילום: אי פי איי

 

שייח'ה מוזה, שמקפידה על הופעתה החיצונית ולבושה במיטב מותגי האופנה הבינלאומיים, מעטרת את כתבי העת בעולם מפעם לפעם, אבל בעולם התקשורת הערבי התמונה שונה לחלוטין. קטאר וגם שייח'ה מוזה נחשבות למוקצות מחמת המיאוס בתקשורת הערבית, ולא ניתן להצביע על מדינה ערבית אחת ששומרת על יחסי קרבה איתן (אולי למעט תוניסיה, שם הממשלה נשלטת על ידי גורמים המזוהים עם האחים המוסלמים).

 

הסתה נגד ישראל במסווה של פתיחות וחיוכים

 

בשנים האחרונות הפכה קטאר לאויב המסוכן ביותר לישראל, הרבה יותר מאיראן. הממשל שם אמנם מקפיד על מעטה של חיוכים ופתיחות מזויפת כלפי ישראל, אבל מתחת לפני השטח גרמה קטאר לישראל נזק גדול יותר מכל מדינה ערבית אחרת. דוגמה קטנה ומוכרת לכך היא רשת השידור הטלוויזיונית אל־ג'זירה שממומנת על ידי משפחת א־ת'אני בסכום של כ־100 מיליון דולר בשנה. במשך שנים מהווה אל־ג'זירה ערוץ מסית כנגד ישראל.

 

אבל קטאר זה הרבה מעבר לדיווחים מוטים בתקשורת: האב הרוחני של האחים המוסלמים ומטבע הדברים גם של חמאס, השייח' יוסוף אל־קרדאווי, הוא אזרח כבוד בקטאר. בנוסף, ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, קבע את מקומו החדש בקטאר לאחר שעזב את סוריה. מדוחא הוא מנהל בין השאר גם את ענייניו הכספיים של חמאס. וזהו הרי לב העניין ועיקר המעורבות של קטאר בתנועות הקיצוניות השונות: כסף, והרבה ממנו.

 

מימון לכל ג'יהאדיסט מלוב ועד סוריה, דרך עזה

 

תקצר היריעה מלפרט את הסיוע שמעניקה קטאר כמעט לכל ארגון ג'יהאדיסטי קיצוני באזור, מלוב ועד סוריה. קטאר היא המממן העיקרי של תנועת האחים המוסלמים במצרים ולכן גם של תנועת חמאס. הכסף הקטארי מהווה כיום את מקור המזומנים העיקרי של חמאס, בוודאי לאחר הרעת היחסים עם איראן בשל המחלוקת על הנעשה בסוריה. לפי הערכות, חמאס מקבלת מקטאר כ־100 מיליון דולר בשנה.

 

 

קטאר היא היחידה בעולם הערבי שמוכנה לסייע לחמאס. כך, נוסף לתמיכתה הקבועה הסכימה לפני פתיחת מבצע צוק איתן להעביר 20 מיליון דולר לצורך תשלום משכורות מועסקי הממשלה בעזה.

 

בלוב, למשל, תמכה קטאר ועודנה תומכת בקבוצות ג'יהאדיסטיות שהפילו את משטר קדאפי בסכום של כ־50 מיליון דולר בחודש, כסף קטן במונחים קטאריים. קטאר גם היתה המדינה הערבית היחידה שהציעה בגלוי לחמש את המורדים בסוריה ואף הציעה התערבות ערבית צבאית כנגד משטר אסד. הצעות אלה התקבלו בבוז ובלעג בעולם הערבי, אך קטאר בשלה.

 

אימפריית הגז הטבעי היתה היחידה שהסכימה לסייע לשלטון הנשיא מוחמד מורסי במצרים בסכום של 10 מיליארד דולר. לפיכך שנת שלטונו של מורסי (יוני 2012-יוני 2013) היתה שנה מוצלחת גם לחשבונות הבנק של חמאס. עיתון במפרץ פרסם בפברואר 2013 מה שנראה כמסמך מטעם הבנק המרכזי של קטאר ובו הוראות להעברת 250 מיליון דולר לחאלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס. פרשנים העריכו כי סכום זה נועד לממן את הסיוע שיעניק חמאס למשטר האחים המוסלמים במצרים לבסס את שלטונו בסיני. מחמוד ג'יבריל, ראש ממשלת לוב לשעבר, טען כי קטאר העבירה לאחים המוסלמים במצרים 3 מיליארד דולר לאחר שאלה הובסו בבחירות בארצו. סביר כי חלק מהסכום הזה מצא בסופו של דבר את דרכו לחמאס.

 

המנהיג הערבי הראשון שביקר ברצועה והתקבל בכבוד מלכים על ידי ממשלת חמאס בראשות אסמאעיל הניה היה האמיר הקטארי הקודם שיח' חמאד. היה זה באוקטובר 2012 ובמהלך הביקור היו פרסומים כי האמיר הקטארי הציע מיליארד דולר לראשי חמאס כמענק על העברת מטה חמאס מדמשק לדוחא. בעיתונות הערבית המתנגדת לקטאר לעגו אז לראשי חמאס כי ניתן לקנות אותם במיליארד דולר.

 

לאחר נפילת מורסי נשארה קטאר המשענת העיקרית (והאחרונה) של תנועת האחים המוסלמים וחמאס. לפי מסמכים שהודלפו על ידי המודיעין המצרי לעיתונות המצרית ופורסמו במהלך השנה האחרונה, העבירה קטאר לחמאס "מענק מיוחד" בסכום של 350 מיליון דולר לאחר נפילת מורסי (לאחר 30 ביוני 2013). הסכום הזה יועד להעצמת כוחה הצבאי של תנועת חמאס, כולל בניית תשתית טרור בסיני כדי לערער את היציבות שם ולהביך את המשטר החדש. אי אפשר לשלול את ההערכה שהכספים הקטאריים סייעו בבניית העוצמה הצבאית של חמאס מעל ומתחת לאדמה ברצועה.

 

יחסים הדוקים בין דוחא לוושינגטון

 

המשימה לאלץ את קטאר להפנות את עושרה אך ורק למטרות פיתוח בעולם הערבי ולא לקבוצות טרור תהיה קשה כל עוד וושינגטון לא תירתם לעניין. כרגע ישנם יחסים הדוקים בין ארה"ב למשטר בדוחא, אם כי נראה כי מנופי הלחץ (בעיקר כלכליים) נמצאים דווקא בצד הקטארי.

 

היחסים הקרובים בין וושינגטון לדוחא מעיבים על יחסיה של ארה"ב עם מדינות ערב המתונות, שסולדות מהמדיניות הקטארית, אבל זהו מחיר שארה"ב מוכנה לשלם נוכח התועלות מהברית עם קטאר.

 

נכון להיום ארה"ב היא בעלת האינטרסים הגדולים ביותר בקטאר בתחומים העסקי והצבאי יותר מכל מדינה אחרת. דוגמה לקרבה המיוחדת בין קטאר לבין ארה"ב קיבלנו רק בשבוע שעבר, כשקטאר הודיעה על הסכם לרכישת נשק אמריקאי ב־11 מיליארד דולר. העסקה שנחתמה השבוע בפנטגון כוללת בין השאר רכישת מסוקי קרב מסוג אפאצ'י. עבור ארה"ב מדובר בעסקת הנשק הגדולה לשנה זו. במצב הדברים הזה, כשהכסף הקטארי מפרנס את תעשיית הנשק בארה"ב, יהיה קשה לרתום את הממשל האמריקאי למאמץ ללחוץ על שליטי דוחא.

 

בשנת 2009 דווקא היה נדמה שאמריקה לא מתכוונת להשלים עם התמיכה הקטארית בחמאס, כאשר הסנטור דאז ג'ון קרי והיום שר החוץ אמר: "קטאר לא יכולה להישאר בעלת ברית של ארה"ב ביום שני כשהיא שולחת לחמאס כסף ביום שלישי". בינתיים קרי שר חוץ וקטאר היא בעלת הברית החשובה ביותר של ארה"ב בעולם הערבי, תוך שהיא ממשיכה לשלוח כסף לחמאס.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x