טל שטרן: "לא חולם על 100 סניפים של טוני וספה"
שטרן, שותף ברשת הפיצריות טוני וספה, מספר ל"כלכליסט" על הסניף הרביעי ברשת, על שני הסניפים שבדרך, ואיך הישראלי אוהב את הפיצה שלו
טל שטרן פוגש אותי על הספסל באלנבי. בסניף טוני וספה החדש שהוא מבעליו, שנפתח בסוף השבוע שעבר ברחוב אלנבי פינת שדרות רוטשילד בתל אביב, עוד לא הספיקו להתקין דלפק ואין היכן לשבת.
לפני כמה שנים תקף את תל אביב מפץ פיצריות הגורמה הגדול, ובין הבולטות בהן היתה טוני וספה בבעלות שלוש קבוצות שותפים באחוזים שווים: שטרן, קבוצת ירזין וקבוצת השף לאון אלקלעי. הסניף הראשון נפתח ביוני 2006 בצפון דיזנגוף בתל אביב עם ידע שנקנה מאופה איטלקי וקונספט חדשני בזמנו בארץ של פיצה לפי משקל. מאוחר יותר נפתחו עוד שני סניפים: ברחוב רוטשילד בתל אביב (באוגוסט 2008), שמבקרים בו לדברי שטרן כ־600 סועדים ביום, ובהרצליה פיתוח (בינואר 2010).
מאז התקרר טרנד פיצות הגורמה, ופיצריות כמו פוקו (שאחת השותפות בה היתה הזמרת קרן פלס), דה פפה, כרמלה סופרנו, אליצ'ה ואפילו רדיו רוסקו הוותיקה נסגרו.
לשטרן, עורך דין בהכשרתו שעבד בעבר במשרדו של עו"ד דב וייסגלס ובלשכה של אהוד ברק, יש הסבר לכישלון של המתחרים: "כולם קוראים לזה פיצה גורמה, אבל אנחנו לקחנו את הגורמה לכיוון של חומרי הגלם. בטוני וספה הפיצה עשויה מחומרי הגלם הטובים ביותר שיש, כולל עגבניות וקמח איטלקיים, אבל חוץ מזה מדובר בפיצה רגילה, פשוט טעימה. המתחרים שלא שרדו לקחו את הגורמה לכיוון של תוספות מפונפנות - זה כבר לא היה פיצה, זה היה משהו אחר. אנשים רוצים פיצה פשוטה, אבל טעימה".
בשלב הבא, מספר שטרן, הרשת מתכננת לפתוח שני סניפים נוספים בתל אביב. "אחד נשמח למקם באבן גבירול, אולי באזור העירייה, זה מיקום מעולה. מחוץ לעיר? לא יודע. לא בוער לנו. אני לא חולם על 100 סניפים של טוני וספה".
הרשת ניסתה להתרחב, בחוסר הצלחה, גם לחו"ל. ביוני 2010 היא פתחה סניף בעיירה סאן קוגת בספרד באמצעות זכיין, והאחים ירזין הצהירו כי הם מעוניינים לפתוח סניפים בלונדון ובמינכן. אך לאחר שהסניף הספרדי נכשל בעלי הרשת נסוגו מכוונתם. “הבעיה היתה חוסר היכולת שלנו לפקח מרחוק, וכשהבנו את זה החלטנו לחכות עם התוכניות האחרות בחו"ל", מסביר שטרן.
בידול נוסף מהמתחרים שהרשת הצליחה ליצור הוא הזיהוי שלה עם סצנת המוזיקה הצעירה של תל אביב. “אלישע בנאי, החבר'ה מבום פאם, לילי פרנקו - כל המוזיקאים הצעירים הכי מגניבים בעיר עבדו אצלנו כעובדי דלפק, והם הביאו את החברים שלהם שיעבדו אצלנו גם, ואת החברים שלהם שיבואו לאכול אצלנו ולשמוע מוזיקה. זה יוצר לנו דימוי מאוד מגניב שאנחנו הולכים איתו עד הסוף. אנחנו רוצים שגם אם אתם זוג מבוגר שיצא כרגע מקונצרט של הפילהרמונית בהיכל התרבות ואתם נכנסים לטוני וספה לאכול משהו באמצע הלילה, אתם תבחינו בזה ותיהנו מזה".