אוכל/ בשנה הבאה בניו יורק
שלוש מסעדות אופנתיות בניו יורק ומעדנייה איכותית מציעות אופציית גורמה לארוחת ליל הסדר. זה לא תמיד כשר אבל זה טעים: ממרק קניידלעך עם חלפיניו, דרך גפילטע מהליבוט, ועד סלמון בציפוי פירורי פלאפל
בניו יורק, מדינת היהודים השנייה, אין שום קושי למצוא מצות, גפילטע, או כל סוג בטון אחר שצווה עלינו לאכול עם צאתנו ממצרים. גם מסעדות שמגישות ארוחות סדר ואוכל כשר לפסח אפשר למצוא בקלות יחסית, אבל הגדולה האמיתית של המטרופולין הזה היא ביכולת שלו לשלב בין אוכל מסורתי למטבח ניו־יורקי עכשווי - כזה שמתאפיין בהתחכמויות קולינריות ובהשפעות ממטבחים מכל העולם (ולא תמיד מתעקש יותר מדי על כשרות). לפניכם כמה אפשרויות בולטות שמנסות לשמור על זיקה למטעמי הסבתא מבלי לאבד את החירות במטבח.
מקסיקני יהודי. השף המצליח ג'וליאן מדינה, ילד מקסיקו סיטי, עבר לניו יורק לפני כ־20 שנה, התחתן עם יהודייה והתגייר. בשניים מהביסטוראים המקסיקניים שלו - טולואצ'ה 50 וטולואצ'ה 82 (המפורסמים בטאקו החגבים שלהם) - הוא נוהג לחגוג את חגי הדת המאמצת שלו בתפריטים שמשלבים בין מסורת יהודית למטבח מקסיקני מתקדם. התפריט לפסח, שיוגש בין ה־6 ל־13 באפריל, כולל, בין השאר, מרגריטה "צברית" עשויה מטקילה כשרה, סברס, נקטר אגבה וליים (12 דולר), מרק קניידלעך עם חלפיניו (10 דולר), טאקו מטורטיית מצה עם חזה בקר בצ'יפוטלה (13 דולר) וקינוח של פודינג מצה בשלושה סוגי חלב עם מרנג לימון (10 דולר). toloachenyc.com.
יהודי וסקסי. קוטשר'ס טרייבקה היא מסעדת האוכל היהודי הפופולרית ביותר בניו יורק (ואחת הפופלריות בכלל). היא נפתחה השנה על ידי זאק קוטשר - נצר למשפחה שמחזיקה קאנטרי קלאב יהודי מפורסם בעל אותו שם – שסבור ש"אוכל יהודי הוא סקסי". קוטשר'ס מצליחה לעמוד בכבוד יחסי בשידוך הבלתי אפשרי בין אוכל מזרח אירופי לתפריט מסעדות מודרני - עם מנות כמו לטקעס שמנת ושלושה סוגי קוויאר או סלמון בציפוי פירורי פלאפל. מעבר לתפריט הרגיל, שדי מזכיר ארוחת פסח משודרגת, יקיימו השנה במקום סדר לא כשר ולא כהלכתו ב־6 וב־7 באפריל (בגולה חוגגים את הסדר פעמיים) עם חמש מנות, צלחת סדר, הגדות וטקס לא מסורתי. בין המנות: גפילטע מהליבוט פראי שמוגש עם מיקרו־ארוגולה וויניגרט שמן פטרוזיליה, ארטישוק פריך בסגנון יהודי וקינוח של מאקרון מצופה שוקולד ומרשמלו. 78 דולר למבוגר, לא כולל שתייה, 48 דולד לילד. kutsherstribeca.com.
"גפילטע וונאבי". בבלבוסטה המזרח־תיכונית של עינת אדמוני - השפית הישראלית שמכינה את הפלאפל שהוכתר כטוב ביותר בניו יורק (בפלאפליית "טעים") יקיימו ב־7 באפריל אירוע בשם "ממציאים מחדש את הסדר - חגיגה של אביב וחירות", תחת ניצוחן של שלוש שפיות - אלכס ריג' הארגנטינאית, פאני גרסון המקסיקנית ואדמוני הישראלית. שניצל בציפוי שקדים, "גפילטע וונאבי" מרוקאי ברוטב עגבניות חריף ומרק גונדי (כופתאות עוף וקמח חומוס פרסיות) במקום מרק קניידלעך הן כמה מהמנות שיוגשו בליווי יינות ישראליים. 110 דולר לסועד. balaboostanyc.com.
סטנד ביי לגפילטע. "בעקבות התגובה המדהימה והמלאי המוגבל של המוצר האיכותי הזה, לא נשאר לנו יותר גפילטע" – כך מודיעים בצער רב באתר שלהם בעלי הגפילטעריה - מיזם חדש של שלושה צעירים יהודים שמכינים גפילטע גורמה משודרג במטבח של בית כנסת באיסט וילג'.
השלושה, שמשתמשים רק בדגים טריים שגדלו בשיטות ברות קיימא, יצרו קציצה מרובעת שמשלבת דג לבן וזאב ים עם פס ורוד של סלמון פסיפי במרכז. לגפילטע, שמוגש עם שני סוגי חזרת - אחד עם סלק ואחד עם גזר - יש טעם: "נקי ובוהק,
שמשדר רמז של מתיקות, עם בצל קצוץ ואסרטיבי בתערובת" (כך על פי ה"ניו יורק טיימס"). ההקציצה הזאת נמכרת מתוך עגלת רחוב ובהזמנה, אבל כאמור – הניו־יורקים יצאו מדעתם מהרעיון על גפילטע תלת־שכבתי, וחיסלו את המלאי הרבה לפני הסדר.
האפשרות היחידה כרגע לטעום מהזהב האפור הזה היא להצטרף לרשימת ההמתנה ולהתפלל, או להגיע לאירוע "אתה מוזמן לשבת", שבמסגרתו יקיימו אנשי הגפילטעריה ארוחה וקוקטייל בתוך מיצב אמנותי של ר. ג'סטין סטיארט. הארוחה, שתתקיים ב־13 באפריל במרכז האמנות "הכלב הבלתי נראה" בברוקלין, תכלול מרכיבים כשרים וכשרים לפסח בלבד, אבל לא כולה הוכנה במטבח כשר. 35 דולר לסועד. gefilteria.com.