או-לה-לה: מעדניות וקונדיטוריות בנוסח צרפת
בזכות העולים והתיירים מצרפת צצו בישראל עסקי קולינריה שמציעים קרפים משובחים, עוגיות מקרון בשלל טעמים וקרוקומבוש מהודר. "כלכליסט" ממליץ על טעימות במבטא צרפתי
התיירים מצרפת סיימו את הוואקנס המסורתי שלהם וחזרו לארצם, אבל מבחר עסקי הקולינריה החביבים עליהם נשארים כאן, לטובת מי שמתגעגע למטבח הצרפתי.
ברחבי הארץ פזורים קונדיטוריות, בתי קפה ומעדניות, את חלקם פתחו בשנים האחרונות עולים מצרפת, ואת השאר ישראלים שזיהו את הצורך במוצרים שמדברים לקהל הצרפתי ולחובבי תרבות האוכל שלהם. "כלכליסט" סייר בין הקרפים לקרואסונים, וחזר עם המלצות.
קרפרי: סוזט, ת"א. מסעדת הקרפים, שפתחה לפני כחמישה חודשים סלין קורץ, ילידת צרפת והבעלים של מסעדת הסושי הסמוכה מון, מוקדשת כולה למאכל הכל כך צרפתי הזה. הקרפים המלוחים פה עשויים בנוסח ברטאן, כלומר מקמח כוסמת, והמתוקים עשויים מקמח לבן.
כדאי לטעום: קרפ קומפלט צרפתי קלאסי ממולא בשינקן, גבינה וביצה (42 שקל), או במילוי ארבע גבינות (45 שקל). קרפים מתוקים: קרמל עם חמאה מלוחה (26 שקל); קרפ סוזט עם קרמל תפוזים בשילוב גרנד מרנייה (35 שקל); שוקולד מריר (26 שקל) ומיוחדים יותר כמו מילוי של קרם פיסטוק עם פירות יער ושטרויזל שקדים (32 שקל).
פרטים: פינסקר 30 ת"א, 03-6034422.
מעדנייה: ל'אנגולו, ת"א. את המעדנייה הכשרה פתחה באפריל האחרון מיטל ינאי־צדק, תושבת נווה צדק, שכונה האהובה מאוד על הקהל הצרפתי. במעדנייה נמכרים לחמים, גבינות, נקניקים, פסטות, יינות, רטבים, ריבות, שימורים ומטבלים, כולם מתוצרת יצרני בוטיק ישראלים או מיובאים מחו"ל.
כדאי לטעום: כריך צרפתי מחצי באגט עם גבינת ברי וחמאה (30 שקל); פלטה של ארבע־חמש גבינות צרפתיות (140–300 שקל); ארטישוק מתובל (12.5 שקל ל־100 גרם); באגט של מאפיית לה מולאן (14 שקל).
פרטים: שבזי 33 ת"א, 03-5174345.
שרקוטרי לבקוביץ': ת"א. השרקוטייר דידייה לבקוביץ' הוא דור חמישי לשרקוטיירים, שפעלו בצרפת מ־1928. לכן רבים מהתיירים הצרפתים מכירים את השם עוד מהבית, ומחפשים את לבקוביץ' הכשר גם בישראל. תוצרת השרקוטרי נמכרת בשוק האוכל המקורה בנמל תל אביב וגם בשוק החקלאי החדש שנפתח לפני שבועיים בגבעת חן, שם נמכרים רק חלק מהמוצרים.
כדאי לטעום: ז'מבון מבשר הודו (199 שקל לק"ג); פאטה כבד אווז (890 שקל לק"ג); פאטה בשר מעושן ופירות יבשים (250 שקל לק"ג); רוסטביף (250 שקל לק"ג); גריזון - בשר מיובש ומעושן (299 שקל לק"ג).
פרטים: האנגר 12, שוק הנמל המקורה ת"א, 03-7764635.
קונדיטוריות
לה בון פטיסרי, ת"א ויפו. דבורה ואלבר ז'אן פתחו את העסק לפני שלוש שנים וחצי, וכעת הם חונכים עוד חנות בכיכר השעון ביפו. זהו פטיסרי כשר, צרפתי קלאסי, עם המאפים, העוגות והקינוחים שהצרפתים מכירים מהבית.
כדאי לטעום: אקלייר ממולא בקרם פטיסייר בטעמים שונים (18 שקל); מקרון בטעמים שונים (4 שקל ליחידה); קרואסון חמאה (9 שקל); פאי לימון עם מרנג (59 שקל לעוגה בקוטר 20 ס"מ); עוגת פאדג' שוקולד (59 שקל לעוגה בקוטר 24 ס"מ).
פרטים: בזל 40 ת"א, 077-5506010, דוד רזיאל 12 יפו.
פטיסרי סולל, כפר סבא. רות וראול לוי, ילידי צרפת, פתחו את הקונדיטוריה הכשרה והחלבית לפני כשמונה שנים וקראו לה על שם בנם. ראול אופה את המאפים בעבודת יד ועל בסיס חמאה, בסגנון המקובל בדרום צרפת, השונה מסגנון המאפים הפריזאיים. אפשר לאכול במקום ארוחה קלה, לקנות מוצרים הביתה או להזמין כיבוד לאירוע בניחוח צרפת.
כדאי לטעום: עוגת טרופזיין - עוגת הדגל של המאפייה בסגנון דרום צרפת, עשויה שתי שכבות בצק בריוש עם קרם פטיסייר מיוחד (29 שקל לעוגה אישית); קרואסון חמאה (10 שקל); בריוש (8 שקל); טארט תפוחים עם בצק עלים (20 שקל), קיש חרדל - בצק פריך עם חרדל, עגבניות, שמנת וגבינת מוצרלה (18 שקל).
פרטים: מדרחוב ירושלים 52 כפר סבא, 09-7673332.
פטיסרי כורסאל: ת"א, גבעתיים, רעננה. סופי ומיכאל קבריט, שעלו מצרפת לפני כשבע שנים, פתחו לפני כשנה את הסניף הראשון של מה שמסתמן כרשת. בחנויות הביתיות שלהם אפשר לקנות מבחר עוגות ומאפים, או לשבת עם כוס קפה או־לה וכריך פרעצל שאופים במקום ומוגשים עם גבינות צרפתיות או סלמון מעושן.
כדאי לטעום: אקלר וניל, שוקולד או קפה (16 שקל); סנט אונורה (26 שקל); באבא או רום או מילפיי (24 שקל); מאפי בוקר (10 שקל); עוגיות מקרון במגוון טעמים וצבעים (45 שקל לקופסה של עשר יחידות); פרעצל (8 שקל).
פרטים: דיזינגוף 165 ואבן גבירול 75 ת"א, ויצמן 25 גבעתיים, בן גוריון 5 רעננה, 03-5221346-7-8.
פסטל, אשקלון. את הקונדיטוריה הכשרה למהדרין (בד"צ בית יוסף) פתחו לפני כשש שנים שתי משפחות שעלו מצרפת, בן הרוש ומשש. כל המוצרים שהיא מייצרת הם פרווה, והאטרקציה העיקרית היא מגשי אירוח מרהיבים של פטיפורים מתוקים או חטיפים מלוחים. במקום מכינים גם עוגות חתונה צרפתיות מהודרות.
כדאי לטעום: לחמניות פריקסה בגודל מיני (160 שקל למגש של 30 יחידות); שבעה סוגי פטיפורים מתוקים במגש ובו 40 יחידות (160 שקל); עוגת חתונה קרוקומבוש - מעוגה קטנה ועד עוגה המכילה 600 פחזניות (500–3,000 שקל); עוגיות מקרון בטעמים שונים (160 שקל למגש של 40 יחידות).
פרטים: הכישור 15 אשקלון, 08-6755058.
דוד לאור, ירושלים. לאור פתח את הקונדיטוריה לאחר שחזר, לפני כשנה, מלימודים וסטאז' בצרפת. הקונדיטוריה, שמוצריה כשרים־חלביים, אך אין לה תעודה, ממוקמת בקומה התחתונה של ביתו, ואפשר לשבת בחצר היפה על כוס קפה ומאפה קלאסי, כמו מאפי בוקר, בריושים, טארטלטים וממתקים בעבודת יד, ויש גם מאפים מלוחים כמו קישים.
כדאי לטעום: קרואסון שקדים או בריוש (10 שקל האחד); טארטלט קרם פיסטוק ודובדבנים (18 שקל); פה דה פרי (מרמלדה צרפתית קלאסית) בטעמי קסיס, פסיפלורה, אשכולית אדומה, פטל, לימון ועוד (4 שקל ליחידה); מקרונים (5 שקל ליחידה), פונדנט שוקולד ופירות יער (18 שקל).
פרטים: דרך התצפית 32 עין כרם, ירושלים, 050-2215049, פתוח בימי שישי בלבד.