עושים שוק: מסעדות מומלצות בשוקי ישראל
חמישה אנשי מקצוע שגם אוהבים את האותנטיות, הצבעים והניחוחות בשווקים בוחרים את הפייבוריטית העממית שלהם. "כלכליסט" אוכל טוב - ובזול
הרבה לפני שמסעדות גורמה כמו הבסטה בשוק הכרמל ומחניודה בשוק מחנה יהודה הירושלמי גילו את קסמי השוק, תמיד היו בשוקי ישראל פינות חמד קולינריות משובחות.
בין אם עורכים קניות באחד מהשווקים ובין אם מחפשים חוויה אותנטית, שווה מאוד לבקר בכמה מהמסעדות העממיות שם. "כלכליסט" הרכיב בעזרת אורי ירמיאס מאורי בורי, אבי ביטון מאדורה, ליאון אלקלעי, מוטי אוחנה מהחצר ואלון אלבז מקמפאי תפריט זול וטעים.
שוק עכו
חומוס שמסייה. החומוסייה הקטנה חוסה בצלה של סעיד המפורסמת, ומייצרת מדי יום חומוס טרי שיש האומרים שאפילו עולה על זה של המתחרה הידועה. לצדו, היא מגישה גם בשר על האש, פלאפל וסלט. ממליץ: אורי ירמיאס, שף ובעלים של מסעדת אורי בורי, עכו: "החומוס מצוין, וגם הבשרים טובים. מסעדה קטנה שהכל בה טרי, טעים וטוב". מנת הדגל: משאושה - גרגירי חומוס חמים עם טחינה ורוטב לימון ושום, 17 שקל. פרטים: מול חומוסיית סעיד, טל' 04-9811440.
סעיד: החומוסייה הידועה ביותר בעכו, שמנפיקה חומוס באמת מצוין. הקבועים חלוקים בדעותיהם לגבי מנת הדגל - האם מדובר במסבחה או בקערית של פול חמים. כך או כך, ההנאה, אחרי עמידה בתור, מובטחת. פרטים: טל' 04-9913945.
ממתקי אחים קשאש: קונדיטוריה ותיקה המייצרת מגוון מתוקים מזרחיים כמו שצריך. הכנפה הצבועה בכתום בוהק מצוינת, וכך גם הבקלאווה. פרטים: הרחוב הראשי בשוק, טל' 04-9916125.
שוק הכרמל
הקבב של שמוליק. באמצע השוק ניצב לו דוכן שריח הבשר הנצלה עליו נישא למרחוק. אין שלט, אין טלפון, אבל יש קהל לקוחות קבוע ונאמן, שמתיישב בשעות הצהריים מסביב לדלפק הקטן ומבקש משמוליק "תעשה לי מעורב" (חזה וכבד עוף) או "קבב בג'בטה". הקבב, מנת הדגל במקום, עשוי מתערובת של בשר כבש ובקר ומתובל בהרבה עשבים טריים מהשוק ובצל. ממליץ: אבי ביטון, שף ובעלים של מסעדת אדורה: “הקבבים שנעשים מולך, האפשרות לגיוונים בחומרי גלם מהדוכנים הסמוכים ובטח שהחיוך של שני החברים שמתפעלים את המקום הופכים את הקבב של שמוליק למסעדה העממית הטובה ביותר בשוק". מנת הדגל: קבב. בצלחת 26 שקל, בפיתה 19 שקל, בג'בטה 21 שקל.
פרטים: הכרמל 21, אין טלפון.
הסורים: הרבה כתרים נקשרו למנת הקומפלט של הסורים (המקום מכונה בטעות "הסורי"), וכולם מוצדקים. החומוס כשלעצמו אינו המשובח בעולם, אבל ביחד עם הפול המתובל בעדינות, הטחינה, הביצה החומה והרוטב המדויק, מתגלה אחת ממנות הקומפלט הטובות שיש. הכמות קטנה, יש האומרים קמצנית, אבל למי שכבר הזמין מנה אחת מרשים להזמין עוד חצי מנה. פרטים: מל"ן 27 (לשעבר רחוב פדויים), כרם התימנים.
מפגש רחל: מסעדה משפחתית שמגישה אוכל המתבשל לאטו על פתיליות - משעות הבוקר המוקדמות ועד שנגמר. בתפריט מבחר מעדנים סוריים, כמו עוף בכורכום, עוף בחצילים וחומוס עם עגבניות ושומר. פרטים: מל"ן 4, כרם התימנים, טל' 03-5101790.
שוק התקווה
דוד חביב. המסעדה העיראקית הוותיקה, הפועלת כבר יותר מ־50 שנה בלב השוק בשכונת התקווה, מתמחה בתבשילים עיראקיים: קובות מכל הסוגים, פאצ'ה - קיבה ממולאת, תבשיל מעיים, דג בטעם חמוץ־מתוק עם עגבניות ובצל בתנור, מרק רגל, מרק ראש, וגם תבשילים סטנדרטיים יותר, כמו קציצות עם אפונה. ממליץ: השף לאון אלקלעי: "כל הקובות של דוד טעימות. הוא מכין את התבשילים כמו פעם". מנת הדגל: קובה במיה 27 שקל, עם אורז 32 שקל. פרטים: המבשר 19, פינת שוק נוריאל, טל' 03-6870743.
שמש: מסעדת בשרים ותיקה, שיש האומרים שהקבב שלה הוא הטוב בארץ. הקבבים ושאר השיפודים בלאפה חמימה נמכרים כאן בפחות ממחיר ארוחת ילדים ברשתות המזון המהיר. פרטים: התקווה 13, טל' 03-6878608.
משה: ממש מול האיטליז המצוין של רפי כהן ניצב הדוכן הקטן של משה, שמוכר עוגיות זנגולה עיראקיות מטוגנות וטבולות בסירופ סוכר, ששומר גזרתו ייאלץ להתאפק קשות ולאכול מהן רק מעט. פרטים: רח' המבשר, מול מספר 16.
שוק מחנה יהודה
עזורה. מנכסי צאן ברזל של השוק העמוס בפיתויים קולינריים. המסעדה הוותיקה מציעה במיקומה החדש והמרווח יותר (המסעדה הקטנה נסגרה לפני כשלושה חודשים) את אותם תבשילים ביתיים בנוסח ספרדי ירושלמי, והכל טעים: הסופריטו מדהים, מרק הקובה נהדר, המג'דרה מצוינת ואפילו החומוס טוב. ממליץ: מוטי אוחנה, שף ובעלים של מסעדת החצר: "תבשילים כמו במטבח הספרדי הירושלמי האותנטי של פעם. זו חוויה גם לחלוק את השולחן עם סועדים ירושלמים שאתה לא מכיר, וליהנות מאוכל אורפאלי אמיתי". מנת הדגל: תבשיל ריאות עם פיתה וחמוצים, 36 שקל. פרטים: רחבת שוק העיראקים, טל' 02-6235204.
הכל לאופה וגם קפה: בית הקפה המקסים של אלי מזרחי, יו"ר ועד סוחרי השוק, מציע אספרסו טוב ומבחר מאפים וכריכים, וגם אוכל מבושל טרי מתוצרת השוק. המקום הומה בכל שעות היום ומספק הזדמנות להציץ גם לחיי החברה הירושלמיים במיטבם. פרטים: השזיף 12, טל' 02-6242105.
הסטקייה של מוריס: חמארה מדליקה המתחבאת מאחורי הדוכנים בשוק, מגישה בשר - במיוחד חלקי פנים נהדרים הנצלים על הגחלים - דגים טריים וסלטים ליד. ליד האוכל שותים עראק, ואם יש מזל ומוריס במצב רוח טוב, הוא מוריד את העוד מהקיר ומנגן. פרטים: התות 11.
שוק באר שבע
סמי וסוסו. מסעדה ותיקה שפועלת משנות השבעים ומגישה את מיטב המטבח הרומני: קבבים טובים עתירי שום, איקרה וכבד קצוץ מתוצרת הבית, ומעל הכל - האנטרקוט המיתולוגי לפי משקל. ממליץ: אלון אלבז, הבעלים של מסעדת קמפאי: "מסעדה ותיקה וטובה". מנת הדגל: סטייק אנטרקוט, 30 שקל ל־100 גרם. פרטים: רמב"ם 12,
טל' 08-6652135.
ג'ק מלך הפול והפלאפל: מייצר שנים ארוכות את אותה מנה, עם כדורים טעימים, תפוחי אדמה מטוגנים וסלט טרי. גם הפול מצוין. פרטים: שוק עירוני 262, טל' 08-6273075.