איפה אוכלים דגים על הים
כשגלי הים מתנפצים על המזח מחלון המסעדה, למנה שבצלחת יש טעם משובח יותר. "כלכליסט" סקר את הדגיות המוצלחות לאורך חופי הים התיכון והדרים עד אילת
קו החוף שלנו משופע במסעדות דגים נהדרות. אף שמרביתן מבססות כיום את התפריט על דגי החקלאות הימית, בתפריטי המסעדות שמכבדות את עצמן תמיד תמצאו גם כמה הפתעות טעימות מהים שלנו.
עכשיו, בשיא העונה, זה הזמן לצאת ולראות מה הים מביא. הסערות שעושות חסד עם מצאי הדגים שתמצאו בתפריט יכולות לבלבל - שכן בעת הסערה התפריט יהיה דל. אבל כשהים יורד, והדייגים יוצאים לאסוף את מה שהסערה הביאה, כדאי להתקשר להזמין מקום, כי התפריט יהיה מלא הפתעות טעימות.
אורי בורי, עכו. אורי ירמיאס, הבעלים והשף של המסעדה, ממשיך להשכים מדי בוקר ולבדוק מה הביאו הדייגים המקומיים. אולי זו הסיבה שהמסעדה ממשיכה לככב ברשימת המסעדות המועדפות על רבים כבר שנים רבות. ארוחת הטעימות נהדרת, ותבשילי הקדרה שניתן לקבל בוורסיות כשרות יותר או פחות תמיד נפלאים. מנות הדגל: פורל בקדרה (89 שקל), פירות ים עם פתיתים, אפונה וגזר (92 שקל). פרטים: רחבת המגדלור, עכו. טל': 04-9552212.
דולפין, חיפה. המסעדה הוותיקה שמאכילה את החיפאים כבר יותר מ־30 שנה עדיין נחשבת לאחת המסעדות האהודות בעיר. התפריט הרחב מציע לא רק דגי בריכה וים על הגריל או בטיגון עמוק, אלא גם שלל פינוקים כמו אויסטרים טריים או לובסטר ומנות נוספות שלא קל להשיג בעיר.
בשעות הצהריים מוגשות בדולפין ארוחות עסקיות במחיר 75 שקל לסועד, והמקום משמש יעד מרכזי לפגישות. מנות הדגל: לוקוס מאודה ברוטב חמאה, שום ולימון (130 שקל), לובסטר מוקרם בתנור (150 שקל ל־500 גרם). פרטים: שד' בת גלים 13 חיפה, טל': 04-8527149.
בן עזרא הדייג, עתלית. המסעדה הוותיקה שפעלה ממרפסת של בית במשך שנים עברה לפני שבועיים למשכנה החדש והמאורגן. הבנים של יעקב, בעל הבית, ממשיכים להפעיל את המסעדה עם האב ולהגיש מנות נדיבות מאוד של דגי ים ובריכה ומגוון של לא פחות מ־15 סוגי סלטים בהגשה חופשית. זה המקום לאכול דגים כמו שהם בלי הרבה התחכמויות, וגם לקחת אורחים שמחפשים מסעדה כשרה למהדרין. מנות הדגל: מוסר או לברק בגריל פחמים עם רוטב שום ועשבי תיבול (75-85 שקל). פרטים: הרדוף 87 עתלית. טל': 054-4826994.
הלנה בנמל, קיסריה. המסעדה בבעלות דניאל זך (כרמלה בנחלה) ואורי ירמיאס (אורי בורי) היא אופציה נהדרת לסעודה רומנטית על החוף, שכן היא צופה אל הים. אף שבתפריט מופיעות גם מנות בשר, ההתמחות של השף עמוס שיאון היא במנות הדגים ופירות הים בסגנון ים־תיכוני. האווירה מעט פורמלית יותר מזו של הדגיות הפשוטות, אך עדיין נינוחה ונעימה מאוד. מנות הדגל: פילה לברק על פסטה טרייה ברוטב אלי אוליו עגבניות מיובשות וגבינת סנט מור (115 שקל), שרימפס וסקאלופס באוזו, גבינת חלומי, זיתים וסלרי (92 שקל). פרטים: נמל קיסריה, טל': 04-6101018.
מרגרט תייר, יפו. אומרים שאצל תייר המחיר נקבע לפי מצב הרוח, אבל הסלטים תמיד נהדרים, וכשהיא יוצאת מהמטבח בצחוק מתגלגל - כבר לא אכפת לנו כמה זה עולה. האשה שהכירה לנו את הסרדינים הממולאים ממשיכה לרקוח מטעמים במטבח הזעיר, ולהכין קוסקוס דגים מופלא ואת קבב הלוקוס הכי טוב בארץ. המסעדה כשרה. מנות הדגל: קבב לוקוס (110 שקל), סרדינים ממולאים (110 שקל). פרטים: רציף העליה השנייה 8 יפו, טל': 03-6824741.
אפלוקה, יפו. התפריט נראה כמו אלו של שאר מסעדות הנוסחה, אבל עיון יסודי מגלה שהוא מציע גם הרבה דגי ים טריים ולא רק דגי בריכה. ההגשה נדיבה והסלטים טובים. מומלץ ללוות את הארוחה בהרבה עראק, שהולך מצוין עם הדגים ונמכר כאן במחירים מצחיקים. מנות הדגל: פילה אינטיאס צלוי בגריל עם רוטב חמאה, שום ויין (69 שקל), פלטת פירות ים זוגית (200 שקל). פרטים: קדם 69 יפו, טל': 03-6833339.
אידי, אשדוד. מסעדת הדגים הוותיקה והאהובה, שאליה מגיעים באופן סדיר לא רק תושבי העיר אלא גם תושבי המרכז, מגישה מבחר גדול של מנות דגים ופירות ים בתפאורה בסגנון יורדי ים. מרק הדגים של אידי כבר היה לשם דבר, וכן קדרות הסרטנים. מנות הדגל: ברבוניות (95 שקל), מנה זוגית של פאיה דגים ופירות ים (220 שקל). פרטים: הבושם 6 אשדוד, טל': 08-8532058.
ברוך הדיג, אילת. התפריט הרגיל כולל דגי ים המוגשים בשיא הפשטות, וכשברוך יוצא לים הכל נהפך למעניין. כאן הטריות והאיכות מדברים בעד עצמם, וההפתעות שמגיעות לפעמים - למשל זרועות תמנון או לובסטר מקומי - הן רק בונוס. מנות הדגל: לוקוס בתנור או בטיגון עם מעט טרגון (28 שקל ל־100 גרם), לובסטר מקומי חלוט או בגריל פחמים (350 שקל לקילו). פרטים: חוף אלמוג, אילת, טל': 08-6375331.