העכבר מיותר - מדריך לקיצורי מקלדת
כמה זמן לוקח לכם לסגור חלון או לעבור בין הנגן לדפדפן? אם התשובה היא "יותר משבריר שנייה", המדריך הבא יחסוך לכם הרבה זמן
הצעד הראשון: להיפטר מהעכבר
את העכבר המציאו לפני 44 שנה - הרבה לפני שהמחשב נהפך לחלק מרכזי בחיינו. אף שהוא נוח וידידותי, הוא מאט את קצב העבודה במחשב, ובזמן שמערכות ההפעלה נולדו, השתכללו והתמלאו באפשרויות, הוא נשאר מאחור ולא התפתח. מי שמרבה להשתמש בעכבר לא יזכה
אבל אפשר להפוך את המחשב לשלוחה של הגוף, ואפשר להפוך את כל הפעולות שבו ממסע של סמן העכבר על המסך, לקליקים שמתבצעים בשבריר שנייה. התמורה תהיה היכרות טובה יותר עם כלי העבודה היעיל בעולם - וחיסכון של שניות, שבשנים הקרובות יצטבר לחודשים.
אבל יש תנאי: כדי ללמוד לשלוט במחשב בלי עכבר יש להפסיק להשתמש בו למשך שבוע לפחות, ולהתאמן על הפעלת המחשב בעזרת קיצורי מקלדת בלבד.
הפעלת "חלונות"
מקש חלונות (Win) - פותח את תפריט "התחל"
המקש עם סמל החלונות שימושי במיוחד. לחיצה בודדת עליו תפתח את תפריט "התחל". לחיצה נוספת תסגור אותו. בתוך תפריט התחל אפשר לנווט בלי העכבר - באמצעות מקשי החצים, או מקשי האותיות: הקלדת האות הראשונה של אחת האפשרויות בתפריט תזניק אליה את הסמן. אם כמה אפשרויות מתחילות באותה אות, כל לחיצה על המקש תעביר את הסמן לאפשרות הרלבנטית הבאה.
Win + R פותח את שורת "הפעל"
שורת "הפעל" (Run) מאפשרת להריץ תוכנות על ידי הקלדת שמן. הקלדת המילה firefox תריץ את הדפדפן פייפוקס, הקלדת iexplore תריץ את אינטרנט אקספלורר, calc תריץ מחשבון ו־winword תריץ את וורד.
Win + M ממזער את כל החלונות
לחיצה ארוכה על Win בצירוף הקלקה קצרה על M ימזערו את כל החלונות הפתוחים. גם הצירוף Win+D יעלים את כל החלונות הפתוחים, בהבדל אחד: לחיצה נוספת עליו תחזיר אותם.
Tab + Alt בוחר חלון
בעת לחיצה ארוכה על Alt והוסיפת קליק קצר על Tab, מופיע במרכז המסך תפריט ובו סמלי כל החלונות הפתוחים. כל לחיצה נוספת על Tab תאפשר לבחור חלון אחר. שחרור המקשים יפתח את החלון הנבחר. בצירוף Alt+Shift+Tab מופיע אותו תפריט, אבל המעבר בין סמלי החלונות נעשה בכיוון ההפוך.
Alt + F4 סוגר חלון
סגירת תוכנה. זהו תחליף לאיקס האדום שבפינתו העליונה של החלון. Ctrl+F4 יסגור קובץ בודד בתוך תוכנה, כגון מסמך בוורד, חוברת באקסל או תמונה בפוטושופ.
Alt + Space ואחר כך N מזעור חלון בודד
Alt+Space יפתח בחלון הפעיל תפריט פעולות קצר. לחיצה על N תמזער את החלון. לחיצה בודדת על Alt תפתח בתוך החלון הפעיל את תפריט "קובץ", ומאותו רגע אפשר יהיה לנווט בתפריטים עם חצים או ראשי תיבות.
טיפ: נסו גם את הצירופים Win+E - פותח את סייר חלונות, ו־Win+L - נועל את המסך ודורש סיסמה.
וורד ומעבדי תמלילים
Ctrl + Backspace מוחק מילה בלחיצה
לפעמים אנחנו שוכחים שמעבד התמלילים במחשב הוא יותר ממכונת כתיבה. Ctrl+Backspace מוחק בבת אחת מילה שלמה, במקום למחוק אות אחר אות עם Backspace. Ctrl+Delete ימחוק גם הוא מילה שלמה, נגד כיוון הכתיבה, בעוד Delete ימחוק אות אחר אות.
Ctrl + N פתיחת חלון חדש
לא רק בוורד, אלא בכל יישומי אופיס ובתוכנות נוספות שכוללות לשוניות, כרטיסיות או עבודה על כמה קבצים במקביל, צירוף המקשים הזה יפתח מסמך עבודה חדש ויחסוך את הביקור בתפריט.
דפדפנים
F6 מעבר לשורת הכתובת
אין סיבה שהקלדת כתובת תדרוש הזזה של העכבר. לחיצה על F6 תסמן מיד את שורת הכתובת בדפדפן ותאפשר להקליד.
חץ שמאלי + Alt חזרה לדף הקודם
לחיצה על Alt ועל חץ שמאלה יחד משולה להקלקה על כפתור החץ השמאלי בראש הדפדפן (Back). +Alt , בהתאמה, יעביר אתכם לדף החדש ביותר שבו ביקרתם.
(+) + Ctrl הגדלת טקסט
אופציה שגם הרבה משתמשי מקלדת לא מכירים: הצירוף של מקש Ctrl עם סימני הפלוס והמינוס יגדיל ויקטין את הטקסט.
Ctrl + Tab דפדוף בלשוניות
צירוף זה עובד לפי אותו עיקרון של Alt+Tab, אבל במקום לעבור בין תוכנות פתוחות, הוא עובר בין לשוניות פתוחות בדפדפנים כגון פיירפוקס ואקספלורר 7. Ctrl+Shift+Tab עובר בין הלשוניות בכיוון ההפוך.
דוא"ל
Ctrl + N כתיבת הודעה חדשה באאוטלוק
לחיצה על הכפתור "חדש", ואז על הכפתור "אל", וחיפוש שמות ברשימת אנשי קשר יכולים לגזול חצי דקה ויותר. בלחיצת Ctrl+N, ואז מעבר בין שורות הנמענים באמצעות Tab והקלדת תחילת שמותיהם, יושלם התהליך בשניות בודדות.
Enter + Ctrl שיגור הודעה באאוטלוק
ובג'ימייל: כדי להשתמש בקיצורי הדרך בשירות הדוא"ל של גוגל יש להיכנס לתפריט Settings, ולהפעיל את האפשרות המתאימה.
C - כתיבת הודעה חדשה; R- כתיבת תשובה; Tab+Ener - שליחה; U - חזרה לרשימת ההודעות; / - חיפוש בארכיון ההודעות; ! - דיווח על הודעה כספאם.
עדיין רלבנטית? מומחה לממשקים: מסך המגע לא יחליף את המקלדת
בעוד משתמשים מתקדמים מהללים את השימוש בקיצורי מקלדת, העולם כבר מדבר על הדור הבא של הממשקים: מסכי מגע. מערכת חלונות הבאה תתמוך במחשבים בעלי מסכי מגע, ולפי חברת אינטל, הדרישה למחשבים כאלה עתידה לשלש את עצמה עד 2011. האם משתלם להתאמן בקיצורי מקלדת בעולם שבו אפילו העכבר נהפך למיושן?
לדברי מנכ"ל חברת אפיון הממשקים נטווייז, בועז חן, התשובה היא כן. "המכשירים המופעלים במסכי מגע יוקדשו בעיקר לשימושים קצרים ספציפיים, כגון ניגון מדיה, מתן מידע בחנויות ובבנקים או סיוע במטבח", אומר חן. "אבל בתוכנות משרדיות ובדפדפנים המקלדת תישאר דומיננטית גם בשנים הבאות, וגם במערכות ההפעלה הבאות. בזכות הדומיננטיות של מיקרוסופט תישמר האחידות של קיצורי מקלדת גם בתוכנות שונות. מי שיתמקצע בקיצורי מקלדת עכשיו, ייהנה מכך במשך שנים".