סגור
סופרמרקט בריטניה אינפלציה פיקוח מחירים
"לא היה לנו פיקוח על מחירים כמגמה כללית בעולם המערבי מאז שנות ה-70" (צילום: Daniel Leal/AFP)

משבר יוקר המחיה: הממשלות באירופה מגבילות את מחירי המזון

אינפלציית המזון באירופה ממשיכה לזנק על אף ירידת מחירי החקלאות והאנרגיה, והממשלות מחפשות דרכים לבלום את המחירים, בראשן הגבלת מחירי המזון. מחיר הסוכר עלה באיחוד ביותר מ-54% בשנה האחרונה ומחיר הביצים זינק ב-22.7%

ממשלות ברחבי אירופה מגבירות את הפיקוח על המחירים לנוכח משבר יוקר המחיה החמור ביבשת. מחירי האנרגיה אמנם ירדו והובילו להקלה באינפלציה הכללית, אך מחירי המזון ממשיכים לזנק וקובעי המדיניות מאמצים מדיניות לא שגרתית של התערבות בשוק, וזאת בניסיון לשכך את הזעם הציבורי.
לפי הנתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה האירופית יורוסטאט, מחירי המזון באירופה עלו באפריל ב-16.6% לעומת השנה שעברה, זאת בעוד שיעור האינפלציה עומד על 8.1%. חלק מהעליות הגדולות ביותר נרשמו בקרב מוצרי היסוד. כך למשל, מחיר הביצים עלה בשנה האחרונה ב-22.7% ומחיר הסוכר זינק ב-54.9%. "לא היה לנו פיקוח על מחירים כמגמה כללית בעולם המערבי מאז שנות ה-70", אמר לפייננשל טיימס הכלכלן השבדי לארס יונונג.
במדינות במזרח ובמרכז אירופה, כמו הונגריה וקרואטיה שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהעלאת המחירים, הגבילו את מחירי מוצרי הבסיס וזאת על מנת לסייע לשכבות החלשות, שנוטות להוציא שיעור גדול יותר מההכנסה שלהן על מזון.
עם זאת, נורה, אם לשלושה ילדים מבודפשט, סיפרה לעיתון כי בסופרמרקטים החלו להגביל את כמות היחידות שניתן לקנות בכל קנייה, כך שהיא נאלצת ללכת לקניות בכל יום כדי לנצל את הגבלות המחיר על מוצרים כמו חלב. אינפלציית המזון בהונגריה היא הגבוהה ביותר באיחוד האירופי.
ביוון נקטו בגישה שונה והגבילו דווקא את שולי הרווח של הקמעונאים על מוצרי מזון ומוצרי יסוד אחרים. לעומת זאת, בצרפת הגיעה הממשלה להסכם עם רשתות השיווק כך שיציעו מבחר פריטים במחיר הנמוך ביותר האפשרי, ואילו בספרד הורידו את המע"מ על מזון. במקביל, באיטליה גובר הלחץ על הממשלה לפעול ולהגביל את המחיר של מזונות אהובים כמו פסטה.
הלחץ המופעל על הקמעונאים לבלום את עליות המחירים נובע בין השאר מהירידה החדה בשנה האחרונה בעלות מוצרי חקלאות. מדד מחירי המזון של האו"ם היה נמוך באפריל ב-19.7% לעומת אפריל השנה שעברה. "חלק מהעלאות המחירים אמנם מוצדקות, אך הולך וגובר החשד שבשאר המקרים מדובר בתירוצים אופרטוניסטיים מצד העסקים לנפח את המחירים", אמרה מוניק גוינס, מזכ"לית המשרד האירופי של איגודי הצרכנים (BEUC), המייצג 46 איגודי צרכנים ברחבי היבשת וקורא לממשלות "לאמץ צעדים חזקים להגנה על הצרכנים מהמחירים המזנקים".
בינתיים יש שמטילים ספק באפקטיביות של הגבלות המחירים. דו"ח שפרסמו בבנק העולמי בשבוע שעבר קרא לממשלות לאמץ "מדיניות מכוונת יותר של התערבויות ורשתות ביטחון סוציאליות" וזאת כדי לתמוך במי שנפגע ממשבר יוקרה המחיה. בבנק העולמי המשיכו והדגישו כי הגבלות המחירים הם כלים "לא אופטימליים". נגיד הבנק המרכזי של הונגריה הדהד דברים דומים בדצמבר. "אי אפשר לנצח את הקרב הזה עם כלים ישנים. הגבלות מחירים ורעיונות דומים אחרים כבר התגלו כלא יעילים בתקופת הסוציאליזם".