בזוס תרם 200 מיליון דולר: שמו יתנוסס 50 שנה על בניין במוזיאון הלאומי לתעופה וחלל
בזוס תרם 200 מיליון דולר: שמו יתנוסס 50 שנה על בניין במוזיאון הלאומי לתעופה וחלל
מייסד אמזון וחובב הטיסות לחלל יעניק את התרומה הגדולה ביותר בהיסטוריה של המוזיאון השוכן בוושינגטון עבור הקמת מרכז חדש ללימודי מדע וטכנולוגיה. ביקורת על התרומה: אינה כוללת סעיף ביטול במידה ויפגע המוניטין של בזוס בעקבות מעשים או פרסומים שליליים הקשורים באמזון
שמו של מייסד אמזון ג'ף בזוס יתנוסס על בניין חדש במוזיאון הלאומי לתעופה ולחלל ובמספר מקומות נוספים ברחבי מכון סמית'סוניאן למשך 50 שנה, בתמורה לתרומה של 200 מיליון דולר מצידו, כך לפי דיווח באתר מרקט ווץ'.
זכויות השם של בזוס היו צריכות לזכות באישור הדירקטוריון של הסמית'סוניאן, אך הוא התחייב להעביר את התרומה של 200 מיליון דולר בכל מקרה, כך לפי הסכם שנחתם בין בזוס ונציגי המוזיאון. בהסכם מפורט עוד כי יחלו להשתמש בשמו של בזוס באופן "מיידי" זאת על אף שהבנייה של מרכז הלמידה על שם בזוס תימשך עוד זמן מה.
ההודעה על התרומה הוכרזה באופן רשמי ביולי האחרון, אך כעת מתפרסמים פרטים על החוזה בין שני הצדדים. חלק מהתרומה – הגדולה ביותר בהיסטוריה של המוזיאון – יוקצה כאמור להקמת מרכז חדש ללימודי מדע, טכנולוגיה, הנדסה ואמנות שייקרא בזוס לרנינג סנטר. המרכז ישוכן במבנה חדש שיהיה מחובר למוזיאון התעופה והחלל, בצידו המזרחי של המוזיאון בוושינגטון הבירה.
כחלק משיפוץ נרחב יותר, התכנון הוא להרוס את אזור המסעדה החיצוני של מוזיאון התעופה והחלל ולהחליף אותו בבניין חדש. העבודות יחלו באביב והפתיחה מתוכננת ל-2026 לציון 50 שנה לפתיחת המוזיאון לתעופה ו-250 שנים להקמתה של ארה"ב.
לפי ההסכם, שמו של בזוס יופיע בעוד מספר מקומות, כולל בכניסה למרכז הלמידה. כמו כן, שמו ייחרט על פסל זכוכית חדש שייתלה מהתקרה לכבודם של כל מי שיתרום מעל 10 מיליון דולר. שמו יופיע בעוד שני קירות לציון תורמים בולטים. לפי ההסכם, שמו של בזוס יתנסס על מרכז הלמידה במשך 50 שנה או עד השיפוץ הבא.
דירקטוריון הסמית'סוניאן, שבו חברים סגנית הנשיא קמלה האריס, שופט בית המשפט הגבוה ג'ון רוברטס וכמה סנטורים וחברי קונגרס, אישר את התרומה ב-14 ביולי, 2021. פחות משבוע לפני טיסתו של בזוס לחלל. בהסכם צוין כי בסמית'סוניאן שומרים על השליטה לגבי התערוכות, ואילו בזוס יאשר בכתב כל הודעה לעיתונת או הצהרה ציבורית הנוגעת לתרומה. דוברת של המוזיאון אמרה כי מדובר בסעיפים סטנדרטיים בהסכמים מסוג זה. עוד הוסיפה כי זה מקובל לגמרי שתרומה בגודל כזה תכלול זכויות שם. עם זאת, הדרישה להוסיף את השם ספגה ביקורת, במיוחד לנוכח הדוגמה של משפחת סאקלר ששמה הורד ממוזיאונים ומוסדים רבים לאחר שהואשמה כי הונה התבסס על רווחים של חברת התרופות פדודו פארמה הנחשבת לאחת האחראיות למשבר האופיואידים בארה"ב.
בכל זאת ועל אף הלקח ממשפחת סאקלר, החוזה של בזוס עם הסמית'סוניאן לא כולל סעיף ביטול על רקע מעשים לא מוסרים. "בכל רגע נתון עלולים להכריז על חקירה גדולה נגד אמזון, והמוניטין שלו ישתנה מהותית", הגיב בן סוסקיס, היסטוריון של פילנתרופיה וחוקר בכיר במרכז למלכ"רים ופילנתרפיה במכון האורבני בוושינגטון הבירה, בנוגע לחסרון של היעדר סעיף שיאפשר למוזיאון להסיר את שמו.
בזוס אמנם הרוויח את הונו הרב הודות לאמזון, אך החברה זוכה ללא מעט פרסום שלילי. כך למשל היא מואשמת לעיתים קרובות בהענקת תנאים לא טובים לעובדים ונקיטת פעולות אגרסיביות למניעת הקמת איגודי עובדים.
מבזוס לא התקבלה תגובה לדיווח.