משבר האקליםמחקר: חום וקור קיצוני הורגים יותר מ-5 מיליון בני אדם מדי שנה
משבר האקלים
מחקר: חום וקור קיצוני הורגים יותר מ-5 מיליון בני אדם מדי שנה
במחקר, בו השתתפו עשרות מדענים מכל העולם, נאספו נתונים על מקרי מוות וטמפרטורה מ-750 מיקומים שונים ב-43 מדינות. בין 2000 ל-2019, הטמפרטורה הממוצעת עלתה בקצב של 0.26 מעלות בעשור, והמשך המגמה צפוי להפוך את החום לגורם תמותה משמעותי יותר מקור
חום קיצוני וקור קיצוני הורגים מדי שנה יותר מ-5 מיליון בני אדם בכל העולם – כך לפי מחקר שפורסם החודש בכתב העת המדעי The Lancet Planetary Health. לפי הממצאים, שמבוססים על 20 שנה של נתונים, אף שקור קיצוני אחראי ליותר מקרי מוות מחום, המשך שינוי האקלים עתיד לשנות את המאזן הזה.
במחקר, בו השתתפו עשרות מדענים מכל העולם, נאספו נתונים על מקרי מוות וטמפרטורה מ-750 מיקומים שונים ב-43 מדינות. מודלים סטטיסטיים מתקדמים שימשו את החוקרים על מנת לנתח את מקרי המוות ולזהות את אלו שקשורים לטמפרטורות קיצון.
לפי הממצאים, ניתן לייחס 9.4% ממקרים המוות העולמיים מדי שנה לחשיפה לחום או לקור קיצונים – שווה ערך לתוספת של 74 מקרי מוות לכל 100 אלף איש. באזורים שנבדקו. בין 2000 ל-2019, הטמפרטורה הממוצעת עלתה בקצב של 0.26 מעלות בעשור, והמשך המגמה צפוי להפוך את החום לגורם תמותה משמעותי יותר מקור.
"המגמה הזו תימשך בגלל שינוי אקלים, והמספר הכולל של מקרי מוות עלול לעלות", אמר לגארדיאן המדען המוביל במחקר, פרופ' יוּ'מִינְג גְווֹ, מהיחידה לחקר אקלים ואיכות אוויר של בית הספר לבריאות הציבור ורפואה מונעת באוניברסיטת מונש באוסטרליה. "בעתיד, מקרי מוות כתוצאה מקור ימשיכו לרדת, אבל מכיוון שמקרי המוות כתוצאה מחום ימשיכו לעלות, תהיה נקודת שבירה. באירופה כבר נרשמת עלייה כוללת במספר מקרי המוות כתוצאה מטפרטורות קיצון. אם לא ננקוט בפעולה למיתון שינוי האקלים, ייגרמו יותר מקרי מוות".
מקרי המוות המרובים ביותר כתוצאה מחום נרשמו במזרח אירופה, בשעה שבאפריקה שמדרום לסהרה נרשם מספר מקרי המוות הגדול ביותר מקור. זאת, כנראה, מכיוון שהגוף האנושי מתאים את עצמו לסביבה שבה הוא חי, ופגיע יותר לטמפרטורות קיצון שמנוגדות לאלו שמאפיינות את האזור לאורך מרבית השנה. בנוסף, תשתיות כמו בתים באזורים חמים או קרים במיוחד מותאמות על מנת להתמודד עם התנאים הרגילים באזור, ומשאירות את התושבים מוגנים פחות במקרה של טמפרטורות קיצון מנוגדת (גבוהה באזורים קרים, ולהפך).
ממצאים אלו מדגישים לא רק את החשיבות של המאמצים העולמיים להפחתת פליטות גזי חממה, אלא גם את הצורך של מדינות שונות להערך להשפעות משבר האקלים, שחלק ניכר מהן הוא בלתי נמנע. בהקשר זה, מהלכים פשוטים יחסית כמו בידוד בתים ומיזוג אוויר שמבוסס על פאנלים סולארים ושאינו תלוי ברשת החשמל, ולכן יכול לעבוד גם במקרה של הפסקת חשמל, יכולים להביא לשיפורים משמעותיים בהפחתת התמותה מחום או קור קיצוני.