פושטת יד: סרי לנקה הגיעה לראשונה לחדלות פירעון
פושטת יד: סרי לנקה הגיעה לראשונה לחדלות פירעון
המדינה האסיאתית, שנקלעה למשבר הפיננסי החמור ביותר שלה מזה 70 שנה, לא הצליחה להעביר תשלום ריבית בסך של 78 מיליון דולר על אג"ח; עתה מנסה סרי לנקה להגיע להסדר פריסת חובות עם הנושים ולקבל סיוע בינלאומי; הנגיד צופה זינוק של כ-10% באינפלציה לרמה של 40%
סרי לנקה הגיעה לחדלות פירעון על החובות שלה לראשונה בהיסטוריה של המדינה, וזאת על רקע המשבר הפיננסי החמור ביותר שחוותה מזה למעלה מ-70 שנים.
תקופת הגרייס של 30 יום להעברת תשלום ריבית בסך של 78 מיליון דולר על אג"ח הסתיימה ביום רביעי, ונגיד הבנק המרכזי במדינה הכריז כי המדינה נכנסה ל"חדלות פירעון מניעתי". שלשום (ה') הצטרפו גם שתיים מסוכנויות דירוג האשראי הגדולות בעולם – מודי'ס ו-S&P - להכרזה על חדלות פירעון.
ההכרזה הזו תקשה על סרי לנקה ללוות כספים בשווקים הבינלאומיים, מה שיוריד אף יותר את האמון במטבע ובכלכלה.
"העמדה שלנו מאד ברורה, אמרנו שעד שלא יארגנו לנו מחדש את החובות לא נוכל לשלם", אמר הנגיד פי נאנדלאל ויראסינג (P Nandalal Weerasinghe), "העמדה שלנו מאד ברורה: עד שלא תהיה פריסת חובות לא נוכל לשלם".
בסרי לנקה דורשים פריסת חובות ליותר מ-50 מיליארד דולר שהיא חייבת לנושים זרים על מנת להקל על התשלומים.
כלכלת סרי לנקה נפגעה בצורה קשה ממגיפת הקורונה ומעליית מחירי האנרגיה, אך רבים מאשימים את הממשלה הקודמת ביצירת המשבר. מחסור כרוני במט"ח ואינפלציה גואה הובילו למחסור חמור בתרופות, דלק ומוצרים חיוניים נוספים.
"זה המשבר הכלכלי מעשה ידי אדם החמור ביותר שנתקלתי בו", אמר ל-BBC פרופסור מייק מור מאוניברסיטת סאסקס בבריטניה, ששימש בעבר כיועץ לענייני סרי לנקה בבנק לפיתוח אסיה. לדבריו, הממשלה הקודמת לוותה כספים לפרויקטי תשתיות והתעקשה לשלם חזרה את החובות המצטברים ולא לבצע פריסה מחודשת ביחד עם הנושים. "הם פשוט חילקו את כל המט"ח שהשיגו", הוא האשים.
במדינה החלו כבר בדיונים עם קרן המטבע הבינלאומית לגבי חילוץ אפשרי וצריכים לפתוח מחדש את הסכמי האג"ח עם הנושים. דובר קרן המטבע מסר בשבוע שעבר כי השיחות צפויות להסתיים ביום שלישי, ובממשלה העריכו כי הם זקוקים ל-4 מיליארד דולר עוד השנה.
במקביל, הנגיד הזהיר כי האינפלציה, הגבוהה גם כך צפויה לעלות אף יותר. "האינפלציה נעה סביבות 30%. היא תעלה אף יותר לאזור ה-40% בחודשיים הבאים", אמר.
עם זאת, ראש הממשלה רניל ויקרמסינגה הצהיר כי "לא יהיה משבר רעב", אך הודה כי המשבר "יחמיר לפני שישתפר". הוא נכנס לתפקידו לאחר שבשבוע שעבר אחיו הגדול מהימנדה התפטר מתפקיד ראש הממשלה בעקבות עימותים אלימים בין המשטרה ומפגינים. 9 אנשים נהרגו ומעל 300 נפצעו בעימותים אלו.