סגור
ארמון נשיא סוריה לשעבר בשאר אל אסד
ארמון נשיא סוריה לשעבר בשאר אל אסד (צילום: AP/Hussein Malla)

מאחוזות בדובאי ועד מזומנים ברוסיה: כך בנתה משפחת אסד אימפריה כלכלית

נפילת המשטר בסוריה הובילה לפתיחת מצוד אחר נכסי המשפחה השלטת. שיטת הפעולה: הנשיאים לבית אסד השתמשו בקרוביהם כדי להבריח את הונם מחוץ למדינה. מומחה משפטי: "השחיתות לא היתה תופעת לוואי אלא דרך הממשל"

נפילת משטר אסד בסוריה ובריחתו מהמדינה ב־8 בדצמבר הובילו לפתיחת מצוד אחר מיליארדי דולרים במזומן ובנכסים שהמשפחה הסתירה לאורך יותר מ־50 שנות שלטונה. בהתבסס על מהלכים דומים לאיתור הונם של דיקטטורים קודמים כמו סדאם חוסיין ומועמר קדאפי, החיפושים קרוב לוודאי יימשכו שנים.
לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", בעשורים שחלפו מאז עלה חאפז אל אסד לשלטון ב־1970, ביססה לעצמה המשפחה רשת גלובלית נרחבת של השקעות ואינטרסים עסקיים. הרכישות הבולטות כוללות נדל"ן יוקרה ברוסיה, רשת מלונות בוטיק באוסטריה ומטוס פרטי בשווי 43 מיליון דולר החונה בדובאי, כך להערכת בכירים לשעבר בממשל האמריקאי וארגונים שחקרו את טיבו ומקום הימצאו של ההון. עורכי דין לזכויות אדם כבר הודיעו כי בכוונתם להתחקות אחר הנכסים בתקווה להשיבם לטובת העם הסורי.

חברות תקשורת ודיוטי פרי

הטענה העיקרית היא כי שני השליטים לבית אסד השתמשו בקרובי משפחה כדי להסתיר את הונם מחוץ למדינה. עם זאת, לא ידוע ההון המדוייק שצברו, ומי מבני המשפחה שולט באילו נכסים. לפי דו"ח שפרסם משרד החוץ האמריקאי ב־2022, שווי הנכסים נע בין 1 מיליארד דולר ל־12 מיליארד דולר לפחות. לפי אותו דו"ח, ההון נצבר לעתים קרובות באמצעות מונופולים ממשלתיים ועסקאות סמים, בעיקר של הסם הממריץ קפטגון, וחלקו הושקע מחדש באזורים שהם מחוץ להישג היד של רשויות אכיפת החוק הבינלאומיות. "המשפחה השלטת היתה מומחית באלימות פושעת בדיוק כפי שהיתה בפשיעה פיננסית", אמר טובי קדמן, עורך דין לזכויות אדם שחקר את נכסי המשפחה.
2 צפייה בגלריה
נשיא סוריה לשעבר בשאר אל אסד
נשיא סוריה לשעבר בשאר אל אסד
הנשיא אסד. 2 טון שטרות במטוס
(צילום: Louai Beshara / AFP)
צבירת ההון המשפחתית החלה מיד לאחר עלייתו של אסד האב לשלטון. הוא מינה את גיסו, מוחמד מכלוף לעמוד בראש מונופול יבוא הטבק הממשלתי. מכלוף ניצל את הקרבה לשלטון והחל גם לגבות עמלות גבוהות במגזר הבנייה. לפי וויליאם בורדון, עורך דין שהגיש ב־2019 תביעה בפריז להקפאת נכסי משפחה בהיקף של 90 מיליון יורו, מכלוף היה אמור להרוויח כסף בשם הנשיא ולממן את המשטר ואת המשפחה בעת הצורך. בנו, רמי מכלוף ירש את העסק והפך למממן הראשי של משטר בשאר. הוא החזיק בנכסים, מבנקים ועד לחברות תקשורת, חנויות דיוטי פרי, חברות תעופה וטלקומוניקציה בשווי של 10 מיליארד דולר — לפי הערכת משרד החוץ האמריקאי. כך, מכלוף רכש נדל"ן בדובאי בשווי 3.9 מיליון דולר, כולל אחוזות באי המלאכותי, וכן רשת מלונות בוטיק בווינה בשווי 20 מיליון יורו, ונכסים במגדלי יוקרה במוסקבה בשווי כ־40 מיליון דולר. לפי חלק מההערכות, בשיא פעילותו רמי שלט ביותר ממחצית הכלכלה הסורית באמצעות רשת של חברות, ביניהן חברת הסלולר המקומית סיריה טל. עם זאת, ב־2020 עבר חתול שחור בין אסד ומכלוף, שהורחק ככל הנראה מניהול ההון המשפחתי והושם במעצר בית. "השחיתות תחת אסד לא היתה עניין שטחי או תופעת לוואי של המלחמה", אמר עייד חמיד מהתוכנית לפיתוח משפטי בסוריה. "זו היתה דרך הממשל".
תחקיר של "הפייננשל טיימס" מצא כי רוסיה היוותה יעד לחלק מההון, זאת מכיוון שסייעה לעקוף את הסנקציות שהושתו על המשטר. לפי מסמכים שחשף העיתון, משטר אסד הטיס ב־2018 ו־2019 שטרות של 100 דולר ו־500 יורו, במשקל של קרוב לשני טונות ובשווי כולל של כ־250 מיליון דולר לשדה התעופה ונוקובו במוסקבה. השטרות נועדו להפקדה בבנקים רוסיים, ובראשם RFK, בנק בשליטת רוסובורונאקספורט — חברת ממשלתית לייצוא נשק. משרד האוצר האמריקאי השית השנה סנקציות על הבנק מכיוון שאפשר העברת מיליוני דולרים בעסקאות לא חוקיות בשם הממשלה הסורית.
"המשטר היה חייב להוציא את הכסף מהמדינה למקלט בטוח כדי שיוכל להשתמש בו עבורו ועבור המעגל הקרוב", אמר דיוויד שנקר, שכיהן כסגן שר החוץ האמריקאי לאזור המזרח הקרוב ב־2019־2021. "רוסיה שימשה במשך שנים מקלט להון של משטר אסד", הוסיף עייד. לפי הדיווח, בשנה וחצי המדוברת בין מרץ 2018 וספטמבר 2019 בוצעו 21 משלוחי כסף בין דמשק למוסקבה. מלבד המשלוחים הללו, קרוביו של אסד רכשו בעשור האחרון לפחות 20 דירות יוקרה במוסקבה. יתרה מכך, אחיו של רמי, עייד ואיהאב שנשארו מקורבים לאסד, הקימו ב־2022 חברת נדל"ן במוסקבה. "חלה עלינו חובה למצוא את הכסף עבור העם הסורי", סיכם בורדו את המאמצים.

התבטאות ראשונה של אסד

מקור הכנסה נוסף שהתפתח מאז מלחמת האזרחים הוא הברחות של קפטגון, בעיקר לשאר חלקי המזה"ת. סוריה הוגדרה כסוחרת הסמים הגדולה בעולם בשל המסחר המקיף, שבמשך שנים ההכנסות ממנו עזרו למשטר לקזז את השלכות הסנקציות הכלכליות שהשית נגדו המערב. לפי הערכות Observatory of Political and Economic Network, ההכנסה השנתית הממוצעת מהמסחר בסם עמדה ב־2020־2022 על 2.4 מיליארד דולר. בשנים האחרונות נתפסו כמויות של הסם בנמלים ברומניה, ירדן, בחריין וטורקיה, וביולי 2020 החרימו הרשויות באיטליה סם בשווי של יותר ממיליארד יורו, שיועד ככל הנראה לדובאי. הסם, המכונה "קוקאין לעניים" שימש גם את מחבלי הנוח'בה לפני שיצאו למתקפת ה־7 באוקטובר. לפי הדיווחים, אסד השתמש בו גם כאיום על המדינות הסמוכות כדרך לגרום לאי יציבות חברתית לשלטונות אם יפיץ בשטחן את הסם בכמות גדולה.
בתוך כך, אסד פרסם אתמול הצהרה ראשונה מאז נפילת משטרו ובריחתו לפי דיווחים לרוסיה. בפוסט שפורסם בערוץ הטלגרם של סוריה טען הנשיא המודח כי תכנן להמשיך ולהילחם במורדים, אך הכוחות הרוסים פינו אותו, זאת לאחר שהגיע לבסיס רוסי במחוז לטקיה כדי "לפקח על פעילות הצבא", אך גילה שהחיילים נטשו את העמדות. "בשום שלב לא שקלתי להתפטר או לברוח", כתב. "דרך הפעולה היחידה היתה להמשיך ולהילחם נגד תקיפות הטרוריסטים". הוא המשיך ותיאר את עצמו כמנהיג מחוייב וכאיש משפחה. "מעולם לא ניסיתי להשיג תפקידים בשל רווח אישי ותמיד החשבתי עצמי כשומר של פרויקט לאומי, נתמך באמון של העם הסורי שמאמין בחזון שלי", הדגיש. הוא סיים את ההודעה בתקווה ש"יום יבוא וסוריה שוב תהיה חופשיה ועצמאית".