כמה הרוויחה החברה שעשתה שורט על קבוצת אדאני ומחקה לה מחצית מהשווי?
כמה הרוויחה החברה שעשתה שורט על קבוצת אדאני ומחקה לה מחצית מהשווי?
חברת המחקר המחזיקה בפוזיציות שורט, שייסד ניית'ן אנדרסון, עלתה השנה לכותרות לאחר שפרסמה דו"חות נגד ההתנהלות של גאוטם אדאני, ג'ק דורסי וקרל אייקן והחברות שלהם; בעוד שהם הפסידו מיליארדים, הינדנבורג, המעסיקה צוות של כ-12 חוקרים בלבד, הסתפקה ברווחים נמוכים בהרבה
חברת המחקר הינדנבורג הצליחה למחוק 99 מיליארד דולר מהשווי המשולב של גאוטם אדאני, ג'ק דורסי וקרל אייקן, וכן 173 מיליארד דולר מהשווי של החברות הציבוריות שלהם - וזאת תוך חודשים ספורים השנה.
מאחורי החברה, שמתמחה בפוזיציות שורט, עומד ניית'ן (נייט) אנדרסון בן ה-39, ולצידו צוות של כ-12 חוקרים. השנה הצליחה החברה הקטנה הזו לכבוש את הכותרות בעיקר בזכות שלושה דו"חות.
בינואר תקפה הינדנבורג את עשר החברות הציבוריות המרכיבות את קבוצת אדאני שבבעלותו של גואטם אדאני, הבעלים של נמל חיפה ומי שבאותו הזמן הוכתר כאיש הרביעי העשיר בעולם. לאחר פרסום הדו"ח של הינדנבורג, איבדה אדאני אנטרפרייזס כמחצית משווי השוק שלה, ואדאני הידרדר בדירוג עשירי העולם.
הדו"ח המתוקשר הבא התפרסם בשלהי מרץ, והיעד היתה חברת התשלומים בלוק של ג'ק דורסי ממייסדי טוויטר. מניית החברה צנחה ביותר מ-16% בשבוע לאחר הפרסום.
במאי תקפה הינדנבורג את אייקן אנטרפרייזס, חברת ההחזקות של קרל אייקן בטענה לניפוח שווי הנכסים שלה, והמניה איבדה 59% מהשווי שלה באותו החודש. מהונו של אייקן נמחקו 17 מיליארד דולר.
שלוש החברות הכחישו את הטענות שהועלו נגדן.
ואולם על אף ההפסדים הגבוהים שגרמו לחברות, בסוכנות בלומברג דיווחו כי הינדנבורג עצמה גרפה רווחים קלים בלבד מהקרבות הללו. כך למשל הרווח המשולב של כל המשקיעים שהחזיקו בפוזיציית שורט על המניה של אייקן אנטרפרייזס לפני הדו"ח היה עומד על 56 מיליון דולר, זאת אם תזמנו בצורה מושלמת את מכירת הפוזיציה, כך לפי נתונים שאספה חברת S3 Partners. החישוב הזה אינו מביא בחשבון את עלות יצירת הפוזיציות.
לפי ההערכות, הדו"ח נגד האימפריה של אדאני הוביל לרווחים קטנים אף יותר, זאת מכיוון שפוזיציית השורט היתה על אג"ח ולטענת המומחים קשה יותר לבנות פוזיציה גדולה בתחום זה. לפי אחד החישובים, הרווח להינדנבורג עמד על 50 מיליון דולר לכל היותר. גם ההימור נגד בלוק הניב רווח מצומצם יחסית.
אנדרסון סירב להגיב לדיווח של בלומברג, אך לפי אנשים המקורבים לו, רווחים הם לא המניע העיקרי לפעולות שלו. בראיונות ספורים בלבד שהעניק לתקשורת, אנדרסון סיפר שהוא מתגורר בדירת שלושה חדרים במנהטן שהוא שוכר וחי "חיים טובים מאוד". המניע העיקרי שלו לדבריו, הוא חשיפה של מה שהוא תופס כהתנהגות לא הולמת והורדת חברות שהוא מגדיר כמוערכות יתר על המידה. באחד הראיונות סיפר כי הארי מרקופולוס, האנליסט שהיה בין הראשונים לזהות את ההונאה של ברני מיידוף, הוא דמות החיקוי שלו.
המניות של שלוש החברות אמנם התאוששו מאז, אך בשבוע שעבר מחיר הסגירה שלהן עדיין היה נמוך יותר מכפי שהיה לפני פרסום הדו"חות.
הינדנבורג אמנם הפכה רק השנה לשם מוכר, אך מאז 2020 החברה פרסמה דו"חות נגד כ-30 חברות, והובילה לירידה ממוצעת של 15% במחיר המניות של כל אחת מהן ביום למחרת הפרסום. "אם חברה נחשבת לאמינה, זה מעניק לה מהימנות גבוהה והשוק מגיב לכך", אמר לבלומברג איאן אפל, מרצה למנהל עסקים באוניברסיטת וירג'יניה.
החברה נקראת על שם ספינת האוויר שהתפוצצה ב-1937. הדו"ח המתוקשר הראשון שלה התפרסם בספטמבר 2020 והתייחס ליצרנית המשאיות החשמליות ניקולה, שהואשמה בהונאת המשקיעים לגבי ההתפתחויות הטכנולוגיות שלה. לפני פרסום הדו"ח הערכת השווי של ניקולה עמדה על 34 מיליארד דולר, יותר משל פורד, אך כעת היא עומדת על 1.34 מיליארד דולר. הדו"ח גם הוביל לפתיחת חקירה פלילית נגד המייסד טרבור מילטון, שהורשע בשנה שעברה בהונאת משקיעים. על החברה אף הוטל קנס של 125 מיליון דולר.
אנדרסון הוא בעל תואר במינהל עסקים מאוניברסיטת קונטיקט, ואת הקריירה שלה בפיננסים החל בחברת המחקר FactSet Research Systems. בהמשך ניסה להתפרנס מהעברת מידע לתוכנית חושפי השחיתויות של רשות ני"ע האמריקאית (SEC), אך לפי הדיווחים התקשה לגמור את החודש. הוא החל לפרסם דו"חות באינטרנט וכאמור ב-2020 החלה הינדנבורג לצבור כבר מוניטין. בסוכנות רויטרס דיווחו כי אנדרסון אף התגורר תקופה בישראל ושימש כנהג אמבולנס, שלפי תיאורו בחשבון הלינדקאין שלו העניקה לו ניסיון "בחשיבה ופעולה תחת לחץ קיצוני".