סגור
אינפלציה גוש היורו שוק ניס צרפת

האינפלציה בגוש היורו הפתיעה לטובה: ירדה ביוני ל-5.5%; אבל יש בעיה - מדד הליבה

לאחר שבחודש מאי האחרון עמדה האינפלציה בגוש היורו על קצב שנתי של 6.1%, הקצב שלה נחלש יותר מהצפוי. עם זאת, מדד הליבה - ללא קטגוריות האנרגיה והמזון ההפכפכות - עלה מ-5.3% במאי ל-5.4% ביוני, מה שעלול לסבך את הבנק האירופי המרכזי בהחלטה אם להמשיך בהידוק המוניטרי

האינפלציה בגוש היורו ירדה יותר מהצפוי בחודש יוני, זאת על רקע ירידה במחירי המזון והאנרגיה. עם זאת, מדד הליבה - שאינו כולל את קטגוריות המזון והאנרגיה ההפכפכות - רשם דווקא עלייה בחודש החולף, מה שמסבך עוד יותר את המשימה של הבנק האירופי המרכזי (ECB) שנדרש להחליט אם להמשיך בהידוק המוניטרי כדי לשטח את האינפלציה.
מדד המחירים לצרכן בגוש היורו עמד ביוני על קצב שנתי של 5.5% - הרמה הנמוכה ביותר מאז ינואר 2022. זאת, לאחר שעמד על קצב שנתי של 6.1% בחודש מאי. כך עולה מנתונים של סוכנות הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי (Eurostat). סקר שערך הוול סטריט ג'ורנל בקרב כלכלנים צפה כי האינפלציה תעמוד על 5.6%, כך שמדובר בנתון מפתיע לטובה.
עם זאת, אינפלציית הליבה - שמנכה את קטגוריות המזון והאנרגיה ההפכפכות - עלה ביום ל-5.4%, לאחר שעמד במאי על קצב שנתי של 5.3%. לצד זאת, באתר מארקט-ווטש הסבירו כי עלייה זו היתה צפויה בשל יום השנה לרכבת בגרמניה שהביא למכירת כרטיסים מוזלים בקיץ 2022 - מה שהקפיץ כעת את הקריאה.
שיעור האינפלציה וגם שיעור מדד הליבה גבוהים בהרבה מהיעד של ה-ECB העומד על 2%. הבנק המרכזי האירופי העלה את הריבית מוקדם יותר החודש ב-0.25% ל-3.5%, ועשוי להעלות אותה פעם נוספת ביולי נוכח מדד הליבה.
מחירי האנרגיה שירדו ביוני ב-5.6% לעומת השנה שעבר הם שהובילו את הירידה בקצב האינפלציה לאחר שרשמו ירידה צנועה יותר של 1.8% במאי. במקביל מחירי האלכוהול והטבק זינקו ב-11.7% ב-12 החודשים האחרונים (אך עדיין האטו לעומת קצב שנתי של 12.5% במאי).
האינפלציה בגוש היורו עדיין צפויה להיות גבוהה ביתר השנה, ותפעיל לחץ מתמשך על הצרכנים וככל הנראה תכניע את הצמיחה הכלכלית. ה-ECB צופה שהאינפלציה תעמוד בממוצע על 5.4% ב-2023, לפני שתרד ל-3% ב-2024 ול-2.2% ב-2025.