ניו יורק קורסת מעומס פליטים ושוקלת מאהל בסנטרל פארק
ניו יורק קורסת מעומס פליטים ושוקלת מאהל בסנטרל פארק
אחרי שפתחה מרכזי חירום בבנייני משרדים, בתי מלון ואולמות ספורט, העירייה מתקשה להשתלט על זרם מבקשי המקלט המגיעים בעיקר מאמריקה הלטינית ואפריקה. מנכ"לי פייזר, ג'יי.פי מורגן, מייסי'ס וגולדמן זאקס קראו לסיוע פדרלי
קצב מוגבר של מבקשי מקלט מגיע מדי יום לעיר ניו יורק, מאתגר את מעמדה כמעוז היסטורי לפליטים ומגביר את המתיחות במפלגה הדמוקרטית לקראת בחירות 2024.
לפי משרד ראש עיריית ניו יורק, מעל 101,200 מבקשי מקלט הגיעו לעיר מאז אפריל שעבר, מצב שאותו מגדיר ראש העיר אריק אדמס כמשבר הומניטרי. "ככל שמספר מבקשי המקלט בטיפולנו ממשיך לצמוח במאות מדי יום ומותח את המערכת שלנו עד לקצה ומעבר, כך נדרש מאמץ עצום כדי למצוא מיטות מדי לילה", ציין באחרונה.
בשנה החולפת פתחה העירייה יותר מ־185 מקלטי חירום מאולתרים בבנייני משרדים, בתי מלון ואולמות ספורט, כמו גם 13 מרכזי סיוע הומניטריים גדולים אחרים. בנוסף היא הקימה מרכזים שמטרתם לקשר בין מבקשי מקלט לשירותים קריטיים ורשמה כ־19 אלף ילדי פליטים לבתי ספר ציבוריים. במחצית הראשונה של 2022 עמד קצב הגעתם על ממוצע יומי של 130 איש, אבל כבר יותר משנה עומד נתון זה על כ־400, מה שהביא את העירייה לקרוא לסיוע פדרלי. "כבר יותר משנה ניו יורק מגיבה למשבר הזה לבדה", אמר אדמס. "אנחנו צריכים שהשותפות ברמה המדינית והפדרלית תעלה מדרגה".
הגל האחרון היה גדול במיוחד. בין 30 ביולי ל־6 באוגוסט הגיעו לעיר 2,900 מבקשי מקלט, בעיקר מאמריקה הלטינית ואפריקה, שמצאו את עצמם ממתינים ימים שלמים בתורים אינסופיים כדי להיכנס למלון רוזוולט שהוסב למרכז קליטה. הממתינים ישנו ברחוב, בתור המגודר, מחשש לאבד את מקומם, והפכו לביטוי הוויזואלי של המשבר החריף, לאחר שמאז חודש יוני אין די מיטות בעיר על מנת לשכנם. בינתיים, העירייה ממשיכה לחפש פתרונות, לרבות שיכון פליטים בחצר בית חולים בקווינס והקמת מאהל בסנטרל פארק במנהטן ובפרוספקט פארק בברוקלין. "אם המצב לא ישתנה, אנחנו צפויים להוציא על המשבר הזה כמעט 5 מיליארד דולר בשנת הכספים הנוכחית", אמר אדמס. נכון להיום, ההערכה היא כי עלות המשבר מסתכמת ב־9.8 מיליון דולר ליום, שהם 3.6 מיליארד דולר בשנה — יותר מפי שניים מהעלות בשנים קודמות.
ראש עיריית ניו יורק פועל לזירוז מתן אישורי עבודה למבקשי המקלט. ההליך, שנמצא בשליטת הממשל הפדרלי, מחייב תקופת המתנה של 150 יום כדי להגיש בקשה ועוד 30 יום כדי לקבל זכאות לאישור
כדי לשפר את רשת הביטחון, אדמס פועל לזירוז מתן אישורי עבודה למבקשי המקלט. ההליך, שנמצא בשליטת הממשל הפדרלי, מחייב תקופת המתנה של 150 יום כדי להגיש בקשה ועוד 30 יום כדי לקבל זכאות לאישור. במקביל פועלים בעירייה כדי להעביר חלק ממבקשי המקלט לחלקים אחרים במדינת ניו יורק, לניו ג'רזי השכנה ולאזורים אחרים. בעקבות מגעים עם העירייה, המחלקה לביטחון המולדת הציעה 11 מתקנים פדרליים כחלופות אפשריות.
אך הרעיון לשנע מהגרים לאזורים אחרים נתקל בהתנגדות חריפה. כ־30 מחוזות במדינת ניו יורק הכריזו על "מצב חירום" כדי לחסום את הגעתם, כולל במחוזות שכלל לא הוזכרו כמרכזי קליטה. כעת העיר נלחמת בצווים שהוציאו הסרבנים בבתי המשפט המקומיים. מושל ניו ג'רזי מצדו מיהר להכריז כי מדינתו לא תוכל לקלוט מהגרים. "אני לא רואה שום תרחיש שבו נוכל להשתתף בתוכנית באטלנטיק סיטי או למען האמת במקומות אחרים במדינה", אמר השבוע המושל פיל מרפי בתגובה להצעת הממשל הפדרלי לשכן מבקשי מקלט בנמל התעופה הבינלאומי באטלנטיק סיטי. מושלת ניו יורק קתי הוצ'ול תמכה בקו של מרפי. "אנחנו לא יכולים וגם לא נכפה על חלקים אחרים במדינה שלנו להגן על מהגרים ולא נבקש מהמהגרים הללו לעבור לחלקים אחרים של המדינה בניגוד לרצונם", הצהירה.
הוצ'ול ואדמס קראו בשבועות האחרונים לממשל ביידן לפעול בעוצמה. בין היתר, הם ביקשו מהנשיא להכריז על מצב חירום שיאפשר העברת מימון פדרלי לניהול המשבר ולהעניק מעמד מוגן זמני לחלק ממבקשי המקלט. קבוצה של 100 אנשי עסקים בולטים, בהם מנכ"ל פייזר אלברט בורלא, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס ג'יימי דיימון, מנכ"ל מייסי'ס ג'ף ג'נט ומנכ"ל גולדמן זאקס דיוויד סולומון הפיצו מכתב שקורא לפעולה פדרלית בנושא.
הסכסוך הפנימי בין נציגי המפלגה הדמוקרטית בעיר, במדינה ובממשל מייצר אתגרים נוספים לקראת הבחירות הקרבות לנשיאות. בזמן שהמפלגה הדמוקרטית שמה דגש על שמירה על זכויות הפרט, לרבות נשים, להטב"ק ומהגרים, הרפובליקנים מתמקדים ב"מלחמה בפשע". קמפיינים אלה מקדמים סוגיות הנוגעות לביטחון הציבור, לרבות הפשיעה המטפסת והעצמת תחושות של פחד מפני מהגרים כדי לחזק את מעמד המפלגה במיוחד בקרב המצביעים המשכילים המבוססים. בינתיים, בקרב ציבור הבוחרים, רובם לא תומך בפתרונות המוצעים למצב המורכב, אם בשל התנגדותם לקלוט מהגרים בפרברי מגוריהם, ואם בגלל הכבדת העומס על תקציבי הרשויות.
העיר ניו יורק נחשבת סמל אמריקאי של סולידריות למהגרים ולפליטים. מיקומה האסטרטגי כעיר נמל בחוף המזרחי הפך אותה לנקודת כניסה של מהגרים מאז הקמתה, והזכות למקלט מובטחת בחוקיה כבר עשרות שנים. אך לנוכח המשבר הנוכחי, בתקופה של האטה כלכלית, הסולידריות המסורתית החלה להתרופף. עד כדי כך, שבחודש מאי האחרון ביקש אדמס מבית המשפט להשעות חלקים מהחקיקה, כדי שיוכל לדחות בקשות למקלט. העירייה אף החלה לחלק עלונים למהגרים שבהם היא מציינת שלא בהכרח תוכל לספק מחסה ושירותים למהגרים חדשים. "הדיור בניו יורק יקר מאוד", מזהיר העלון. "אנא שקול עיר אחרת במסגרת החלטתך היכן להתיישב בארצות הברית".