סין מינתה את "הברוקר הקצב" כדי לעצור את משבר המניות
סין מינתה את "הברוקר הקצב" כדי לעצור את משבר המניות
אחרי שהפגינו את הביצועים הגרועים בעולם ב־2023, בורסות סין פתחו גם את 2024 ברגל שמאל. היום הוחלף במפתיע יו"ר רשות ני"ע בניסיון נוסף לזכות באמון המשקיעים. היו"ר הנכנס סגר בעבר עשרות חברות סיניות על הפרות רגולציה
במסגרת שורה של מהלכים קדחתניים שמבצע הממשל הסיני בניסיון לייצב את הכלכלה והשווקים, הוחלף היום במפתיע יו"ר רשות ני"ע במדינה (CSRC). ההחלטה התקבלה אחרי שהרגולטור לא הצליח לאושש במידה מספקת את הבורסות המקומיות שנמצאות בשנה החולפת במגמת התרסקות.
במקומו של יי הוומאן (Yi Huiman), שנכנס לתפקיד בינואר 2019, מונה מי ששימש עד לאחרונה סגן מזכיר מפלגת השלטון בשנגחאי, וו צ'ינג (Wu Qing). וו (59) שימש ב־2018-2016 יו"ר בורסת שנגחאי, הבורסה הגדולה בסין, וזכה לכינוי "הברוקר הקצב" (Broker Butcher) לאחר שסגר 31 חברות בשל הפרות רגולציה כשמילא תפקיד אחר ב־CSRC. שמו עלה כמחליף ליי עוד בשנה שעברה.
פיטורי הבזק, כמו גם המינוי הזריז של מחליף, התבצעו בעקבות שנה שאין להגדירה אלא כאיומה בשוקי המניות הסיניים. מאז פברואר 2021 — חודש שיא עבור בורסות סין — הן מחקו 6.1 טריליון דולר. לאחר שמחקו טריליון דולר במהלך 2023, קיבלו שוקי סין את התואר הלא מחמיא של השווקים הגרועים של השנה.
בהתאם, גם 2024 נפתחה ברגל שמאל, וב־31 בינואר צנח מדד CSI 300 הסיני לשפל של חמש שנים, לאחר שדווח כי פעילות הייצור במדינה התכווצה זה החודש הרביעי ברציפות. ב־12 החודשים האחרונים צלל המדד ב־18% לעומת עלייה של 19.8% שרשם 500 P&S, זאת לאחר שבחמש השנים האחרונות טיפס ה־300 CSI ב־4.9% לעומת 84.2% ל־500 P&S.
בשבועות האחרונים ניסו רגולטורים ומחוקקים לשקם את השוק עם הכרזות על שינויים מהותיים. בין השאר, הנגיד הכריז באופן לא צפוי על קיצוץ יתרת הנזילות הנדרשת מהבנקים כעתודות, מה ששחרר לשווקים 139 מיליארד דולרים. במסיבת העיתונאים שכונסה לרגל השקת המהלך התחייב הנגיד "לשאוף לייצב את השוק".
עוד באותו היום פרסמו בבייג'ינג תוכנית חדשה שמטרתה להקל את מצוקת המזומנים שנקלעו אליה יזמי נדל"ן מקומיים, המתקשים לחזור לפעילות בגלל משקולת החוב העצומה של ענף הבנייה המקומי. ב־CSRC הודיעו על מגבלות חדשות נוספות למכירה בחסר (שורטים) וציינו כי הרשות "תקשיב ברצינות לקולות המשקיעים".
במקביל, גופים ממשלתיים הודיעו על הרחבת תוכנית רכישת מניות. ההערכה היא כי המדינה הפעילה לשם כך את "הנבחרת הלאומית", קבוצת משקיעים שנתמכת על ידי המדינה ומזרימה בשמה הון לשווקים. אף שלא מדובר במהלך רשמי, אנליסטים מעריכים כי הקבוצה הזרימה 17 מיליארד דולר מאז שלהי דצמבר ועד סוף ינואר אל קרנות בורסה שנסחרות בסין ועוקבות אחר מדד CSI 300. אותה "נבחרת" קמה ב־2015 בתגובה למפולת השווקים בסין ומונה גופי השקעה כמו China Securities Finance Corp, כאשר עד היום קיימת מחלוקת לגבי השפעתה. בתחילת פברואר ההודעות והמהלכים הקדחתניים של הממשל הקפיצו את שוק המניות משפל של חמש שנים. עם זאת, השוק חזר לצלול, עדות לחוסר האמון העמוק של המשקיעים בעתידה הקרוב של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
בדומה לרוב העולם, גם בסין החזקה במניות איננה מייצגת נתח גדול של עושר מקרב משקי הבית, שכן מרביתם לא מחזיקים באופן ישיר בתיק מניות. במקביל, כל הנפקת הון, כמו התמריץ שהממשלה התחייבה להוציא אל הפועל באוקטובר עם הנפקת אג"ח בהיקף של טריליון יואן (כ־40 מיליארד דולר), לא תורמת נתח משמעותי של המימון הנדרש במדינה.
משקיעים וכלכלנים רבים העריכו כי השנה החולפת תהיה שנת צמיחה ופריחה בסין. המחשבה היתה כי חיסול מדיניות אפס הסובלנות לקורונה, שגזרה סגרים ממושכים וקיפאון כלכלי, יביא לעלייה חדה בהוצאות הצרכנים. אך בפועל, הדבר לא התרחש, שכן רוב החסכונות של משקי הבית, כ־75%, תלויים וקשורים בנדל"ן, ענף שכאמור נמצא במצוקה קשה. כל אלו הביאו לבריחה המונית של משקיעים, כפי שמשתקף בשוקי המניות.
בחודש שעבר מכרו משקיעים זרים מניות סיניות בשווי 18.2 מיליארד יואן נטו (2.5 מיליארד דולר), החודש השישי ברציפות של בריחת הון. נראה כי הם ממתינים כעת לתוכנית חילוץ ממשלתית אגרסיבית, כזו שתשפיע באופן ישיר על הצרכנים, תעודד אותם לשוב ולצרוך ובמקביל גם תביא להזרמת הון נוסף אל ענף הנדל"ן המרוסק. עד שזה יקרה, מעריכים משקיפים, שוק המניות הסיני לא ירשום התאוששות משמעותית.
לא רק שוקי המניות בסין הם במצב רע. שוק הנדל"ן שרוי במשבר חובות עצום, ועל חברת הבנייה השנייה בגודלה בסין, אוורגרנד, נכפה לאחרונה פירוק. לאוורגרנד חוב של 300 מיליארד דולר, הגדול בעולם במגזר הבנייה, ומאות אלפי יחידות דיור שבנייתן טרם הושלמה. המשבר בבורסות עורר זעם בקרב הציבור, שבחר להביע את תסכולו על גבי חשבון הרשת החברתית של שגרירות ארצות הברית בסין, בניסיון לחמוק מהצנזורה.
מעל 160 אלף תגובות נכתבו על גבי פוסט של השגרירות ברשת Weibo הסינית בנושא הגנה על ג'ירפות באפריקה. התגובות קראו לממשל האמריקאי להציל את שוק המניות הסיני, אך מרביתן נמחקו. "עורו, כל אותן ג'ירפות שמסרבות להיות עבדים", ציין אחד הכותבים, ברמיזה להמנון סין שנפתח במילים, "עורו, כל מי שמסרבים להיות עבדים".