קנדה מאריכה בשנתיים את האיסור על זרים לרכוש דיור
קנדה מאריכה בשנתיים את האיסור על זרים לרכוש דיור
האיסור שנכנס לתוקף בתחילת 2023 יוארך עד 2027. בממשלה מקווים שהמהלך יעזור למאמצים להגדיל את היצע הדיור ולהוריד מחירים; לפי נתוני הבנק המרכזי, מדד ההכנסה הנדרשת לרכישת נכס מגורים הוא הגבוה ביותר מאז 1981
ממשלת קנדה הודיעה השבוע כי תאריך בשנתיים את האיסור המונע מתושבים זרים לרכוש דיור במדינה, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.
האיסור, עליו הוכרז ב-2022 היה מתוכנן במקור להימשך עד סוף השנה, וכעת ימשיך עד תחילת 2027. ההחלטה היא חלק ממאמציה של הממשלה להגדיל את היצע הדיור, וזאת בניסיון להוריד את המחירים.
במסגרת המאמצים הללו מציעה הממשלה גם תמריצים במיליארדי דולרים קנדיים לרשויות המקומיות כדי שישנו את הייעוד של קרקעות ויבנו יותר בתים. כמו כן, הממשלה הגבילה את מספר הוויזות הזמניות המונפקות לסטודנטים זרים.
משבר הדיור בקנדה בא לידי ביטוי גם בשיעור הבתים הפנויים, שנפל בשנה שעברה לשפל. במקביל, לפי נתוני הבנק המרכזי, מדד ההכנסה הנדרשת לרכישת נכס מגורים הוא הגבוה ביותר מאז 1981. עלויות הקשורות למגורים הן התורם העיקרי לאינפלציה בקנדה.
האיסור על רכישת בתים לזרים נכנס לתוקף במקור בתחילת 2023, בין השאר כדי להפיג את החששות שקונים זרים הם שאחראיים לעליית המחירים, שאשר הבתים שהם רוכשים נותרים ריקים לאורך מרבית השנה. "הארכת האיסור תבטיח שהבתים משמשים כדיור למשפחות קנדיות שיכולות לגור בהם ושהם לא יהפכו לנכס פיננסי ספקולטיבי", מסרה שרת האוצר כריסטיה פרילנד. לאיסור יש מספר יוצאים מהכלל, ביניהם לפליטים ולסטודנטים זרים.
לפי נתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה במדינה, נכון ל-2022 תושבים זרים החזיקו בין 2% ל-8% מנכסי המגורים. בטורונטו ובוונקובר, שבהם מחירי הבתים זינקו בעשור האחרון, קונים שאינם תושבים הם הבעלים של 3.8% ו-6.4% מנכסי המגורים, בהתאמה. לפיכך, מומחים הטילו ספק ביעילות המהלך. "נראה שהאיסור הוא יותר כלי פוליטי מאשר מדיניות כלכלית או מדיניות דיור", אמר בשנה שעברה ברנדון אוגמונדסון, הכלכלן הראשי של איגוד סוכני הנדלן של קולומביה הבריטית.