סגור
מדפים ריקים בית מרקחת בייג'ינג סין
מדפים ריקים בבית מרקחת בבייג'ינג (צילום: Ng Han Guan / AP)

התרחיש הרע התממש: הקלת הסגרים האטה את הייצור בסין

ויתור על מדיניות אפס קורונה הזניק את התחלואה, רוקן את מרכזי הקניות ויצר מחסור בתרופות. האפידמיולוג הסיני צופה שלושה גלי תחלואה שיימשכו עד אמצע מרץ. יו"ר הפד ג'רום פאוול הזהיר מהשלכות ההאטה בייצור על שרשראות האספקה

רחובות נטושים, מדפים ריקים בבתי המרקחת, לימודים מקוונים ובדיקות קורונה באצטדיונים שהוסבו למרפאות חירום — אלה הן התמונות שזורמות מהערים הגדולות בסין, בדיוק כמו בתחילת המגפה העולמית, לפני שלוש שנים.
גל התחלואה השוטף את סין בעקבות הקלת הסגרים, תוצאה של הפגנות חריגות בעוצמתן שפרצו בערים הגדולות בגלל מדינות האפס סובלנות לקורונה, הוא הראשון מתוך שלושה הצפויים לפקוד את מדינת הענק בחודשים הקרובים.
לפי הערכות האפידמיולוג הראשי של סין, וו ז'וניו, שאמר את הדברים בכנס שנערך שלשום בבייג'ינג, הגל הראשון יימשך עד אמצע ינואר, בעיקר בערים, והשני יתחיל בשלהי ינואר ויימשך עד אמצע פברואר, זאת בעקבות התנועה ההמונית של תושבים ברחבי המדינה לקראת חופשת שנת הירח החדשה שתחל ב־21 בינואר. גל שלישי עשוי להימשך משלהי פברואר עד אמצע מרץ, כאשר אנשים יחזור לעבודה לאחר החופשה, ציין וו.
במחוז ז'ז'יאנג במזרח המדינה, שם מתרכזת תעשיית ההייטק, צפוי הגל הראשון להגיע לשיא בסביבות אמצע ינואר, אף כי הוא עשוי להקדים — כך ציינו היום גורמי בריאות מקומיים. "תנועת האוכלוסיה לקראת שנת הירח החדשה תאיץ את המגפה", אמר צ'ן ז'ונג, בכיר בכוח המשימה המחוזי לריסון המגפה.
השלכות הקלת המגבלות מצטרפות לירידה בצריכה שנגרמה בשל אכיפתן. לפי נתונים רשמיים שפרסמה סין ביום חמישי האחרון, המכירות הקמעונאיות צנחו ב־5.9% בנובמבר לעומת החודש המקביל אשתקד, גרוע מתחזיות כלכלנים שעמדו על 3.7% וגבוה משמעותית מירידה של 0.5% באוקטובר. הייצור התעשייתי צמח ב־2.2% בנובמבר לעומת החודש המקביל אשתקד, נמוך מתחזיות שעמדו על 3.6%. הנתונים הללו מתפרסמים ברקע אזהרות יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, כי היחלשות הייצור הסיני תוריד אמנם את מחירי הסחורות, אך עלולה להוסיף ולשבש את שרשראות האספקה.
בבייג'ינג, התפשטות זן האומיקרון כבר פגעה במגוון שירותים, מהסעדה ועד למשלוחים, ובתי הלוויות והמשרפות מתקשים להתמודד עם הלחץ, במיוחד ברקע תחלואה גבוהה בקרב אנשי צוות ונהגים. פוסטים ברשתות החברתיות מראים תחנות נטושות ברכבת התחתית בעיר שיאן בצפון מערב המדינה, בעוד שנגחאי, בירת הפיננסים והעסקים הבינלאומית, שקטה וקודרת, ללא סממני החג המאפיינים בדרך כלל את השבועות שלקראת חגיגות שנת הירח.
מוסדות החינוך בעיר יעברו מחר בעיקר למתכונת מקוונת, בעוד בהנגז'ו השכנה, בתי הספר מתכננים לסיים את הסמסטר מוקדם יותר. גם בעיר צ'נגדו הרחובות נטושים, אך תושבים מדווחים כי חברות משלוחי המזון ייעלו את זמני השילוח.
התפשטות התחלואה מאטה את הייצור התעשייתי בסין, זאת ברקע מחסור בכוח אדם ובחומרי גלם שפוגע בשרשראות האספקה. בשיחה עם ה"פייננשל טיימס" אמר מנהל מפעל מעגלים מודפסים במחוז שנדונג, כי רק 20% מכוח האדם הגיעו לעבודה ביום שישי. "הם יצאו חיוביים לקורונה אחד אחרי השני, אני חושש שאצטרך לסגור את המפעל", ציין. לפי הערכות מומחים, מחסור בכוח אדם צפוי בסין עד פברואר. בינתיים, הנדידה הגדולה של כ־290 מיליון מהגרי עבודה לקראת שנת הירח החלה השנה מוקדם מהרגיל, והם כבר עושים את דרכם מהמחוזות שבאזורי החוף לאזורים הכפריים העניים יותר במערב.
השיבושים הקשים מתרחשים לאחר שמנהלי חברות ומפעלים הסתגלו לחיים תחת בדיקות קורונה קפדניות, וכעת, בעקבות הקלת המגבלות, הם אינם בטוחים כיצד עליהם לפעול. בעוד חלק מהמפעלים מקלים את המגבלות, אחרים בוחרים באפשרות של בידוד העובדים כדי למנוע השבתה כוללת של הייצור.
יאקוב קוק, מנכ"ל WPIC מרקטינג אנד טכנולוג'יז, המפעילה מספר מחסנים ברחבי סין, ציין כי הוא חווה עיכובים במשלוחים בגלל תחלואה של נהגים. "במסלולי המשלוחים בין הערים הגדולות יש מספר עצירות שבהן הנהגים מחליפים ביניהם סחורות. מספיק נהג אחד חולה כדי שהכל יתעכב", אמר לפייננשל טיימס.
בינתיים, ישנם סימנים לכך כי ייתכן והשיבושים לא יימשכו זמן רב. קמפוס פוקסקון בז'נגז'ו, המפעל הגדול בעולם להרכבת מכשירי אייפון, הקל את מגבלות הקורונה, וכתוצאה, הייצור רושם התאוששות — כך לפי אחד העובדים, שאמר את הדברים לפייננשל טיימס. השינויים הללו מתרחשים לאחר שבאוקטובר, עובדים נטשו את המפעל בעקבות התפרצות קורונה שהביאה לכליאתם במגורים ללא אספקה נאותה של מזון ותרופות. החודש, פוקסקון כבר ביטלה את חובת בדיקות ה־PCR ופירקה את גדרות המתכת שמנעו יציאת עובדים מהמפעל. כעת, עובדים שנבדקים חיוביים לקורונה מורשים להמשיך לעבוד, או לחילופין לעבור לבידוד במגורים.
בכנס המדיניות הכלכלית ל־2023 שהתקיים בשבוע שעבר בבייג'ינג, בהובלת נשיא סין שי ג'ינפינג, התחייבה הממשלה לאושש את הצריכה ולתמוך בעסקים פרטיים. בהשוואה לכנסים קודמים, ננקטה הפעם עמדה נחושה יותר בכל הנוגע לעידוד הצמיחה, וגורמים רשמיים התחייבו להזרים סיוע פיננסי למגזר הנדל"ן השרוי במשבר.
"העלייה באבטלה והיחלשות הצמיחה ככל הנראה עודדו את הקלת מדיניות הקורונה המחמירה", כך במכתב למשקיעים שפרסם בנק גולדמן זאקס. בהתאם, בעוד שבשנה שעברה הסתיים הכינוס בקריאה להגדלת "היציבות והיעילות" של המדיניות הכלכלית, ושנה קודם לכן הוחלט על קידום המחקר המדעי והחדשנות הטכנולוגית, השנה עמדה בראש סדר העדיפויות הרחבת הביקושים הפנימיים.
תעשיית התעופה כבר מרוויחה מהשינויים במדיניות הקורונה שהשיתה הממשלה בבייג'ינג. לאחר הקלת המגבלות לפני מספר שבועות, החיפושים אחר טיסות לתקופת השנה החדשה זינקו לרמה הגבוהה ביותר בשלוש שנים באתר Ctrip. קוק מחברת WPIC צופה כי המשך ההקלות יביא להתחדשות הקשרים העסקיים הבינלאומיים עם סין, כאשר מנהלי חברות יחזרו לקיים פגישות בסין אחרי שלוש שנים של קיפאון. "הרבה השקעות הוחמצו בשל כך", ציין.