סגור

מעל הצפי: 531 אלף משרות נוספו למשק האמריקאי באוקטובר

האנליסטים צפו תוספת של 450 אלף משרות; שיעור האבטלה ירד מ-4.8% ל-4.6%, ושיעור ההשתתפות בכוח האדם נותר ללא שינוי על 61.6%

531 אלף משרות נוספו למשק האמריקאי בחודש שעבר, כך עולה מדו"ח התעסוקה המתפרסם היום (ו') בארה"ב. זאת לעומת צפי לתוספת של 450 אלף משרות. שיעור האבטלה ירד מ-4.8% ל-4.6%.


עם זאת, מספר שעות העבודה השבועיות ירד מ-34.8 ל-34.7, והשכר הממוצע לשעה עלה ב-11 סנט, שהם 0.4% ל-30.96 דולר. מדובר בעלייה של 4.9% בסיכום שנתי - אחת העליות החדות ביותר בעשורים האחרונים. אולם הדבר מוסיף לאינפלציה וליוקר המחיה, כך שחלק ניכר מתוספת השכר לעובדים מועבר לתשלום גבוה יותר לשכירות, מזון, גז ותחבורה. במקביל, שיעור ההשתתפות בכוח האדם נותר ללא שינוי על 61.6%. הוא כמעט ולא השתנה לאורך השנה האחרונה ונותר קרוב לרמה הנמוכה ביותר שלו מאז שנות ה-70, דבר המקשה על הצמיחה הכלכלית. לפיכך החברות מנסות למשוך עוד עובדים על ידי העלאת השכר והטבות נוספות, והדבר בתורו תורם ליוקר המחיה.
עוד עולה מהדו"ח כי לסקטור הפרטי בארה"ב נוספו באוקטובר 604 אלף משרות חדשות. ואילו בסקטור הציבורי קוצצו 73 אלף משרות.

2 צפייה בגלריה
פועל במפעל אלקואה
פועל במפעל אלקואה
פועל במפעל אלקואה
(צילום: בלומברג)
מדובר כאמור בדו"ח מוצלח, בוודאי לאחר האכזבה מדו"ח התעסוקה של ספטמבר, שהציג בקריאה הראשונה תוספת 194 אלף משרות בלבד, ובעדכון מהיום 312 אלף, לעומת צפי אנליסטים שעמד אז על כ-500 אלף. בדו"ח הנוכחי עודכנו כלפי מעלה גם הנתונים של אוגוסט, ולפיהם נוספו 483 אלף משרות ולא 366 אלף כפי שדווח.
מאז יולי, אז נוספו לכלכלה מעל מיליון משרות, שוק העבודה האמריקאי הואט בחדות. במקביל, גם בכלכלה נרשמה האטה בצמיחה והתמ"ג עלה ברבעון השלישי ב-2% בלבד, הרבה מתחת לתחזיות.
עם זאת, מוקדם יותר השבוע ציינו בבנק הפדראלי המרכזי כי הצמיחה בשוק העבודה התחזקה מספיק כך שהבנק המרכזי יכול להתחיל לקצץ ברכישות האג"ח החודשיות – תוכנית שנועדה לתמרץ את הכלכלה התקופה הקורונה. ועדיין, יו"ר הבנק ג'רום פאוול הדגיש כ המצב צריך עוד להמשיך ולהשתפר לפני שיהיה ניתן להתחיל להעלות את הריבית.

2 צפייה בגלריה
ארה"ב תעסוקה אבטלה
ארה"ב תעסוקה אבטלה
עלייה מפתיעה במשרות שנוספו באוקטובר בארה"ב
( איי פי)

רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות: "דוח התעסוקה של ארה"ב הפתיע לטובה בשורת מקומות העבודה וזאת הן ביחס לציפיות שהיו לחודש אוקטובר והן מבחינת נתוני החודשים הקודמים, שתוקנו משמעותית כלפי מעלה. גם העובדה שהתוספת הייתה כולה בסקטור העסקי ולא הממשלתי מעודדת".
יחד עם זאת מוסיף מנחם כי "לנתון לא אמורה להיות השפעה של ממש על מדיניות הפד או על השווקים, משום שעדיין חסרות קצת פחות מ-5 מיליון משרות בהשוואה למצב לפני פרוץ הקורונה בחודש פברואר אשתקד".
מנחם מציין כי "גם הירידה בשיעור האבטלה לרמה נמוכה יותר מכפי שצפו (4.6% לעומת 4.7%) מרשימה, אך יש לזכור כי חלק מהסיפור כאן הוא תוספת די קטנה לכוח העבודה האזרחי, תופעה שניתן לקשור להיעדר נכונות מצד עובדים רבים לשוב למעגל התעסוקה בתנאים שקדמו למגפה, או בכלל. צריך גם לזכור כי שיעור האבטלה עמד על 3.5% לפני פרוץ המגפה, כך שהמשק האמריקאי עדיין רחוק מאוד מתעסוקה מלאה וה-Fed רחוק מאוד מיעד האבטלה, הנמצא זה זמן בראש סדר העדיפויות שלו".
למרות נתוני התעסוקה הטובים, "ה-Fed רחוק מאוד מיעד האבטלה, הנמצא זה זמן בראש סדר העדיפויות שלו", כך לדברי רונן מנחם, הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות
לדבריו "יש לציין כי השכר לשעת עבודה עלה החודש פחות מאשר בחודש שעבר (0.4% לעומת 0.6%) ואם המגמה תימשך, הלחצים מכיוון השכר על רווחי החברות יקטנו. גם הלחצים על האינפלציה יפחתו, מה שיקזז את השפעת ירידת האבטלה מבחינת ה-Fed. נציין בנוסף כי מספר שעות העבודה למועסק עלה, החודש, מה שתורם לשיפור של פריון העבודה שתורם, מצידו, להקלה בלחצי האינפלציה מצד ההיצע".
לסיכום אמר מנחם, "אנו סבורים כי הדוח מאשש את החלטת ה-Fed לפתוח בתהליך הטפרינג (צמצום קצב הרכישות של אג"ח) החודש, אבל אין בו כדי לגרום ל-Fed להאיץ את הצמצום בחודשים הבאים, מה שמהווה מסר מעודד מבחינת שוקי המניות, האג"ח והדולר".