האיחוד האירופי: הסכם ראשוני להבטחת הזכויות של עובדי כלכלת החלטורה
האיחוד האירופי: הסכם ראשוני להבטחת הזכויות של עובדי כלכלת החלטורה
בדיונים שהתקיימו בלוקסמבורג הגיעו המדינות להסכמה על כללים בסיסיים שיבטיחו את זכויות העובדים, וכעת הן ידונו בהצעות עם הפרלמנט האירופי; שרת העבודה השוודית: "יש צורך באיזון בין הגנה על עובדים לבין מתן ודאות משפטית לפלטפורמות המעסיקות אותם"; סגנית נשיא אובר יצאה נגד ההסכם המסתמן: "סביר להניח שמאות אלפי אנשים ייאלצו לעזוב את עבודתם"
המדינות החברות באיחוד האירופי הגיעו להסכם על כללים שיסללו את הדרך להגנה תעסוקתית רבה יותר ל-28 מיליון עובדי כלכלת החלטורה של מדינות החברות בגוש, כמו נהגי אובר ורוכבי משלוחי מזון. ההסכם יאפשר לעובדים לקבל ביטוח לאומי והטבות אחרות.
כלכלת החלטורה, או הפלטפורמה, היא שיטת העסקה המבוססת על עובדים עצמאים המקבלים שכר לפי מטלה. בראש הדיונים בלוקסמבורג עמדה שרת העבודה והשוויון המגדרי בשוודיה, פאולינה ברנדברג. לדבריה, "כלכלת החלטורה הביאה לחיינו יתרונות רבים, אך זה לא יכול לבוא על חשבון זכויות העובדים. יש ליצור איזון בין הגנה על עובדים לבין מתן ודאות משפטית לפלטפורמות המעסיקות אותם", הוסיפה. רוב העובדים בחברות כמו דליברו רשומים כעצמאים.
על פי ההצעות שעליהן הסכימה מועצת האיחוד האירופי, חברות המחליטות על שעות העבודה של העובדים, קובעות מה הם ילבשו בעבודה ומגבילות אותם לעבודות שהם יכולים לקבל - יצטרכו לסווג אותם כעובדי החברה ולשאת בעלויות הנוספות. ההסכם כולל גם כללים ראשונים של האיחוד האירופי לשימוש בבינה מלאכותית במקום העבודה. החברות מחויבות להבטיח פיקוח אנושי על מערכות הניטור האוטומטיות וקבלת ההחלטות שלהן. המדינות החברות ידונו כעת בהצעות עם הפרלמנט האירופי בשאיפה להבטיח את ההסכם לפני תום מחזור החקיקה של האיחוד האירופי בקיץ 2024. השיחות פסקו בדצמבר האחרון, וכעת נפרץ המבוי הסתום.
קודם לכן נחלקו המדינות בין אלו המוכנות לקבל הצעות הכוללות פחות תנאים לפני סיווג של העובדים כשכירים ובין אלו הקוראות להגביל פחות את העסקים. בדיון בלוקסמבורג לא הצביעה שום מדינה חברה נגד התוכניות, אך גרמניה, ספרד, יוון, אסטוניה ולטביה נמנעו. לפי גורם באיחוד האירופי, ההימנעות מצביעה על חוסר תמימות דעים בין המדינות ועל פיצול פוטנציאלי בהמשך בנוגע למעמד העובדים.
הפרלמנט האירופי אימץ עמדה שתסווג את עובדי כלכלת הפלטפורמה כשכירים בתנאים פחותים מעמדת המועצה, מה שיוביל לדיונים אינטנסיביים בין שני המוסדות. אנאבל דיאז קלדרון, סגנית נשיא אובר, אמרה: "במקום לספק ודאות משפטית והגנות לעובדים עצמאיים אמיתיים, סביר להניח שעמדות המועצה והפרלמנט ייאלצו מאות אלפי אנשים לעזוב את עבודתם".