השיחות העולמיות כשלו: אמנה לצמצום השימוש בפלסטיק לא נחתמה
השיחות העולמיות כשלו: אמנה לצמצום השימוש בפלסטיק לא נחתמה
יצרניות הנפט ובראשן סעודיה ורוסיה בלמו כל אפשרות לגיבוש אמנה משמעותית. בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג יחל היום בהליך משפטי שיבהיר את האחריות המשפטית של ממשלות לשינויי האקלים
כשבוע בלבד אחרי שוועידת האקלים העולמית הסתיימה בטון צורם וללא הישג משמעותי, שיחות האו״ם לגיבוש אמנה עולמית לסיום זיהום הפלסטיק הגיעו למבוי סתום, וכ-170 מדינות אשר השתתפו בהן בשבוע האחרון – הודיעו הבוקר על כישלונן. השיחות, שנערכו בבוסאן שבדרום קוריאה, סיכמו שנתיים של מו"מ בין המדינות השונות במטרה לגבש הסכמות, אולם יצרניות נפט ובראשן סעודיה ורוסיה, בלמו כל אפשרות לגיבוש אמנה משמעותית.
מרבית המשתתפות בשיחות, יותר מ-100 מדינות, הביעו נכונות להגביל את ייצור הפלסטיק העולמי, לפעול להפחתת השימוש בכימיקלים מזיקים בו ולהטיל מגבלות על ייצור ומכירה של כלים חד פעמיים. זאת, כאשר מדובר היום בפתרון האפשרי היחיד למיגור זיהום הפלסטיק, שכן מערכות המחזור הצליחו למחזר עד היום רק כ-9% מהפלסטיק המיוצר. רובו ממוחזר לפריט שימושי פחות, ומגיע תוך שימוש עד שניים למזבלות או לטבע, זאת לאחר הליך הכרוך במשאבים רבים וזיהום רב אף הוא.
למרות ההסכמה הרחבה, קומץ מדינות המייצרות נפט – ממנו מופק פלסטיק, התנגדו נחרצות. בראשן, סעודיה ורוסיה. המדינות הללו ונוספות הסכימו לגבש הסכמות וולונטריות בלבד על טיפול בפסולת פלסטיק לאחר היווצרותה, למרות שכלל המנגנונים בתעשיית המחזור כושלים באופן עקבי לאורך שנים והוכחו כלא יעילים לפתרון הבעיה. עבור המדינות הללו, כל צמצום של ייצור פלסטיק משמעותו הפסדים כספיים, שעה שחלקה של תעשיית הפלסטיק בתעשיית הנפט הולך וגדל. עד שנת 2050, ללא מגבלות, ייצור הפלסטיק ישלש את עצמו וכך גם הזיהום לו הוא גורם, לצד נזקים בריאותיים.
אם המדינות היו מתגבות על המחלוקות, האמנה היתה אחת האמנות המשמעותיות ביותר הקשורות להגנת הסביבה מאז הסכם פריז ב-2015. אולם השיחות הגיעו למבוי סתום והכרה בכך שלא יניבו פירות בשנת 2024. המדינות ינסו להגיע להסכמות בשנה הבאה, לאחר שגם שנתיים של דיונים אינטנסיביים, לרבות חמישה מפגשים פיזיים, לא הועילו עד עתה, והותירו את ידה של תעשיית הנפט והפלסטיק על העליונה.
סין, ארצות הברית, הודו, דרום קוריאה וערב הסעודית היו חמש המדינות המובילות בייצור פולימרים ב-2023. בעוד שעמדתן של סין וארה״ב לא ברורה בשלב זה, סעודיה מכשילה שיחות סביבתיות עולמיות באופן עקבי. כך עשתה גם בוועידת האקלים האחרונה שהסתיימה בשבוע שעבר, ובאלו שקדמו לה. בסוף וועידת האקלים האחרונה נחשף כי סעודיה התערבה מול המארחת אזרביז'אן באופן אקסקלוסיבי בטקסט האמנה הסופי, כדי לוודא שלא ייוותר בו איום על תעשיית הנפט – אשר אחראית למרבית פליטות גזי החממה אשר מובילות למשבר אקלימי חריף. וכך, הנוסח הסופי לא התייחס לבעיית הליבה של משבר האקלים והוועידה הסתיימה בכניעה לתעשיית הנפט, כלומר, בכישלון.
בזמן שהמדינות כושלות שוב ושוב בגיבוש הסכמים סביבתיים בינלאומיים, בית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) בהאג יחל היום בקיום שימועים ופתיחת הליך משפטי, שעשוי להבהיר את האחריות המשפטית של ממשלות ביחד לשינויי האקלים, ולהסביר מהן ההוראות המשפטיות הנדרשות כדי להגן על כוכב הלכת מפני שינויי האקלים, ולסייע למדינות פגיעות מפני השלכות הרסניות של שינויים אלה. ההליך נפתח בהתאם לבקשת העצרת הכללית של האו"ם, ובמסגרתו בית הדין יבחן כעת חוות דעת ועדויות של יותר מ-100 מדינות וארגונים, עד 13 בדצמבר. בית המשפט ישמע גם ממגוון מדינות כולל ארה"ב וסין, כמו גם נציגים של קבוצת המדינות מפיקות הנפט OPEC.
החלטת בית המשפט אמנם לא תהיה מחייבת ואין לו אמצעים קונקרטיים לאכוף את פסיקותיו, אולם היא עשויה לספק רוחב יריעה נוסף למדינות שהחלטותיהן מונעות שוב ושוב על ידי אמביציה נמוכה ובעלי אינטרס. יתר על כן, התוצאה עשויה גם לספק עילה לקביעת התחייבויות משפטיות בתחום ברחבי העולם, וטיעונים שישמשו את בתי המשפט בעת עיסוקם בתביעות אקלים שונות, ובכך למעשה לחזק את תביעות אלו.
"אנחנו מוצאים את עצמנו בחזית של משבר שלא יצרנו, משבר שמאיים על עצם קיומנו", אמר ראלף רג'נוו, השליח המיוחד של ונואטו לשינויי אקלים ואיכות הסביבה, לבית המשפט עם תחילת ההליכים. "הקריאה שלנו לחוות דעת מייעצת מה-ICJ בנושא שינויי אקלים נמצאת ברגע מרכזי... הציפייה היא להחלטה שמבהירה את ההתחייבויות המשפטיות הבינלאומיות לפעולת אקלים".