נשיא ברזיל הימר על האמון בכלכלה, והיא נכנסה לסחרור
נשיא ברזיל הימר על האמון בכלכלה, והיא נכנסה לסחרור
לולה דה סילבה לא עמד בהתחייבותו לרסן את הגירעון הראשוני והריאל התרסק מול הדולר. חזרתו של טראמפ וההערכה כי הריבית בארה"ב תישאר גבוהה יותר החריפו את המגמה. הנגיד הברזילאי יצטרך לבחור בין מטבע חלש לריבית דו־ספרתית
אובדן האמון של הברזילאים רלבנטי לא רק לגבי נבחרת הכדורגל שלהם שלא מצליחה לנצח. בסוף השבוע האחרון פגה הסבלנות של השחקנים הכלכליים בברזיל כלפי הנשיא החדש־ישן, הפופוליסט אינסיו לולה דה סילבה (לולה) אחרי ששוב לא עמד ביעדים התקציביים שקבע לעצמו. המשקיעים הענישו אותו והחלו למכור את המטבע המקומי ולהצטייד בדולרים, מה שגרם לריאל להגיע לשיא (שפל) כל הזמנים ולשבור את התקרה הפסיכולוגית של 6 ריאל לדולר. תוך כשלושה ימי מסחר, הריאל פוחת בכמעט 4% מול המטבע האמריקאי. פיחות כה חד עלול להצית את האינפלציה, שבאוקטובר עלתה מעבר לגבול העליון (4.76% לעמת תקרה של 4.5%) — זאת משום שהיבוא מהווה כעשירית מהכלכלה הברזילאית.
ההתפתחויות המהירות התבטאו לא רק בשער החליפין, אלא גם בשוק האג"ח הממשלתיות: אג"ח ממשלת ברזיל ל־10 שנים זינקו לרמה של כ־13.5%, הרמה הגבוהה ביותר שנרשמה מאז אפריל 2016, וזינוק של 70 נקודות בתוך ימים בודדים, מ־12.8%.
"הפיחות החד מגיע על רקע תסכול המשקיעים מהבטחות הממשלה שלא עומדת מאחורי מחוייבותה לריסון פיסקאלי שעליו הכריז לולה ב־2023", מסביר ד''ר איגור בירנבוים, מומחה לכלכלת ברזיל מאוניברסיטת הרווארד בשיחה עם "כלכליסט". "הפעם דובר על חבילה פיסקאלית שתחסוך 70 מיליארד דולר בשנתיים, אך הממשלה הודיעה על צעדים שבסופו של דבר יביאו לצמצום הגירעון ב־50 מיליארד דולר בלבד, כ־30% פחות. "אם לא די בכך, הממשלה גם הודיעה על הרחבת תוכנית הפטור ממס הכנסה לבעלי הכנסות נמוכות שעלול לעלות 35 מיליארד דולר נוספים", הוא מסביר. בנוסף, שר האוצר פרננדו חדד אמר כי אם לא יעמדו ביעדים, הוא יעלה את מס ההכנסה לעשירים.
פיחות מהגדולים בעולם
העם הברזילאי העניק הרבה אמון ללולה, אחרי שהתחייב לגירעון ראשוני אפסי בתחילת הקדנציה. נכון לסוף 2023 הדולר עוד נסחר סביב 4.85 ריאל, כך שהמטבע הברזילאי איבד כ־20% מערכו, אחד הפיחותים הגדולים בעולם. אלא שאותה חבילה פיסקאלית שהוכרזה היא זו ששברה את גב הגמל והעלתה ספקות לגבי ה"קיימות" הפיסקאלית של הממשלה והיכולת של לולה לנהל את הגירעונות ואת החוב התופחים. החבילה הזו נתפסת כנותנת עדיפות ליעדים פוליטיים קצרי טווח על פני האיתנות התקציבית ארוכת טווח (נשמע מוכר?), והמשקיעים, שמודאגים יותר ויותר מלחצים אינפלציוניים ומהאטה כלכלית הולכת ומחריפה, לא סלחו הפעם.
הגירעון הראשוני של ברזיל הגיע באוגוסט האחרון ל־2.15% מהתמ"ג אחרי התחייבות מפורשת של לולה כי יאפס אותו. הגירעון הראשוני הוא הפער בין ההכנסות להוצאות המדינה ללא תשלומי הריבית והוא פרמטר טוב כדי למדוד את המשמעת הפיסקאלית המיידית והשוטפת של הממשלה. אלא שהגירעון הכללי, הכולל את תשלומי הריביות על החוב, הגיע באותו מועד ל־9.35% מהתמ"ג, שיעור עצום, כאשר הפער בין שני המדדים הפיסקאליים המרכזיים מראה עד כמה ממשלת ברזיל שקועה בחובות על גירעונות עבר. מתחילת הקדנציה של לולה (ינואר 2023) זינק יחס החוב תוצר של ברזיל מ־81.6% ל־87.5% מהתמ"ג ברבעון השני של 2024.
פחות ביקוש לאג"ח
בירנבוים מסביר, כי נכון לעכשיו, המשקיעים מעניקים מעט אמון ליכולת הממשלה לאשר קיצוצים עד סוף השנה. "זו הסיבה שיש פחות ביקוש לאג"ח של ממשלת ברזיל", ציין. "זו התפתחות שנוטה להחמיר, אלא אם הבנק המרכזי יעלה את הריבית במהירות לקראת 15% בשנה כדי לבלום את המגמה הזו".
בירנבוים נוגע בנקודה רגישה: הנגיד רוברטו קמפוס נטו, בוגר UCLA וכלכלן שזכה כמעט מדי שנה בתואר "הבנקאי המרכזי של השנה", מונה על ידי שנוא נפשו של לולה, ז'איר בולסונרו. קמפוס נטו, שדגל בעצמאות מוחלטת של הבנק המרכזי, הוחלף באחרונה על ידי גבריאל גאליפולו, המקרוב ללולה, דבר שגם מעלה תהיות עד כמה הוא יוכל לנהל מדיניות מוניטרית עצמאית ונטולת הטיות פוליטיות. הרי הבנק המרכזי (שלפי השמועות כבר התערב בשוק המט"ח כדי לבלום את הפיחות של הימים האחרונים) לא יוכל גם לשלוט בריבית וגם בשער החליפין: או שהוא יעלה הריבית כדי לרסן את האינפלציה ולבלום את הפיחות, או שישאיר את הריבית "נמוכה" ואז הריאל ימשיך לצלול.
קיים רכיב נוסף בשיקוי שמרעיל את הכלכלה השמינית בגודלה בעולם: בחירתו של דונלד טראמפ. היות וצעדי המדיניות המאקרו־כלכלית שלו הם מטבעם אינפלציוניים, ההערכות הן כי הריבית בארצות הברית תרד, אך לאט יותר. קרי, הריבית תישאר סביב 4% ולא 3%, מה שהופך את ההשקעות הפיננסיות בארצות הברית לכדאיות יותר, בעיקר ביחס למדינות מסוכנות ותנודתיות יותר כמו ברזיל. בנוסף, האיום של טראמפ להשית מכסים כבדים, כולל על מדינות שינטשו את הדולר, רק מגביר את הלחץ. המציאות הפוליטית החדשה בכלכלה הגדולה בעולם גם מתמרצת ברזילאים ומשקיעים נוספים להסיט את הכספים צפונה.
ללא שינוי מהותי ומבני בניהול המדיניות המאקרו־כלכלית על ידי ממשלת לולה, שאיבדה את האמון שהוענק לה, המגמות עלולות רק להחריף. ההערכות הן, כי ללא העלאת ריבית חדה, הדולר עלול להגיע ל־7 ריאל, מה שמאיים להזניק את האינפלציה הגבוהה ממילא ולהמשיך לטלטל את הכלכלה הברזילאית.