התמריצים לא עוזרים: מדד המחירים לצרכן בסין עלה בקצב האיטי זה 4 חודשים
התמריצים לא עוזרים: מדד המחירים לצרכן בסין עלה בקצב האיטי זה 4 חודשים
הממשלה הסינית מאשרת חבילות תמריצים, אולם אלו לא מועילות בשלב זה וגם האנליסטים פסימיים; המדד רשם עלייה שנתית של 0.3% בחודש שעבר, לעומת צפי ל-0.4%; מדד המחירים ליצרן ירד ב-2.9% - הירידה החדה זה 11 חודשים
מדד המחירים לצרכן בסין עלה באוקטובר בקצב האיטי ביותר מזה ארבעה חודשים ומדד המחירים ליצרן המשיך לרדת, כך מראה מידע שפורסם היום (שבת) במדינה. זאת למרות מאמציה של בייג'ינג לספק תמריצים כדי לתמוך בכלכלתה המדשדשת.
אתמול אישרה הממשלה חבילת תמריצים בסך 10 טריליון יואן (1.4 טריליון דולר) במטרה להילחם ב"חובות הסמויים" של השלטון המקומי במדינה, זאת במקום להזרים את הכסף ישירות לכלכלה עצמה, כפי שקיוו חלק מהמשקיעים. אנליסטים מאמינים שהחבילה לא צפויה להגביר את פעילות הכלכלה במידה מספקת, ולתמוך בביקושים ובמחירים בתקופה הקרובה.
מדד המחירים לצרכן רשם עלייה שנתית של 0.3% בלבד בחודש שעבר, זאת לעומת צפי אנליסטים לעלייה שנתית של 0.4% - שהיה גם השיעור שנרשם בספטמבר. זהו כאמור קצב העלייה האיטי ביותר מאז חודש יוני. עם זאת אינפלציית הליבה, שאינה כוללת את מחירי המזון והדלק התנודתיים, עלתה ב-0.2% באוקטובר – יותר מ-0.1% שנרשמו בספטמבר. על בסיס חודשי, המדד הסיני ירד ב-0.3% לעומת היעדר שינוי בספטמבר ותחזית אנליסטים לירידה של 0.1%.
מדד המחירים ליצרן ירד בשיעור שנתי של 2.9% באוקטובר, הירידה החדה ביותר מזה 11 חודשים. זאת לעומת ירידה של 2.8% בספטמבר וצפי אנליסטים לירידה של 2.5%. הסיבה העיקרית לכך היא האטה במגזרי הפקת הנפט והגז הטבעי, עיבוד הפחם, התעשייה הכימית ומגזר הרכב.
"עקב חופשת 'שבוע הזהב' באוקטובר, ההשפעה של חבילת התמריצים לקידום הביקוש המקומי שניתנה בסוף ספטמבר עדיין אינה מורגשת", כך אמר ברוס פאנג, כלכלן ראשי ב-JLL. הוא אמר שציפה שהמדד יישאר במגמת עלייה בעוד אינפלציית הליבה תיוותר נמוכה, מה שיפתח מרחב לרשויות לחתוך את שיעור הריבית עוד יותר בתחילת השנה הבאה. הבנק המרכזי של סין השיק בספטמבר את חבילת התמריצים האגרסיבית ביותר שלו מאז מגפת הקורונה, על מנת להניע את הצמיחה.
כאמור, חבילת הסיוע שהושקה אתמול הותירה חלק מהמשקיעים מאוכזבים, כיוון שאינה עומדת בציפיות לצעדי מדיניות חזקים שיניעו את הצריכה ויקלו על הכלכלה. שר האוצר הסיני לאן פואן אמר אתמול שחבילות תמריצים נוספות יפורסמו בקרוב, ואיתן מדיניות מיסוי חדשה שתתמוך בשוק הדיור. חלק מהאנליסטים מאמינים שבייג'ינג רוצה לשמור על חלק מקלפיה קרוב לחזה עד אשר דונלד טראמפ ייכנס לתפקידו כנשיא ארה"ב בינואר.
הירידה במחירי המזון תרמה להאטה במדד, כך לדברי דונג ליואן ממשרד הסטטיסטיקה הראשי הסיני. 70% מהון משקי הבית קשור לשוק הדיור המצוי הקשיים והצרכנים לא מוציאים את כספם, מה שבתורו יוצר את הלחץ הדיפלציוני על הכלכלה. על פי תחזית של גולדמן זאקס מהחודש, האינפלציה לצרכן בסין צפויה להישאר נמוכה בשנה הבאה – 0.8%, בעוד האינפלציה ליצרן לא תעבור לתחום החיובי עד הרבעון השלישי של 2025.