סגור
financial times

רוסיה בוזזת דגנים באוקראינה, האספקה העולמית בסכנה

כוחות הכיבוש גונבים ציוד ומחרימים מאות אלפי טונות של דגנים, שנשלחים בספינות משא לקרים ולמזה"ת. באזורים מסוימים נאסר על חקלאים לעבד את שדותיהם. מומחית לביטחון תזונתי: "רוסיה עשויה לעשות שימוש בתבואה הגנובה כדי לסחוט את העולם"

מאז הפלישה הרוסית, המצב בחווה של אולג בחרסון שבדרום אוקראינה מידרדר והולך. כוחות הכיבוש החרימו חלק מהדגנים שלו וגנבו את כל הציוד, כולל משאיות, מלגזות וג'יפים. עובדיו איתרו אותם מאוחר יותר בעיירות מקומיות, כשהם משנעים כוחות וציוד רוסיים. הכוחות הרוסיים גם החרימו את ביתו ומבנים חקלאיים בשטחו. אולג - המשתמש בשם בדוי, מחשש לפעולות נקם - מסופק אם יצליח לקצור את החלקה המצומצמת שזרע באביב הנוכחי. את הקומביינים והמשאיות הנוספים שהוא שוכר בדרך כלל ממרכז אוקראינה יהיה קשה, אם לא בלתי אפשרי, לאבטח. שני שלישים מהצוות שלו עזבו. חלקם חוששים לעבוד בשדות כשהמלחמה משתוללת בקרבת מקום. פגז שיתפוצץ בחודשי הקיץ היבשים בשדה חמניות עלול לגרום לשריפה שאי אפשר יהיה להשתלט עליה. "היקף ההפסדים טרם נאמד", אמר אולג, והוסיף שאלה רק הולכים וגדלים.


ממשלת אוקראינה האשימה את רוסיה בניסיון להרוס את מגזר החקלאות שלה, על ידי גניבת מלאי תבואה וציוד יקרי ערך, הפצצות מכוונות של חוות ומחסנים וחסימת נמליה בים השחור כדי למנוע ממנה רווחי יצוא, ומהחקלאים, מקורות נזילות.
בכמה הזדמנויות, הופצצו ברחבי אוקראינה מחסנים ומתקנים להעמסת תבואה. באזור קייב הרסו כוחות רוסיים מרכזי הפצה ומחסנים כדי לנסות ולשבש את אספקת המזון לבירה.

"מאורגן בדרגים הגבוהים"

אבל החרמת תבואה בשטחים שבשליטת מוסקבה היא הבעייה הכאובה ביותר שגורמת לסערת רגשות גדולה. המהלכים הללו מהווים תזכורת למדיניות שנקטו הסובייטים בשנות ה־30, אז החרימו יבולים והכניסו איכרים לסגר בכפריהם. כ־4 מיליון בני אדם מתו כתוצאה מההרעבה באוקראינה, שכונתה הולודומור.
3 צפייה בגלריה
חיילים של צבא אוקראינה במחסן חיטה במחוז חרסון שהופצץ על ידי רוסיה
חיילים של צבא אוקראינה במחסן חיטה במחוז חרסון שהופצץ על ידי רוסיה
חיילים של צבא אוקראינה במחסן חיטה במחוז חרסון שהופצץ על ידי רוסיה
(גטי)
לאחר שרוסיה הפציצה בחודש שעבר עסק חקלאי בלוהנסק שבמזרח אוקראינה, והרסה ציוד, מבנים ו־17 אלף טונות חיטה - האספקה השנתית ל־300 אלף איש - המושל המקומי סרהיי היידאי אמר ברשתות החברתיות כי מוסקבה פועלת "ללא כל ספק לבצע הולודומור באזור לוהנסק".
"המסקנה המתבקשת מיצוא התבואה של רוסיה מאוקראינה היא שמטרתה להחריף את הסיכון למחסור ולרעב בשטחים האוקראיניים שבשליטה רוסית", אמרה ולדיסלבה מגלצקה, לשעבר ראש השירות לביטחון תזונתי באוקראינה. "בנוסף, רוסיה עשויה לעשות שימוש בתבואה הגנובה כדי לסחוט את העולם ולסכן את ביטחון המזון העולמי".
נראה שההפקעות מתקיימות בקנה מידה תעשייתי. שר החקלאות, מיקולה סולסקי, אמר שרוסיה החרימה בין 400 אלף ל־500 אלף טונות של דגנים מהשטחים הכבושים והובילו את רובם לקרים. "מדובר במיזם גדול שמאורגן בדרגים הגבוהים ביותר. ברור שזה נעשה על ידי סוכנים במדים ועל ידי הצבא של המדינה התוקפת", אמר סולסקי.

3 צפייה בגלריה
חקלאי בכפר באזור חרקיב שהופצץ מהאוויר
חקלאי בכפר באזור חרקיב שהופצץ מהאוויר
חקלאי בכפר באזור חרקיב שהופצץ מהאוויר
(צילום: רויטרס)
אלכס ליסיטסה, מנכ"ל IMC, אחד מעסקי החקלאות הגדולים באוקראינה, אמר כי אין ספק שתפיסת דגנים בקנה מידה כה נרחב היא יוזמה של השלטונות הרוסיים, שכן מדובר במשימה מורכבת.
המודיעין הביטחוני האוקראיני מסר לאחרונה בהצהרה כי "חלק ניכר מהדגנים שנגנבו מאוקראינה אותרו על גבי ספינות משא ששטות בים התיכון תחת דגל רוסיה. היעד הסביר ביותר שלהן הוא סוריה (בעלת הברית של מוסקבה). משם ניתן להבריח דגנים למדינות אחרות במזרח התיכון". סולסקי אמר כי קייב מבקשת סיוע מערבי כדי לנסות ולעצור את המשלוחים.
לפי תחזיות ממשלת אוקראינה, 70%-80% מהאדמות החקלאיות ייזרעו השנה, זאת למרות הקשיים שגרמה המלחמה לחקלאים. אלה כוללים את עליית מחירי הדלק והדשנים, מוקשים, ותחמושת שלא התפוצצה, שאותרו בשדותיהם והיעדר האפשרות לייצא דגנים דרך הים.
בתחילת הפלישה הרוסית, מתקן להעמסת דגנים נפגע מרקטות גראד בשטח ששייך לליסיטסה, בצפון אוקראינה, אך הוא שרד בנס. לאחר שהכוחות הרוסיים נסוגו מהאזור, הצליחו החקלאים המקומיים לזרוע, למרות המחסור בכוח אדם. "לפני חודש, לא האמנתי שנמשיך כאן בפעילות חקלאית, אבל הנה אנחנו ממשיכים", הוא אמר.

איסור לגדל יבולים גבוהים

בשטחים הכבושים במזרח ובדרום אוקראינה, התמונה עגומה יותר ובאזורים מסויימים נאסר על חקלאים לעבד את שדותיהם. אינה זלנה, פקידה מקומית בחרסון שנמלטה בזמן הפלישה הרוסית, אמרה שנאסר על חלק מהחקלאים לגדל יבולים גבוהים, כמו תירס וחמניות, שעשויים לספק מחסה למורדים אוקראינים. לדבריה, ירקות בגידול מקומי נשלחים בכמויות גדולות לחנויות ולשווקים של קרים. במקביל, גוברת התלות של תושבי חרסון במצרכים שמגיעים מחצי האי. "יתפתח כאן משבר מזון", צופה זלנה.
אולג, החקלאי מחרסון, אומר כי פקידים מקומיים התומכים בקרמלין, שמונו על ידי כוחות הכיבוש, מפקיעים חוות שלמות. כ־200 עסקים חקלאיים גדולים, בהם רבים בבעלות חברות אמריקאיות, נכנסו לרשימת "הלאמה" וכנראה יועברו לאנשי עסקים פרו־רוסים מהאזור, אמר. "ישנם חקלאים חזקים, תומכי ממשלה, שזכו לבונוס גדול מאוד מרוסיה", הוסיף.