סגור
צבא אוקראינה מתאמן ליד לבוב
חיילים של צבא אוקראינה. היצרניות האמריקאיות הן המרוויחות הגדולות (צילום: AP)

ארה"ב בראש: אלו יצואניות הנשק הגדולות בעולם

מדו"ח של המכון לחקר השלום הבינלאומי בשטוקהולם עולה כי יצוא הנשק מארה"ב בשנים 2023-2019 גדל ב-17% לעומת השנים שקדמו להן בחסות המלחמה באוקראינה, והיא שומרת על תואר היצואנית הגדולה בעולם. כמות הנשק שהמדינות האירופיות ייבאו עלתה ב-94%. יצוא הנשק מישראל ירד ב-22.5%, והיא נמצאת במקום התשיעי

הפלישה של רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022 והמלחמה המתמשכת מאז הובילה לזינוק ברכישות נשק בקרב מדינות אירופה, והיצרניות האמריקאיות הן המרוויחות הגדולות, כך עולה מדו"ח חדש שפרסם המכון לחקר השלום הבינלאומי בשטוקהולם (SIPRI). עם זאת, יצוא הנשק מישראל ירד מאז בתקופה שנבדקה בדו"ח ב-22.5%.
הדו"ח עוסק בשנים 2023-2019 וממנו עולה כי כלל הסחר העולמי בנשק ירד ב-3.3% לעומת התקופה הקודמת של 2018-2014. עם זאת, כמות הנשק שהמדינות האירופיות ייבאו בתקופה הזו עלתה ב-94% לעומת חמש שנים קודם לכן. יבוא הנשק למזה"ת ייצג 30% מכלל המסחר העולמי בנשק, ירידה קלה לעומת התקופה הקודמת. "על אף ירידה כללית ביבוא הנשק למזה"ת, הרמות נותרו גבוהות בחלק מהמדינות, בעיקר בשל עימותים ומתיחות אזורית", הגיב זיין חוסיין, חוקר ב-SIPRI. "כלי נשק רבים שיובאו לאזור בעשר השנים האחרונות שימשו בצורה נרחבת בעימותים, כולל בעזה, בלבנון ובתימן. חלק מהמדינות באזור המפרץ הפרסי גם הגדילו את נפח יבוא הנשק לשימוש נגד החות'ים בתימן ולבלום את ההשפעה האיראנית".
לפי הדו"ח, יצוא הנשק מארה"ב עלה בתקופה המדוברת ב-17% לעומת התקופה הקודמת, זאת בעוד שהייצוא מרוסיה נחתך בחצי, והיא נפלה למקום השלישי ברשימת יצואניות הנשק הגדולות אחרי צרפת, שהייצוא שלה עלה ב-47%. חמש היצואניות הגדולות כוללות גם את סין וגרמניה. אחריהן מדורגות איטליה, בריטניה וספרד כשישראל תשיעית ואחריה דרום קוריאה. בעוד ארה"ב חלשה על 42% מכלל יצוא הנשק, ישראל הייתה אחראית בתקופה זו ל-2.4%, ירידה משיעור של 3.1% בתקופה הקודמת. המדינות העיקריות אליהן ישראל ייצאה נשק הן הודו, הפיליפינים וארה"ב, וישראל היא גם אחת מספקיות הנשק הגדולות לגרמניה ולמרוקו.
איראן מדורגת במקום ה-25 ברשימת יצואניות הנשק הגדולות, כשעיקר הנשק שלה מיועד לרוסיה, ונצואלה והחות'ים. עוד עולה מהדו"ח כי 38% מיצוא הנשק האמריקאי הוא למזה"ת, ירידה מ-50% בתקופה הקודמת. ארבע המדינות באזור שמקבלות את שיעור הנשק הגבוה ביותר מארה"ב כוללות את סעודיה עם 15%, קטאר עם 8.2%, כווית עם 4.5% וישראל עם 3.6%.
יבואניות הנשק הגדולות ביותר עבור חמש השנים שנבדקו הן הודו, סעודיה, קטאר, אוקראינה ופקיסטן. לפי הדו"ח, אוקראינה קיבלה 23% מכלל יבוא הנשק לאירופה. ישראל מדורגת במקום ה-15 ברשימת היבואניות הגדולות ביותר עם נתח של 2.1%, והספקיות העיקריות של נשקים לארץ הן ארה"ב, גרמניה ואיטליה. על אף הסיוע האמריקאי לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, בדו"ח ציינו כי רמות יבוא הנשק מארה"ב לישראל נותרו כמעט ללא שינוי בין 2022 ו-2023.

10 יצואניות הנשק הגדולות בעולם

10. דרום קוריאה
9. ישראל
8. ספרד
7. בריטניה
6. איטליה
5. גרמניה
4. סין
3.רוסיה
2. צרפת
1. ארה"ב

10 יבואניות הנשק הגדולות בעולם

10. סין
9. דרום קוריאה
8. אוסטרליה
7. מצרים
6. יפן
5. פקיסטן
4. אוקראינה
3. קטאר
2. סעודיה
1. הודו